Ät mer mackor – det är nyttigt!

Om jag är hemma blir det ganska ofta macklunch, men det försöker jag hålla tyst om. För nu för tiden innebär alla sorters mackor och smörgåsar stor skämskudde. För som så ofta i kostvärlden är det svart eller vitt – och alla mackor dras över en kam.

image
Jordnötssmör – så gott ihop med riven morot eller skivat äpple och päron

En macka för mig är bröd med pålägg. Om vi börjar med brödet så är utbudet enormt. Jag har tidigare skrivit om bröd här. Hoppa över fluffbröd om du vill vara hälsosam. Ju mer hela kärnor och korn desto lägre GI och bättre mättnad. Äter du lågkolhydrat så baka eget (eller köp) low-carb-bröd! Eller välj grovt knäckebröd. Knäcke är så lätt så mängden kalorier och kolhydrater blir ungefär hälften i en knäckemacka jämfört med i en mjuk.

Så till pålägget. Är du ute efter protein, kör på skinka, kalkon, ägg eller keso. Protein, och dessutom fett, hittar du i alla ostar (en skiva ost och en skiva skinka innehåller lika mycket protein, men i osten finns mer fett). Avokado är såklart fantastiskt bra! Och så jordnötssmöret! Jag kör på ekologiskt, saltat, crunchy. Gott – och mättande. En grov macka/knäckemacka med jordnötssmör är ett suveränt mellanmål som håller länge i väskan (Tips: ta med till golfbanan och ät på 9:an).

Toppa din macka med skivad frukt eller grönsaker – alla utom gurka räknas.

Så, visst kan mackor vara onyttigt, men det handlar ju om vilket bröd och vilket pålägg du väljer. Fluffmackor med smör och marmelad är tomt på näring och innehåller bara massa snabba kolhydrater som gör att du vill äta många. Schyssta mackor däremot passar jättebra till frukost, som ett alternativ till lunch eller som ett mellanmål.

 

  1. Jag älskar mackor och äter det dagligen 🙂
    Bakar eget bröd, maxar på med härliga pålägg som keso, ägg, avocado, grönsaker, lagrad prästost, philadelphiaost 🙂
    Tycker det är synd att mackor fått så dåligt rykte, det är ju liksom skillnad på macka å macka 😉
    Mackor på bra bröd med näringsrika pålägg är ju perfekt 🙂

  2. Usch så ledsen jag blir när jag läser. Hur kan du som är mån om hälsan uppmana människor att ta med sig jordnötsmackan ut till platser där andra människor rör sig? Också nötallergiker. Nötallergi är luftburen och därför ska nötter och produkter som innehåller alla slags nötter helst avnjutas i hemmet.
    Att leva med nötallergi är att ständigt leva nära döden. Och så kommer du och manar på folk att äta mer jordnötssmör ute.
    Jag hoppas ditt inlägg beror på ren okunskap och inte elakhet.
    Om du vill lära mer är du välkommen att kontakta mig eller någon av de många som inte kan gå någonstans utan att ha med sig en adrenalinspruta.

    1. Hej Marita! Ber om ursäkt, slarvigt av mig att inte ta med den aspekten! Är helt insnöad på mitt område och tänkte därför enbart på jordnötssmör (och nötter) ur näringssynpunkt – inte på att det kan vara rent livsfarligt för allergiker. Ledsen för det. Önskar dig en bra dag! /Karin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..