Tjänar du något på att fika ”nyttigt”?


Chokladbiskvier gjorda på mandelmjöl, kokostoppar bakade på björksocker och brownies med en bas av dadlar. Hälsosamma fikarecept finns i överflöd, men tjänar du egentligen något på att fika nyttigt? 

fika

En brownie fri från vetemjöl, vitt socker och smör – massor av kalorier, en hel del näring och framförallt väldigt god.

I ”nyttigt” fika ingår ofta massa torkad frukt såsom dadlar, fikon och aprikoser. Smör och margarin är utbytt mot kokosolja eller vegetabilisk olja, istället för vetemjöl används mjöl gjort på mandel och vitt socker ersätts av kokossocker, björksocker eller honung.

Rent kalorimässigt tjänar du ingenting på att fika nyttigt. En liten kladdig chokladbrownie innehåller ungefär 245 kcal oavsett om den är gjord på smör + socker eller kokosolja +  honung.

Däremot får du i dig lite mer näring om du fikar nyttigt! Torkad frukt innehåller fibrer, mineraler och antioxidanter och mandelmjöl är näringsmässigt bättre än vetemjöl. Eftersom mandelmjöl är gjort på malda mandlar är det dock väldigt fett, mer än femtio procent består det av, så kalorimängden springer fort iväg.

Honung, agave och kokossocker är aningen mer näringsrika jämfört med vanligt socker, men för att få någon glädje av den näringen måste du äta så pass mycket att det blir onyttigt ändå. Bättre då att söta med torkad frukt, till exempel aprikoser, så får du i dig lite fibrer och järn!

Den nyttiga fikan är oftast lika söt i smaken som vanlig fika, så vet du med dig att du triggas av söt smak så är bägge alternativen lika illa. Låt dig heller inte luras av den nyttiga fikan – det är lätt att man tänker att det går att äta mycket mer bara för att det är så ”nyttigt”.

Är du en person som fikar ganska sällan (typ max 2 ggr/v) så välj det du gillar bäst, men är du en varje-dag-fikare så tjänar du på att fika nyttigt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..