Är salt verkligen så skadligt?

Några nötter eller mandlar per dag är, som bekant, jättebra att äta. I samband med att jag rekommenderar det brukar frågan om saltet nästan alltid dyka upp. Salt är något många är rädda för, något de hört och läst är farligt. 

yoghurt

Alltså kombinationen syrlig yoghurt, salta mandlar, söt honung plus blåbär – så otroligt gott! 

Och visst är det så, för mycket salt kan öka blodtrycket och ett förhöjt blodtryck ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke = de vanligaste dödsorsakerna.

Men salt (eller egentligen natrium) är också något vi behöver. Tillsammans med en annan mineral, kalium, reglerar det blodtrycket, det behövs också för att våra muskler och nerver ska fungera och för att näringsämnen ska kunna transporteras runt i kroppen.

I genomsnitt får vi i oss dubbelt så mycket salt som vi behöver så det finns absolut fog för att minska på saltet. Jag brukar tänka att saltet inte är lika farligt om det sitter ihop med något nyttigt! Till exempel är det bättre för hälsan att äta mandlar med salt på än chips med salt på, och grönkål i ugnen med olivolja och lite flingsalt är en hälsobomb jämfört med saltade pommes.

Största saltboven är heller inte saltet du själv strör på maten, utan det som industrin saltat på med för att du ska tycka det är som oemotståndligt gott och vilja äta mer. Snabbmat och salta snacks innehåller jättemycket. Likaså alla charkprodukter. Färdigköpt bröd är en annan bov och (tyvärr) även ostar. Men det ignorerar jag totalt själv, eftersom jag älskar ost.

Hur farligt salt är för dig beror också vem du är. Är du överviktig och har problem med blodtrycket – då ska du absolut dra ner på saltet. Tränar du mycket och äter väldigt nyttigt förövrigt, så är det inte lika skadligt.

Happy Friday!

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..