Rasa inte i vikt

Löpsedlar och tidningsframsidor gapar fortfarande om hur vi ska RASA i vikt. Världens tristaste budskap som verkligen inte alls känns 2016… 

potatis

Testat potatisdieten?

Snabb viktnedgång funkar. Det är till och med lätt. Att äta väldigt mycket mindre än vad man förbrukar under max ett par veckors tid klarar många av (att äta lite mindre än vad man gör av med under många månaders tid är betydligt svårare). Antal livsmedel man tillåts äta är begränsade, ibland till så få som ett! Inte så konstigt att man går ner i vikt om man bara får äta grapefrukt eller bananer. Soppor och grönsakssmoothies är annars populär rasa-i-vikt-mat.

Ett ”viktras” innebär att du går ner 2-4 kilon på 1-2 veckor. Det mesta av det som försvinner är vatten, så det är bara att räkna med att gå upp till din normala vikt så fort du slutar med dieten.

Vill du tappa, säg 2 kilo, till ett speciellt tillfälle så kan en rasa-i-vikt-diet funka. Men var medveten om att det är en högst tillfällig viktminskning.

Önskar du istället gå ner i vikt ”på riktigt” så finns inga genvägar. Det är det vanliga (trista?) budskapet som gäller:

  • Minska kraftigt på tomma kalorier, det vill säga mat som ger väldigt mycket energi men ingen näring; godis, glass, muffins, pommes, milkshake och liknande alltså
  • Undvik den svåremotståndliga kombon fett+snabba kolhydrater, vilket innebär i princip all snabbmat
  • Öka ditt proteinintag – protein mättar! Var särskilt noga med att ditt mellanmål är proteinrikt så det inte gör dig mer hungrig, utan mätt. Keso och äpple är bra eller knäcke med kokt ägg.
  • Drick bara vatten – inte massa flytande energi i form av mjölk, juice och läsk
  • Minska dina portioner. Börja lägg på 20% mindre mat på tallriken
  • Ät långsamt. Då kommer du bli lika mätt som tidigare trots att du har lagt på mindre mat.
  • Gå, cykla, träna, lyft, spring, hoppa…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..