Örter – lika nyttigt som bär

Att bär är supernyttigt vet alla, men att örter är (minst) lika nyttigt är det få som känner till. Proppade med antioxidanter och andra aktiva ämnen fungerar de som rena rama läkemedlet.

image
Örter sägs vara inflammationsdämpande, stärka immunförsvar, vara bra för mage/tarm m.m.

Mängden antioxidanter i olika livsmedel mäts ibland i enheten orac. Högt orac-värde är lika med mycket antioxidanter och det är alltså bra (antioxidanter kan överdoseras via kosttillskott, men inte via mat).

Blåbär och granatäpple lyfts ofta fram (av mig bland annat) som superlivsmedel. De har ett orac-värde på ca 3000-4000. Många av våra vanliga örter som oregano, koriander och basilika ligger på över 10000!

Orac mäts per hundra gram och vi äter ju aldrig 100 gram basilikablad…

Det är alltid roligare (och mer bestående) att lägga till något istället för att ta bort, så ett tips  för hälsan: lägg till mer örter till din mat. En till två ”örtportioner” per dag är en lagom mängd. Gott är det – och kanske kan det ge dig nån positiv hälsoeffekt.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..