En sked honung om dagen…

Inte mycket är svart eller vitt i kostvärlden. Detta gäller även honung. Å ena sidan kan man säga att det (nästan) är lika illa som socker – proppat med kalorier, höjer blodsockret snabbt, inte speciellt näringsrikt etc. Å andra sidan kan man lyfta fram massa positiva saker såsom att det kan verka slemlösande, antiinflammatoriskt, innehåller prebiotika (mat åt de goda bakterierna) m.m. 

honung

I en debattartikel i Göteborgsposten förra veckan lyfte två forskare fram honungen och hävdade att den är så bra att det i framtiden kommer kunna användas istället för antibiotika. Det är mjölksyrabakterierna i honungen som bildar antibiotikaliknande ämnen.

Den antibakteriella effekten är som bäst i färsk vildhonung, eftersom den fortfarande innehåller levande mjölksyrabakterier från bina. Men även honung som du köper i en vanlig mataffär, har en mindre bakteriedödande verkan.

Så, en sked om dagen alltså!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..