Chaga istället för fredagsvin?

Chaga, sprängticka, sägs vara fruktansvärt nyttigt. Ja det är väl inte så att nyttigheterna är vetenskapligt bevisade, men eftersom chaga använts medicinskt i tusentals år och har skyhöga antioxidantvärden så m å s t e det ju bara vara bra. 

chaga

Har druckit chaga förut, då har jag använt chagapulver eller köpt färdig ”chagalatte”. Men i tisdags fick jag en bit egenplockad chaga från Yasmin, en av mina elever på Jakobsbergs folkhögskola och blev såklart jätteglad! I går la jag den lilla chagabiten i vatten, lät koka upp och så fick den stå och dra ett bra tag – vattnet blev alldeles mörkt, det såg precis ut som vanligt svart te. Och gott var det, smakade inte alls sött, vilket är positivt. Den smakade mer som skog, svamp, vilt…

Kanske skulle detta kunna bli en kvällsdryck för många som annars lätt faller för sött under kvällen. Den triggar ju inte alls något sötsug.

Chaga sägs vara antibakteriellt, motverka svamp, stärka immunförsvaret, sänka kolesterolet och sänka blodsockret. Brukar ofta vara skeptiskt mot sådant som låter för bra för att vara sant, men det skadar inte att prova! En hälsosam vana brukar också göra det lättare att lägga till fler goda vanor – så nu kör jag på chaga ett tag.

 

 

 

 1. Hej! Jaa, testa! Så spännande att se om du tycker om och om du tycker det ger någon effekt : )

 2. Jessica skriver:

  Spännande! Har tänkt att testa länge men det går inte alltid snabbt mellan tanke och handling 🙂

 3. Chaga låter som nåt bra att dricka😀Undrar vart det finns att köpa??

  1. Hej! Jaaa, det är jättebra, eller i alla fall KÄNNS det jättebra : ) Jag hade turen att få en liten bit som var egenplockad och torkad, men annars vet jag att det finns i pulverform att köpa på nätet. Kolla i rawfoodshopar, de brukar ha!

 4. Yasmin skriver:

  Nämen,
  Fina Karin!
  Vad roligt 😁 känner mig genast som en superkändis.
  Trevlig helg
  /Yasmin

  1. Ha ha, såklart du där, Yasmin : ) Tipsar alla om chaga nu och ska ge mig ut med yxan i högsta hugg i vinter. Ses imorgon!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..