Bästa hälsotipset: Syrat

I helgen föreläste jag för ett härligt gäng Topphälsaläsare och fick utmaningen att ge mitt allra bästa tips! Vad säger man då? Ät mer blåbär? Ät mer mörkgröna blad? Det finns hur många bra och viktiga hälsotips som helst, men mitt fick bli: syrat! Det råkar ju dessutom vara en jättetrend, så utbudet av syrade produkter lär bara öka.

surkålsjuice

Surkålsjuice, någon…?

Anledningen till varför syrat är så bra är att det gynnar tarmfloran. Och väldigt många sjukdomar verkar ha sitt ursprung just i mage och tarm. Syrat håller dig helt enkelt friskare. Smaken är speciell, i början kan du se det som medicin, men efter ett tag kommer du bli beroende.

Kör på två portioner per dag, varav en lite ”snällare”, nämligen naturell yoghurt, filmjölk eller kefir och så en mer hardcore: mjölksyrade grönsaker, kombucha eller surkålsjuice.

 

 

 

  1. Hej. Tack för trevlig och nyttig information. Jag blir glad varje gång jag läser tidningen eller kostbloggen. Mjölksyrade grönsaker är verkligen bra mat. Jag älskar att mjölksyra på hösten. Jag har ändå erfarenheter att mjölksyrad mat kan ge mera tarmbesvär, klåda och slemhinnebesvär för en minoritet av oss.
    Jag har en känsla av att de som inte tål mögel eller har svampinfektioner, mår inte bättre av mjölksyrat. Förklaringen kan kanske vara att också mögel finns i mjölksyrat. Vad anser ni?
    Maija Ruisniemi

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..