Mättar vegomat?

Tänk att det fortfarande finns de som hävdar att de inte blir mätta på vegetarisk mat, ja eller när de inte får äta kött helt enkelt. Anledningen till detta argument är troligen att man tror att vegetarisk mat innebär att man plockar bort köttbiten från tallriken och ersätter den med några salladsblad. Såklart blir du inte lika mätt då. Både kalori- och proteinmängden sjunker ju dramatiskt.

vegomat

Mättnadsgaranti…

Däremot hävdar jag att rätt sorts vegomat mättar alla. Kyl- och frysdiskarna är fulla med schyssta vegoalternativ till köttet och korven – korvar, bullar, falafel, biffar, schnitzlar, puckar, burgare gjorda av linser, bönor, frön, grönsaker, kikärter, soja och quorn. Har du tid och intresse är det superlätt att göra egna vegobiffar. Att blanda upp bönorna/linserna med riven ost (t. ex. halloumi) och malda nötter är jättegott. Så halvfabrikat eller egengjort och massa grönt till det så blir du garanterat mätt. Det gjordes till och med en liten studie i Danmark förra året där man såg att biffar gjorda på bönor och linser mättade bättre än biffar gjorda på kött. Bönor och linser innehåller ungefär halva mängden protein jämfört med kött, men också betydligt mer mättande fibrer!

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..