Nyttig nutella

Efter en helg på Legoland där jag levt på mat som varit gulbeige och friterad är det skönt att starta dagen med en vitaminkick. Denna bowl innehåller förutom ett gäng jordgubbar, bananskivor och granola även något så gott som nutella. Fast såklart nutella utan vanligt socker, palmolja och tillsatser.

bowl

Du svänger lätt ihop den själv. Och faktum är att den till och med är godare än den färdigköpta. Mer intressant och komplex i smaken – och mer crunchy i konsistensen.

Så här gör du: Blötlägg ca 200 g hasselnötter i några timmar. Rosta dem i en varm stekpanna i några minuter. Gnugga dem i torr handduk så att delar av skalen faller av. Lägg i en mixer/matberedare och kör för fullt. Det tar lite tid och du får vara beredd på att stänga av och skrapa ner det som fastnar på kanterna några gånger. Det du väntar på är oljan som finns i nötterna ska läcka ut, för det är då den härliga, krämiga konsistensen bildas. Tillsätt sen 2 msk kokosolja, 3 msk kakao, 3 msk lönnsirap/yaconsirap/agavesirap/flytande honung, lite vaniljpulver och en nypa salt.  Är det för tjockt så i med några msk vatten eller valfri ”mylk”.

Massor av energi, men också en del nyttigheter. Jämfört med vanlig nutella som har en innehållsförteckning som ser ut så här: socker, palmolja, hasselnötter (13%), fettreducerad kakao (7,4%), skummjölkspulver (6,6%), vasslepulver, emulgeringsmedel: lecitiner (soja) och vanillin, så är den hemgjorda betydligt bättre.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..