Ät godiset direkt efter maten

Idag blev det tidig och inte så glamourös medhavd frukost ute på Bosön. Det var brödbrist hemma så dubbelmackan bestod av en sån där brödskiva som jag alltid tjatar om att den är så nyttig – full med struktur/hela korn, den andra, en hembakad (inte av mig) variant förvisso med lite frön, men inte i sådan mängd att de gör så att hela mackan blir långsam.

En med lågt GI (långsamma kolhydrater) + en med högt GI (snabba kolhydrater. Hela lilla måltiden blir då allt som allt medel!

frukost

Precis så här kan du tänka vad gäller annan mat också. Har du hört att potatismos är supersnabbt (det är det). Se då till att inte bara äta potatismos (eller ännu värre – potatismos med massa ketchup). Ät istället en klick mos och så proteiner i form av fisk/kyckling/kött/soja/baljväxter och fett.

Både protein och fett gör att nedbrytningen av kolhydraterna bromsas upp och går långsammare. 

Detta är anledningen till varför du (eller dina barn) ska äta godis direkt efter maten. Dels äter du mindre mängd, eftersom du är mätt, dels gör maten att godiset inte får samma påverkan på ditt blodsocker som de hade fått om du hade ätit det på fastande mage.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En eftermiddagshot ger en hälsosammare kväll

Rolig och så inspirerande helg med kurs i kost- och näringslära för fina Topphälsaläsare. Vi har pratat kokos, pasta, smoothies, att äta för tarmen, supermat och mycket mer. Dessutom delade alla med sig med massor av tips, inspiration och recept. Allt för att få till de där små förändringarna som, i längden, kan göra så mycket för hälsan. 

ingefära2

Att starta dagen med en shot på citron- och ingefärashot brukar för många göra att de äter en hälsosammare frukost och sen bär på en ”fräsch” känsla hela förmiddagen. På eftermiddagen, däremot, brukar den där sköna känslan avta och att då, när man går hungrig från jobbet, klara av att inte falla för chokladbiten när man handlar eller mackan under tiden man lagar mat, är svårt.

Går det att göra en ”omstart”, låtsas att det är morgon igen fast klockan är fyra, dra i sig en kryddig shot och sen lyckas stå emot sötsaker och få en hälsosammare eftermiddag och helg? Jag vet inte, men detta var något vi diskuterade och också provade!

Eftermiddagsshot
Färsk riven ingefära
Gurkmejapulver
Lite flytande akaciahonung
Fryst grönkål
Citron
Äppeljuice

Mixa samman och dra i dig ca en deciliter vid 16-tiden!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Chaga istället för fredagsvin?

Chaga, sprängticka, sägs vara fruktansvärt nyttigt. Ja det är väl inte så att nyttigheterna är vetenskapligt bevisade, men eftersom chaga använts medicinskt i tusentals år och har skyhöga antioxidantvärden så m å s t e det ju bara vara bra. 

chaga

Har druckit chaga förut, då har jag använt chagapulver eller köpt färdig ”chagalatte”. Men i tisdags fick jag en bit egenplockad chaga från Yasmin, en av mina elever på Jakobsbergs folkhögskola och blev såklart jätteglad! I går la jag den lilla chagabiten i vatten, lät koka upp och så fick den stå och dra ett bra tag – vattnet blev alldeles mörkt, det såg precis ut som vanligt svart te. Och gott var det, smakade inte alls sött, vilket är positivt. Den smakade mer som skog, svamp, vilt…

Kanske skulle detta kunna bli en kvällsdryck för många som annars lätt faller för sött under kvällen. Den triggar ju inte alls något sötsug.

Chaga sägs vara antibakteriellt, motverka svamp, stärka immunförsvaret, sänka kolesterolet och sänka blodsockret. Brukar ofta vara skeptiskt mot sådant som låter för bra för att vara sant, men det skadar inte att prova! En hälsosam vana brukar också göra det lättare att lägga till fler goda vanor – så nu kör jag på chaga ett tag.

 

 

 

    1. Ha ha, såklart du där, Yasmin : ) Tipsar alla om chaga nu och ska ge mig ut med yxan i högsta hugg i vinter. Ses imorgon!

    1. Hej! Jaaa, det är jättebra, eller i alla fall KÄNNS det jättebra : ) Jag hade turen att få en liten bit som var egenplockad och torkad, men annars vet jag att det finns i pulverform att köpa på nätet. Kolla i rawfoodshopar, de brukar ha!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Vilken honung är nyttigast?

Honung har rykte om sig att vara väldigt nyttigt, ett hundra gånger bättre alternativ än vanligt socker. Men hur är det med det egentligen? Ja jag skulle säga att det beror på vilken honung du väljer. 

manukka
I mitt kök just nu – en ”vanlig” som jag använder i smoothies, i bakning, i te – och en lyxig som jag ser som mer medicin och äter 1 tsk per dag. (obs, endast i perioder, den är tyvärr vansinnigt dyr…)

Socker är raffinerat – man har alltså tagit bort alla vitaminer och mineraler. Det ger oss därför bara massa energi, men ingen näring. I honung finns en del vitaminer och mineraler om än i väldigt små mängder.

Det som är positivt med honung är att många upplever det sötare i smaken jämfört med socker, vilket gör att man kan ta mindre mängd och ändå få samma söta smakupplevelse. All honung innehåller också en del bakteriedödande ämnen och har därför en viss antibakteriell effekt. Så egentligen skulle jag säga att all honung är ett snäpp bättre än vanligt socker. Och sen finns det den honung som är mycket, mycket bättre!

Allra nyttigaste honungen är färsk honung, helt nyslungad honung. I denna honung (som så klart är jättesvår att få tag på) kan levande mjölksyrebakterier finnas kvar. Näst nyttigast är oupphettad/raw honung som alltså inte hettats upp till mer än max 40 grader, vilket gör att  den näring som naturligt finns i honungen bevarats. Raw honung är rätt lätt att få tag på, läs på förpackningen.

Drottningen av alla honungssorter är den nya zeeländska Manukahonungen, den har en helt unik antibakteriell aktivitet som överträffar all annan honung. Men – vi har faktiskt ett lika bra svenskt exempel, nämligen Ljunghonungen. Denna har i flera studier visat sig ha samma positiva effekter på hälsan som Manukahonungen.

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Supermat – superbra eller bara ett påhitt

Om detta pratar Pamela, Sandra och jag om i deras peppiga pepp-pod! Lyssna gärna!

http://topphalsa.se/nyttigaste-baren-och-basta-forkylning-trostmaten-topphalsas-kostexpert-gastar-pepp-podden/

Och så här ser aroniabären ut:

Bildresultat för aroniabär pictures

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Supergott och supersnabbt till helgen

Egentligen är det bästa jag vet att fixa i köket och göra egen granola, eget bröd och egen mat från grunden (fast jag börjar tröttna liiite på det uttrycket nu). 

Men – väldigt ofta (typ jämt) finns ingen tid eller ork till detta. Gillar därför när jag hittar smarta lösningar som åtminstone gör halva jobbet åt mig.

Förra helgen blev det ”fuskpizza” på fredagen och ”fuskmeze” på lördagen. Liten och rolig insats av mig och jättegott resultat!

pizza
Fredagsmiddag

meze

Lördagsmiddag

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

En superstart på dagen

Vad du äter i en måltid påverkar ofta det du äter i kommande måltid. Just nu svämmar nätet över av tips och recept på superstarter på dagen – ingefärsshots, citronvatten, äppelcidervinäger, gröna smoothies etc. Den ena lovar mer än den andra.

superstart

Och man får väl tro vad man vill, men det här helt klart mindre risk att man trillar dit på rostmackor och chokladpuffar till frukost efter man har hällt i sig en hälsoshot.

Min superstart idag blev gurkmejate med ingefära, citron och honung. Gurkmeja innehåller kurkumin som sägs vara bra för inflammationer och leder, ingefära gynnar matsmältningen och honung är prebiotiskt = mat åt de goda bakterierna i tarmen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Undvik småätandet innan middagen

Det gäller att identifiera vilka risksituationerna är som drar igång småätandet. För många funkar förmiddagen, runt lunch, en stund efter lunch jättebra, men så fram emot tretiden börjar suget komma. Faller du för det blir det en bulle till kaffet. Står du emot så är du troligtvis ruskigt sugen när det är dags att gå från jobbet. Ska du då in och handla är det svårt att inte grabba tag i närmsta chokladbit. Klarar du dig hela vägen hem gäller det att kämpa för att inte börja äta kex eller ett par mackor i väntan på middagen. 

Lösningen på det här? Ett mättande mellanmål innan du går från jobbet, ja eller någon gång vid tre, fyra-tiden. Mellanmålet ska bestå av protein, fett, långsamma kolhydrater och så massa bra näringsämnen. Min favorit just nu är naturell yoghurt, hemrostad granola och blåbärspulver!

Mellisem

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Kokosolja, gluten, fruktos och tillsatser…

det och mycket annat kommer vi prata om den 19-20 november. Hoppas vi ses : )

http://topphalsa.se/anmal-dig-nu-grundkurs-i-kost-och-naringslara/

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

11 tråkiga (?) tips för bättre hälsa och viktnedgång

Ibland krånglar vi till det och tror att det är olika typer av superlivsmedel som kommer göra att vi håller vikten. Eller att det är hen med längsta listan med ”får-inte-äta-mat” som kommer leva längst (och bli smalast). Nu provar vi att damma av de gamla råden istället. Kanske är det något tips du kan ta till dig.

1. Rör på dig mer! Du har säkert hört det tvåhundra gånger, men det du måste göra om du vill gå hålla din vikt (eller gå ner) är att se till att energiutgifterna är större än energiintaget. Det där smågrejerna, som att gå till busshållplatsen eller ta en kvarts promenad på lunchen kanske tillsammans blir 100 kcal i ”utgifter” per dag – på ett år blir det massor.

2. Drick (kran)vatten. Det är både gratis och kalorifritt. Mjölk och juice är bra för aktiva barn och ungdomar samt för de som tränar enormt mycket. Smoothies är perfekt som mellanmål istället för något att äta.

3. Ät minst två portioner grönsaker varje dag. Det är fiberrikt, näringsrikt och mättande. Plus att det tränger ut annan mat från tallriken.

4. Ät två frukter varje dag. Det kommer inte göra dig tjock, snarare tvärtom. Mängden fruktos (som går till levern och lätt gör oss överviktiga) i frukt är jättliten. Det du ska passa dig för är frukosen i läsk och andra sötade drycker.

5. Ät linser och bönor. Är du inte van så börja med att smuggla in det i din vanliga mat. Lite mixade vita bönor eller kikärter i pannkakssmeten, en näve linser i smoothiesen!

6. Ät fett, men ät det ”rent” t. ex i form av en bit ost, en klick creme fraiche till maten eller några nötter som mellanmål – inte i mix med socker. Kombon fett+socker är det som allra lättast gör oss överviktiga, det är gott och svårt att sluta äta.

7. Lita på ditt sunda förnuft när det gäller mat (inte lätt i detta brus). Tror du på riktigt att det är potatisen, äpplet eller ens ketchupen som gör oss tjocka?

8. Sitt alltid ner och ät. Då kommer du känna när du blir mätt och automatiskt äta mindre.

9. Ät bara choklad eller glass som du verkligen älskar – och välj dina tillfällen.

10. Börja varje morgon med en superfrukost. Det är större chans att du äter hälsosamt resten av dagen.

11. Hitta en kvällsrutin. Många äter halva sitt dagsintag efter klockan 18. Leta upp ett gott te, mixa ihop goda smoothies eller gör hemgjord nyttig glass. Eller så gör du något helt annat än att äta.

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Dags att starta jakten på D-vitamin

Det snackas alltid mycket om D-vitamin så här års. Ungefär 90 procent av all D-vitamin vi får i oss får vi från solen – och den lyser ju nu med sin frånvaro. Och även om den skulle råka skina någon dag så står den inte tillräckligt högt på himlen. Strålarna träffar oss helt enkelt i ”fel” vinkel och därför får vi inte oss nåt D-vitamin. 

Om du utsatt dig för sol (utan allt för mycket solskyddsfaktor) under sommaren så har du säkert ett D-vitaminförråd som räcker ett par månader. Men sen då? Om du har tur väntar en resa till Thailand över jul. Vi andra får försöka äta mat med D-vitamin. Något som dessvärre inte är helt lätt. Kollade hemma i mitt eget kök och hittade följande D-vitaminkällor:

Dvitamin

Dvitamin2

Ser man till mängderna så ser det ut så här: 

  • Kefir, mjölk – och även fil och yoghurt ger 1 ug/dl
  • Olivoljan med D-vitamin ger 3 ug/msk
  • D-dropparna (för barn) ger 10 ug/5 droppar
  • 1 ägg ger 0,8 ug

Det är alltså ganska svårt att komma upp i rekommenderade 10 ug om dagen, men såklart går det om man är noggrann. Fet fisk är allra bästa D-vitaminkällan. Du behöver bara äta en liten filé på 80 gram så har du hela ditt dagsbehov.

Behövs tillskott? Absolut inte under hela året, utan i så fall under ca oktober-mars. Själv tar jag D-vitamintillskott ”lite då och då” under vinterhalvåret och försöker få i mig det jag kan via maten.

Några grupper som är i extra behov av tillskott är de med täckt klädsel och/eller mörk hy, eftersom du då har svårare att tillgodogöra sig det D-vitaminet från solen och därför har mindre lagrat i kroppen. Äldre, ja och så småbarn, behöver också mer D-vitamin än vi andra.

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Mellanmål med världens nyttigaste ingredienser

Hösten är här och det är bara en tidsfråga innan en infektion sätter sig i kroppen. Självklart går det inte helt att värja sig från dessa, men gör det du kan för att stå emot. 

nyttigtmellis

En sån här om dagen!

Mixade ihop de absolut nyttigaste ingredienserna idag – allt för att få i mig så mycket näringsämnen som möjligt. Hade inte nån tanke på att det skulle bli godaste smoothien ever, ville mer testa hur det skulle smaka.

Grönkål – vitamin C, A, E och järn
Svarta vinbär – vitamin C (massor!)
Citron (frukt och skal) – vitamin C och antioxidanterna flavonoider
Ingefära – antiinflammatoriska ämnen
Gurkmeja – innehåller antioxidanten kurkumin
Honung – antiinflammatoriska ämnen
Rå kakao – magnesium och flavonoider
Avokado – massor av bra fett som ger mättnad och även vitamin E och K
Hampaproteinpulver – protein mättar bra, och vegoprotein är toppen! Just hampa innehåller dessutom alla livsnödvändiga aminosyror.

Kan säga att det smakade… helt okej, nästan gott faktiskt! Och bara tanken på vilket nyttigt mellanmål jag gav mig själv gjorde att det blev ännu godare. Till den kalla smoothien drack jag varmt gurkmejate. Blir jag sjuk inom närmsta veckan blir jag besviken.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nyttig(are) och barnvänliga chokladbollar

Fika med massa barn i helgen och kände för åtminstone ETT hälsosamt (men ändå barnvänligt) alternativ på bordet. Det fick bli improviserade chokladbollar. Hur goda som helst blev de och ingen anade att det inte var ”riktiga” chokladbollar. Kalorimässigt ligger de här bollarna ungefär på samma nivå som vanliga chokladbollar, men näringsmässigt (mineraler, fibrer, vitaminer) är de hundra gånger bättre. 

chokladbollar

Gör så här: Mixa följande ingredienser till en jämn smet och rulla sen i kokos!

Valnötter
Torkade dadlar
Mandelmjöl
En skvätt havremjölk
Kakao
En liten nypa baobabpulver
En stor nypa vaniljpulver

chokladbollar2

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ett äpple är också bra

Sista åren har supermat blivit ett begrepp. Det ska vara ”raw”, allt ska lagas från grunden och helst ska man addera någon extra ”boost” till det man äter. Är själv väldigt förtjust i raw energibollar, smoothies kryddade med spirulina- eller macapulver och dylikt. Men – vi får inte glömma bort att det går att äta tillräckligt hälsosamt genom att äta helt vanlig mat. Det går till och med att äta hälsosamt även om du inte tycker om chiapudding…

äpple

Mycket handlar om vilken mattyp du är. Är du väldigt mat- och hälsointresserad är det såklart roligt att testa alla nya spännande råvaror och produkter som dyker upp. Alla alternativ till vanlig pasta gjorda på bönor, linser, teff och quinoa, alla superfrukter i bär- och pulverform, chips gjorda på soja, grönkål eller tomater och glass och bröd fullt av protein.

Tillhör du dem som inte går igång på ”supermat” och specialprodukter? Du kanske är intresserad av din hälsa, men tycket inte det är speciellt kul att laga mat och söka efter nya produkter. Det viktigaste är att det ska vara lätt att laga och vara gott. Ja, men strunta då i alla specialgrejer, lyssna på ditt sunda förnuft och ha tilltro till att det går utmärkt att äta hälsosamt ändå  – på helt vanlig mat.

Vart tog filmjölk med musli till frukost vägen? Vad hände med knäcke med ägg (och kaviar) eller en ostmacka till mellanmål? När mixade du sist en smoothie enbart gjord på yoghurt, banan och bär?

Ibland känns det som om hälsobudskapet har blivit så tillkrånglat. Det de allra flesta svenskar bör göra är att börja följa det urgamla rådet om 1/2 kilo grönt om dagen, sen om det gröna är i form av acai, grönkål, acerola och inkabär eller päron, äpple, svarta vinbär och blåbär – det är mindre viktigt.

 

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Det BLÅ gör underverk för hälsan

Gröna smoothies har varit trendigt ett tag. Och tur är väl det, så hälsosamma och goda som de är. Men det finns fler färger än grönt, så nu tycker jag det är dags att vi börjar köra en BLÅ smoothie om dagen. 

blå smoothie

En blå dunderkur: Blåbär, äpple, grönkål, avokado, vaniljpulver och havredryck. 

Ja det behöver ju inte vara just en smoothie. Det viktiga är att du får i dig den blå-mörkröda-lila-färgen. Blåbär, blåröda vindruvor, tranbär, aroniabär, björnbär, körsbär, jordgubbar och svarta vinbär. De här bären är nämligen rika på en grupp antioxidanter som kallas antocyaniner – ett riktigt superämne för hälsan! Förutom att de är bra för immunförsvaret så finns studier som pekar på att antocyaniner kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.

Det är ofta så att om du bestämmer dig för att äta något riktigt hälsosamt under dagen, t ex en blå smoothie, så är det större chans att du äter bra under de andra måltiderna. Detta är anledningen till varför det är så bra att starta dagen med en nyttig frukost. Det sätter liksom standarden för resten av dagen!

För att få i dig de antocyaniner, andra antioxidanter, vitaminer och fibrer du behöver så är det det gamla rådet 5 om dagen som gäller. En del hävdar till och med att det är i underkant, att vi egentligen borde äta så mycket som 1 kg grönt om dagen. Det bästa är att äta många olika sorters frukter, bär och grönsaker för att få i dig så många olika färger som möjligt. Färgvariation innebär nämligen variation vad gäller antioxidanter!

Så, varje dag: 
1 portion blå/lila bär
1 näve grön grönkål
1 orange morot
1 röd tomat
1 grönrött äpple

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Smarta sätt att få i dig protein utan att äta mer kött

Protein får du lätt i dig! Det finns i alla mejeriprodukter (mjölk, yoghurt, fil, kvarg, keso, ost…), i bönor och linser, i ägg, bröd, quinoa, pasta, nötter och frön. Och så givetvis i kött, fisk och kyckling. Väger du 70 kilo kan man säga att, beroende på dina mål, du behöver någonstans mellan 60 och 100 gram på en dag.

Det har blivit allt vanligare att stoppa in extra protein i produkter som från början inte är så proteinrika, som till exempel musli, bröd och glass. Proteinet i dessa produkter kommer ofta från vegetabilier som vete, soja, hampa eller ärtor.

Även i produkter som redan är proteinrika sätter man ibland till extra protein. En vanlig keso innehåller 12 gram protein/100 g, men så finns en extra proteinrik med 15 g protein/100 g. Likaså finns mjölk som istället för normalt 3,5 gram protein/dl innehåller 4,5 protein/dl.

I och med att vi av såväl hälso- som miljöskäl ska äta mindre kött är det bra att den här typen av produkter finns. Särskilt för dig som tränar mycket, eller som vill gå ner i vikt, och därför vill (och bör) ligga på ett högre proteinintag.

Ett annat utmärkt sätt att få i sig sitt protein på är de superhälsosamma baljväxterna. Kokta linser och bönor ligger på ungefär halva mängden protein jämfört med kött – men förutom proteinet innehåller de så mycket andra nyttigheter – mängder av fibrer, mineraler och antioxidanter.

 

proteinmusli

7 gram protein i en deciliter

proteinglass2

14 gram protein i 100 gram glass

    1. Hej! Glassen på bilden är från Add ice cream – och är alltså sötad med stevia. Vet att det finns en annan proteinglass också, Lohilo, som är sötad med fruktsocker. Testa båda och hitta din favorit! /Karin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Bröd med mycket protein

Fick en fråga från en tjej som ville ha tips på bra köpebröd. Det är verkligen så att de flesta bröd som finns i mataffärerna är rätt dåliga näringsmässigt. Jag menar inte att de ”är proppade med socker” – för det är sällan det som är problem när det handlar om bröd. Problemet är att 80 procent av alla bröd saknar struktur, att de bara är fluff. Sen går det självklart att få till en schysst macka även på ett fluffbröd – på med ägg eller avokado bara! Både protein och fett gör att GI blir lägre.

proteinbröd

Men är du ute efter ett riktigt bra bröd så ska du jaga hela korn. Dessa bröd ligger ofta högt upp i nåt hörn av hylla, de är mörka och nästan alltid färdigskivade. Dessutom är de näringsrika och mättande.

Provade ett proteinbröd (Kung Markatta) förra veckan. Det var förutom kornigt och fiberrikt ett högt proteininnehåll. En skiva bröd ger 10 gram protein (motsvarar 1,5 ägg eller 2,5 dl mjölk/yoghurt eller 3 skivor skinka/ost eller 1/2 kycklingfilé) och 5,5 gram fibrer. Gott var det och mätt blev jag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hälsotips för helgen: Ät något syrat

Ät något syrat i helgen, det kan göra att du håller dig frisk och hjälpa dig att hålla vikten. En härlig trend som jag hoppas håller i sig. 

syradgrädde

Vi har flera hundramiljarder bakterier i tarmarna, fördelat på tusen olika arter, så det kanske inte är så konstigt att sammansättningen på dessa kan påverka hur vi mår, hur friska vi är – och hur överviktiga vi är.

Något som är super för tarmarna är syrat – en av de starkast rådande trenderna just nu! Syrad mat gör att tillväxten av de goda mjölksyrabakterier i tarmen ökar och  tränger  ut skadliga bakterier, genom att inte låta dem få fäste på tarmslemhinnan. Det ökar alltså chansen att vi håller oss friska.

Syrad mat har ett lägre glykemiskt index, vilket ger långsammare blodsockerhöjning och längre mättnad. Bra för alla som vill hålla vikten! Det gör också att det blir lättare att ta upp en del av näringen i maten, bland annat blir järn och zink mer lättillgängligt för oss.

Dessutom finns det ett stort samband mellan typ av bakterier och vår vikt, där man i studier sett att överviktiga personer har annan typ av sammansättning jämfört med normalviktiga.

Så, gör din kropp en tjänst och ät något syrat – helst varje dag: 

  • Syrade grönsaker finns att köpa (eller syra själv)
  • Kefir och naturell yoghurt
  • Surdegsbröd
  • Kombucha
  • Surströmming

Trevlig helg!

 

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Var stolt över din macklunch

Att äta mackor till lunch är något många tror är dåligt, som man hyssjar med och nästan skäms lite över. Detta trots att en macklunch kan vara hur bra som helst. 

macklunch

En macklunch att vara stolt över

En macklunch består oftast av bröd, pålägg och dryck, så kvaliteten på detta avgör helt och hållet hur bra hälsosam din lunch blir. Väljer du fluffbröd (alltså bröd utan struktur) får du i dig snabba kolhydrater. Äter du ingenting på mackan, eller väljer ett sockrigt pålägg typ marmelad eller nutella, så blir det ännu värre. En söt dryck därtill och du slår rekord i näringsfattig snabb energi.

Gör så här i stället: Välj ett grymt bröd. Det vimlar inte av dem i vanliga mataffärer, men det finns några. Kolla in strukturen i brödet nedan – så ska det se ut. Fullt av kärnor som tar lång tid för kroppen att bryta ner.  Dessa bröd har ett GI på ca 50, alltså riktigt lågt!

chiabröd
Chiabröd (Fazer) bakat på råg – och fullt av mättande kärnor

Välj sedan ett grymt pålägg och då menar jag något som ger näring och mättnad. Ost är jättebra! Likaså avokado, hummus, ägg, keso, skinka och kalkon. På med massa grönsaker också, eller släng ner det gröna i en smoothie som du dricker till.

Drycken då – smoothie eller naturell yoghurt/fil är toppen att dricka till. Mjölk och juice mättar sämre. Och allra värst är såklart läsk och saft. Kaffe, är givetvis… fantastiskt bra.

LOADING..

Bönor – därför måste du (och jag) börja äta dem

 

Näringsmässigt är det inte mycket som slår baljväxterna! Så otroligt fiberrika (lösliga fibrer), massor av mineraler och antioxidanter, väldigt långsamma kolhydrater (GI ca 30) och mycket protein. Mängden fiber och protein i kombination med det låga glykemiska indexet gör att de mättar otroligt bra – och således är de ett perfekt tillskott för alla som vill hålla sin vikt.

bondböna

Godaste bönorna ever (men också tillagade av grymme kocken Stefan Eriksson). Smakade som makadamianötter – men mängden fett var 2 gram/100 gram istället för 75 gram/100 g…

Det allra bästa är givetvis att själv blötlägga och koka sina bönor och linser. Av någon anledning känner många ett motstånd inför detta. Det låter svårt, krångligt, som att det tar lång tid. Men egentligen, själva blötläggningen handlar ju bara om att lägga bönorna i en balja vatten. Sen ligger de där och klarar sig helt perfekt på egen hand, tills det är dags att hälla av vattnet och stoppa dem i en kastrull och koka.

Men – är du inte där än, känner du fortfarande att det känns jobbigt och tråkigt att lägga i blöt och koka, så ta den enkla vägen. Det viktigaste är att du äter dem! Baljväxter finns på tetra, på konserv och i frysdisken. Köp hem och se vilka du gillar. Strö över salladen, byt ut en tredjedel av din köttfärs mot linser, mixa dem och smuggla ner i pannkakssmeten.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Smoothie med fryst (för att det är bättre) grönkål

Att smoothies är ett enkelt sätt att få i sig grönsaker har väl inte lyckats undgå någon. Passa på att lägga i den typ av grönsaker som 1. är supernyttiga och 2. som du annars har svårt att få i dig. För om sanningen ska fram så är det nog få av oss som äter speciellt mycket grönkål. Välj färsk eller fryst beroende på säsong. 

grönkål

Så nyttig – och så matchande mot det gröna kaklet…

Grönkålen har säsong under sen höst och vinter så äter är det då du ska mixa smoothies så kan du välja färsk. Annars är det betydligt bättre med fryst. Frysta grönsaker har verkligen oförtjänt dåligt rykte.

En STOR fördel med fryst är ju att det har fått mogna klart innan det skördas! Det har såklart även färskt – om det är närodlat. Grönsaker som är importerade från andra sidan jorden skördas alldeles för tidigt och då hinner varken smak- eller näringsämnen utvecklas.

Så, om man ska göra en topplista på vad som är bäst rent näringsmässigt (och smakmässigt!): 

  1. Färskt – om du odlar själv eller köper närodlat
  2. Fryst
  3. Färskt importerat eller sånt som inte är ”i säsong”.
    1. Hej Martina! Ja, såklart : ) Har inga exakta mängder, men höftade ihop en näven frusen grönkål, en citron (kött och rivet skal), färsk ingefära, avokado, äpple och ett par deciliter havremjölk (en schysst äppeljuice är också gott). Så gott, prova!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Blodpudding – proppat med socker, ja eller fullt av järn?

Är du glad och nöjd när du äter blodpudding till middag eftersom du hört att det är nyttigt? – det innehåller ju så mycket järn! Eller drar du ner persiennerna och känner dig halvdum för att du äter något med SÅ mycket tillsatt socker? 

messmör

Helt okej pålägg!

Många livsmedel har två sidor och går antingen att lyfta fram som onyttiga, eller som nyttiga. Blodpudding är ett sådant exempel. Den variant som går att köpa i vanliga mataffärer har en riktigt läskigt innehållsförteckning (särskilt för mig som är vegetarian):

Vatten, fullkornsmjöl av råg, vetemjöl, fett från nöt, blodpulver av nöt och gris, socker, koksalt, bindväv från nöt, kryddor, animaliskt protein från gris, potatisfiber, arom, konserveringsmedel E250.

Det är alltså en skön smet av gluten, socker, blodpulver, bindväv och tillsatser.

Men väljer vi istället att se det från andra hållet så innehåller blodpudding en del protein – ca 8 gram protein/100 gram blodpudding och järninnehållet är skyhögt. Äter du 1,5 skiva så får du i dig hela ditt dagsbehov av järn. Och järn är som bekant svårt att få i sig.

Så hur ska man då tänka? Äta – eller inte äta? OM du tycker om blodpudding så ät det ibland och tänk då positivt – du boostar dina järndepåer. Ha schyssta tillbehör till: stekt svamp, massa morötter, rivna äpplen, riven vitkål!

Messmör är även det en produkt som antingen lyfts fram som att ”det är bara massa socker” eller som ett schysst pålägg. Jämfört med marmelader, nutella och sylt är det jättebra, men såklart är det inte bättre än en skiva ost, skinka, keso, kalkon eller ägg.

För att vara pålägg är det järnrikt: 100 gram ger dig 5 mg järn. Och än viktigare än vad du har mackan är vad du väljer för typ av bröd och framförallt – hur många mackor du äter.

 

 

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Största boven heter fruktos

Så skönt med ett (för en gångs skull) enat kostbudskap från massa olika instanser. Diabetesorganisationen hade bjudit in vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, politiker, livsmedelsverket, läkarförbundet och livsmedelsindustrin – och alla var de ense: Vi måste minska kraftigt på det tillsatta sockret. 

broschyr

Tillsatt socker, alltså typ strösocker, består av två sockerarter: glukos och fruktos. Glukos är ett bränsle kroppen gillar. Både muskler och hjärna kan ha nytta av det. Därmed inte sagt att vi ska äta strösocker för att få i oss det. Fruktos däremot sticker iväg till levern. Och tillhör vi inte de som är ute och springer ett marathon var och varannan kväll så kommer fruktoset omvandlas till fett.

Fruktos är fruktsocker, det finns i frukt…. i pyttesmå mängder och förpackat tillsammans med fibrer, vitaminer och antioxidanter. Fruktos finns också i godis, läsk och saft – i skyhöga mängder och helt utan annan näring.

En kvinna från KI berättade om ny forskning på möss där man såg att mössens ätbeteende förändras när de får i sig den smarriga kombinationen kolhydrater+fett (hej pommes, chips, rostade mackor med smör, pannkakor med grädde, glass…). De började småäta till tusen, något som möss tydligen aldrig gör annars. Dessutom fick de inflammation i både hjärna och bukspottskörtel. Ingenting av detta hände då man gav dem fett eller socker var för sig.

Egentligen inte så mycket att bli överraskad av kanske: Slut på läsk, pizza och bullar. Enkelt i teorin, inte lika lätt i praktiken.

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..