Är 10 000 steg om dagen en bluff?

IMG_0899

Jag och Linda kämpar på för att förlänga livet!

Det började med en japansk reklam på 60-talet för stegräknare – i dag har nästan hela världen 10 000 steg om dagen som ett mått för att må bra. Snacka om en reklam som gjort skillnad!

Samtidigt läste jag nyligen i Svenska Dagbladet att svenska forskare nu deltar i en internationell studie för att kolla hur många steg man egentligen behöver ta per dag för att det ska ge verkan på livslängden och hälsan.

För trots att vi blivit matade med 10 000 steg i många år tycks det nu räcka med 6000 steg om dagen.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det.

Visserligen har jag svårt att nå upp till 10 000 steg en vanlig vardag när jag sitter på tidningen, även om jag försöker gå alla fyra våningar upp till redaktionen istället för att ta hissen. Men det är liksom kampen att nå dit som sporrar mig.

Jag lever med en aktivitetsklocka på armen som bland annat mäter både steg, sömn och puls och där har jag satt upp ett eget mål på 7500 steg om dan, och varje gång jag går över det målet blir jag nöjd med mig själv. När jag nu läser om en studie som visar att det inte händer så mycket efter 7500 steg blir jag nästan besviken.

I studien, som publicerades i Jama Internal Medicin, deltog cirka 17 000 kvinnor som under fyra år fick bära stegräknare. Hur snabbt de gick, vilka livsstilsvanor och medicinsk historia de hade möttes också. Det visade sig att 4700 steg om dan minskade risken för att dö i förtid jämfört med de kvinnor som bara gick 2700 steg. Kvinnorna som gick längre fortsatte att minska risken som nådde sitt klimax på exakt den siffra jag matat i min klocka. 7500 steg.

Alldeles nyss gick jag igenom min klocka och kollade stegen under helgen:

Lördag 14 661 steg.

I dag söndag 1180 steg så här långt (jag har lite tid kvar innan jag ska lägga mig).

Klimax gånger två alltså.

Har jag då rört på mig i onödan? Så klart inte!

Det finns inget som heter att man tränat i onödan … jag lägger de extra stegen på mitt glädjekonto i hjärnan istället. För varje minut som kroppen får jobba sover jag bättre, orkar mera – och blir gladare. Och promenader är utmärkt träning.

Studien visar dessutom att intensiteten på träningen inte har någon större betydelse. Den träning som blir av minskar risken att dö i förtid även om du inte springer tills du stupar.

Så jag traskar på.

Klimax vill man ju nå, haha.

IMG_0908

Vill du maxa stegen per dag? Följ med till Bad Gastein och vandra oss mig!


träningsresa bad gastein 2020

VANDRINGSRESA TILL BAD GASTEIN, ÖSTERRIKE!

När: 5-9 & 5-12 september 2020
Var: Ski Lodge Reineke, Bad Gastein i Österrike
Pris: 13 395 kr (5 dgr) alt 13 995 (7 dgr) 11 495 kr utan flyg (Enkelrumstillägg 1 000 kr, begränsat antal)

Allt detta ingår:
– Flyg tur & retur
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension
– Transfer och mat på flyget
– Guidad vandring, yoga, med mera

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!


Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Det som händer i munnen påverkar din hälsa!

”En bok om munnen?” Mina vänner trodde inte sina öron. Skulle jag skriva en bok om munhälsa? Varför då? Ja, det var inte utan att jag undrade själv. Men när frågan kom från min förläggare blev jag nyfiken. Jag träffade min medförfattare, övertandläkaren och professorn Björn Klinge, och efter bara några minuter var jag fast. Herregud, munnen är ju ett mysterium! En vacker grotta fullt av en massa hemligheter som jag inte hade en aning ens existerade.

IMG_0600

Jag och Björn, som jag skrivit boken med, blev inbjudna till Nyhetsmorgon i TV4. Här med programledarna Maria Forsblom och Steffo Törnquist.

Innan jag började skriva var jag nog som de flesta andra som inte tänker på sin mun på något speciellt sätt mera än att den innehåller en massa tänder. Och att vi använder den till att äta med, prata med, smacka, tugga, sjunga och kyssa någon med. Men tji fick jag! Munnen och din hälsa hör ihop. Det som händer i munnen behöver inte bara påverka dina tänder – det kan påverka hela din kropp.

IMG_6120

En kollega satt och kollade på inslaget och hann ta en bild som hon skickade sedan! Tack Annika!

Visste du till exempel att det finns kopplingar till våra vanligaste folksjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, alzheimer och till med blodtrycket? Bakterierna i munnen kan till och med hänga ihop med fetma – och tandlossning kan orsaka cancer.

En inflammation eller infektion i munnen kan med andra ord vara livsfarligt.

Jag har funderat mycket på varför munnen inte ses som en del av kroppen. Jag tolkar det så eftersom det finns skilda patientsavgiftssystem för hälso- och sjukvård respektive tandvård. Det känns grymt omodernt och väldigt orättvist. Munhålans vävnader är ju uppbyggda av samma typ av materia och följer samma biologiska lagar som andra delar av kroppen. Ändå ska det svida rejält i plånboken när vi besöker tandvården. Galet, om du frågar mig.

Har det med tänderna att göra, funderar jag vidare. Att man liksom bara kan dra ut dem om de krånglar, puts väck, bort med tänderna bara! Vilket vi inte skulle göra om det började värka i armen. Puts väck! Not. Vi tänker kanske att livet går vidare utan en utdragen tand, det är liksom inte hela världen. Och orkar du inte borsta tänderna efter en lång natt på stan, händer det inget speciellt på morgonen när du vaknar. Mer än att du förutom luktar apa.

Vi ser feber och armbrott som något som måste behandlas direkt men plack mellan tänderna kan vi vänta med i flera år. Trots att det kanske – i vissa fall – är viktigare. Kliniska studier har nämligen visat att bakteriebeläggningar som får bildas ostört kan observeras redan inom 24 timmar. Supersnabbt alltså. Inte så konstigt att världens vanligaste icke smittsamma sjukdomar finns i munnen!

Min man suckar när jag går hemma och pläderar för mellanrumsborstar, flossig tandtråd och fluorlösningar, och han kallar mig skämtsamt ”sin personliga tandläkare”, men själv är jag helt uppfyllt av mina nya kunskaper. Man skulle till och med kunna säga att jag koketterar med dem. Hur botar man dålig andedräkt? Kan man få en tandsjukdom om man har oralsex? Är det farligare att snusa än att röka?

Kan du svaret på de frågorna?

Ha! Det kan jag!

Här kan du förresten köpa boken som ligger på topplistorna i Sverige just nu!https://www.akademibokhandeln.se/bok/din-halsa-sitter-i-munnen-101-fragor-och-svar-om-munhalsa-och-kopplingen-mellan-vetenskap-folksjukdomar-och-ett-langt-och-friskt-liv/9789198534726/

Så stolt och glad för det!

Skärmavbild 2020-01-17 kl. 09.36.40

Boken ligger på alla möjliga topplistor, så stolt!

30233D76-7305-4B21-9649-373F101A354A
IMG_0408

Har också varit i Radio Gävleborg och pratat om boken.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Min hjärna vill extra-leva!

IMG_0314

HURRA för livet!!

För två timmar sedan kom jag hem från sjukhuset med världens bästa julklapp från min läkare.

Jag är fortfarande tumörfri!!

PUH!

Tacksamheten, lättnaden, lyckan… Det är svårt att beskriva.

Jag sitter här vid det juldukade köksbordet och försöker formulera ett tack till er alla som mailat, messat, gått in och skrivit lyckönskningar på instagram och facebook – ni anar inte vad det betyder att ha så många hejarop i ryggen när man walk the line till Neurocentrum.

Jag hade förresten med mig min nya bok till min läkare. Om jag fick ett bra besked – en bra julklapp – av honom skulle han en julklapp av mig.

Så jag lämnade inte över boken förrän han sa de förlösande orden: ”Allt ser bra ut”.

Vi pratade om de epileptiska anfallen jag fått lite väl ofta de senaste veckorna, och han sa att det var ärrbildningarna efter strålningen som orsakade dem nu när tumören var borta. Jag äter ju medicin varje kväll mot epilepsi och min läkare sa att jag kanske skulle testa att ta medicinen på morgonen istället, eftersom det ofta är under min vakna tid jag får anfallen och inte när jag sover.

Så det testar jag från och med idag.

Men det var också stressen som spökade och det är ju alltid extra stressigt inför julen när allt ska vara klart innan julefriden förhoppningsvis ska lägga sig.

Så det ska jag också göra.

Vila. Läsa. Sova länge. Gå långa promenader.

Medan jag sitter här vid köksbordet hör jag makens lugna andetag. Han somnade som en stock i soffan när vi kom hem.

Det är en anspänning att få ett sånt besked – inte bara för den som drabbas. Våra närstående är också oroliga, nervösa, och känner förutom det också ett ansvar att vara den som är som stark, som ska stötta. Så Christer somnade. Jag sitter vaken.

För mig är det också förstås en enorm anspänning, men min hjärna reagerar med sån lycka att den inte kan sova. Den vill liksom extra-leva.

Så därför passar jag på att signera min (och professor Björn Klinges) nya bok, Din hälsa sitter i munnen, till alla som beställt och vill ha den signerad. Bilden här togs i lördags, då jag hade julstuga med min fantastiska förläggare Alexandra Lidén på förlaget The Book Affair.

IMG_0285

I lördags hade jag julstuga med att signera min nya bok – men jag fick fortsätta i dag. Så kul med det stora intresset!!

Känns som ett bra sätt att fira.

Måste förresten berätta mer vad min läkare sa; det gjorde mest extra lycklig: ”Tack för att du finns. Jag får många som kommer och har följt dig på din blogg och som vill göra som du”, sa han.

Sedan flinade han stort.

”Jag brukar säga att då krävs det lite champagne också. De tror jag är tokig”, skämtade han.

Hahaha. Jag älskar min läkare!!!

Jag är så tacksam om det är så att jag kan inge hopp. Jag tror på träning, på positiva tankar, men är också medveten om att slumpen inte alltid stannar på vinst.

Livet med cancer är att våga satsa det man har på det man tror på, och göra allt som står i ens makt att fokusera på det man kan påverka.

Och det blir alltid roligare om man vågar ta ett glas champagne då och då. Tycker i alla fall jag (och det vet min läkare, som förstås inte rekommenderade det på allvar, men det fattade ni väl, hoppas jag).

Men champagnen ställer jag på kylning till ikväll.

För att fira livet!

Tack alla!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..