Jag firar dubbelt – det blir roligare då!

Bild 2 kopia

Foto: fotograf peter joensson

Jag och PT-Sandra!

Efter ett långt juluppehåll kom Pepp-Podden med mig och PT-Sandra igång i går igen. För ni har väl inte missat att vi poddar?

Det är ett slags ToppHälsa-live, vi pratar om trender och tendenser i tränings- och hälsovärlden, i podden som kommer ut på tisdagar. Anledningen att det blev just tisdag var att vi tyckte att det var en bortglömd dag. Alla dagar har ju ett signum – utom just tisdag.

Måndag är starten på veckan, omstartsdagen då man börjar med allt nytt vare sig träning eller bantning. Till och när man byter jobb gör man det på en måndag (oftast). Den har en identitet.

Onsdag är lill-lördag, mitt i veckan-dan. Då är det helt okej med roliga aw:s eller en dejtkväll med maken. Sedan kommer torsdag – ännu lite mera lustfyllt. Och sen kommer helgen… Ni fattar tanken, va? Lilla tisdag, vem bryr sig om den dagen? Den är bortglömd, en dag man liksom bara stressar förbi. Stackars tisdag! Vi ville ändra på det och vips! – så föddes pepp-tisdagen!

Den här veckan i podden snackar vi bland annat om alla nya ord som kläcktes under 2018. 33 stycken har Språkrådet och Språktidningen sammanställt, och det är en himla kul läsning faktiskt.

Vad sägs om digifysisk, varsomhelstare och intryckssanera till exempel? Vad tror du det betyder? (Gissa, så får du svaret längst ner i det här blogginlägget.)

Något enstaka träningsinspirerat ord hittade jag också. Som lårskav. Vem har inte drabbats av det under något träningspass, för mesta sommartid? Det vill säga hudirritation mellan låren. (Ont gör det också!)

Flygskam är ett annat nytt ord som betyder ”känsla av att det ur miljösynpunkt är en förkastlig handling att flyga.” Mycket trendigt just nu.

Några som var tidiga (2017) att ta just det ordet extremt långt, är maken Christer Skog och hans team: Måns Möller, Tony Duberg, Helmy El Saeed och Pelle Lissollas när de beslutade sig för att cykla genom Europa. Jag har beskrivit deras resa då och då här på bloggen, men när jag och Christer i går var och handlade fick vi syn på den nya boken Guinness World Records 2019. Kanske kunde världsrekordet stå där? Vi bläddrade lite snabbt i butiken, men hittade inget och köpte boken ändå. Men väl hemma… Tada! Där stod det! Överst på sidan 6! Ovanför Zlatan! Ett världsrekord slaget av gänget som cyklade så långt för att samla in pengar till Viggo Foundation och alla barns rätt att idrotta!

IMG_9874

”Titta, där är vi!”

Det var himla häftigt att se och läsa faktiskt, jag är så stolt över alla inblandade! Christer har ju tidigare fått ett diplom från Guinness, men det här är ju coolare. Vi firade världsrekordet när det slogs förstås, men jag tänker att man kan fira det igen. Man kan aldrig nog fira en bra bedrift – känslan håller i sig så mycket längre då. Och jag brukar fira dubbelt, det blir så mycket roligare då. Så det gör vi ikväll.

Det är ju ändå lill-lördag.

IMG_9872

Häftigt, va?

PS: Gissa du rätt på orden? Här kommer svaren:

Digifysisk: Som kombinerar digital närvaro och fysisk närvaro.

Varsomhelstare: Person som saknar stark förankring till en viss plats.

Intryckssanera: Ta bort sådant som riskerar att störa koncentrationsförmågan.

Källa: Språkrådet och Språktidningen

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lotta Bromé: ”Ett av de jobbigaste åren i mitt liv”

Var sjätte månad åker jag in till Karolinska och lägger mig i den enorma magnetröntgenmaskinen för att kolla att min hjärna fortfarande är tumörfri. Om ni någonsin har rullats in i en sån så vet ni hur det låter – ofattbart galet högt. Tinnitus-varning. Som att ligga ett gruvhål när borrmaskinerna är igång.

Mitt knep för att klara av den där halvtimmen – ibland längre – skrev jag redan om i min bok ”Jag ska inte dö i dag” som kom 2014. Så här står det i boken om den Funktionella magnetröntgen som jag genomgick 2012:

”Det är alltid så kallt på sjukhus, tycker jag. Jag vill ha dubbla filtar, dubbla lakan, dubbelt av allt, men det går ju inte om man ska ligga och få skallbenet uppsågat och hjärnan synad av ett operationsteam i sju timmar. Det var så länge som jag skulle behöva vara sövd i alla fall, själva hjärnoperationen beräknades ta två timmar.

Dagen innan hade jag fått se de senaste röntgenplåtarna av tumören som invaderat min hjärna. Resultatet av den så kallade Funktionella Magnetröntgen var imponerande. För er som någon gång gått igenom en magnetröntgen av huvudet är det till det yttre egentligen same same but different. Man förs liggande in i den stora maskinen, huvudet spänns fast så att det ligger helt stilla och de öronbedövande ljud som hörs när olika serier av bilder tas från olika vinklar gör att man behöver både hörselskydd och Lotta Bromé på radion för att klara av ljuden. (Mitt råd är: se till att få en tid som matchar P4 Extra, Bromés perfekta radioröst lugnar, jag lovar!).”

Lotta Bromé alltså.

I veckan kom meddelandet att hon efter ett års radiotystnad är tillbaka med en ny satsning, Brevé Bromé, på podcastplattformen PodMe (och nu återstår bara att få Karolinska att prenumerera på den… haha).

IMG_9729

Lotta Bromé gör comeback och i nästa nummer av ToppHälsa kan ni läsa en stor intervju med henne.

Jag träffade Lotta för en stor intervju för ToppHälsa, den kommer i februarinumret men lite smygläsning får ni här:

”Hur har du mått under det senaste året?

– Väldigt dåligt. Det har varit ett av de jobbigaste åren i mitt liv. Det var inget enkelt beslut att sluta på Sveriges Radio, det var en stor sorg i det. Jag hade min familj och min elvaåriga dotter att ta hand om, samtidigt var min pappa svårt sjuk i cancer, men han är en riktig kämpe! Dessutom dog två av mina bästa vänner, Rikard Wolff, jag är gudmor till hans dotter, och sedan Barbro (Lill-Babs)…

Lotta blir tyst.

En tår kommer i ögonvrån. Hemma i lägenheten i Stockholm finns fortfarande den present som hon valt till Barbros 80-årsfest, ett förstorat fotografi på dem tillsammans.

– Ena sekunden sitter man och planerar vilka tårtor Barbro ska ha på sin fest – och den andra sekunden är hon borta… Hon var en viktig vän under många år, Carl-Jan (Granqvist) är en annan som varit väldigt viktigt för mig under den här tiden. Alla vänner är viktiga när man har det svårt men sedan finns det alltid människor som försvinner också. Man kan svika genom att bara vara tyst.”

Hela intervjun kan ni läsa i ToppHälsa nr 03 som kommer ut 10 februari.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Som en enad flock mot cancerspöket

IMG_9650

Tillsammans med Johanna Ojala.

Det blev en fin Cancergala i går. Tillsammans mot cancer som galan egentligen heter, känns precis så. Att vi är tillsammans, sitter så nära att vi inte kan undvika att röra vid varandra, och att vi står enad mot en fiende som omringar oss från alla håll.

Jag ser framför mig en bild där vi alla står i en ring, med ryggarna mot varandra och vi står hukade och redo att anfalla alla cancerspöken som tornar upp sig runt omkring oss. Som en flock som försvarar sig.

För det mesta lyckas vi attackera först, för det mesta vinner vi och när vi gör det jublar och tjoar vi tillsammans, vi gör high five och gråter glädjetårar.

Då och då misslyckas vi. Cancern vinner och förlusten är så smärtsam att den strimlar vårt innersta, och krossar våra hjärtan.

Så var det i måndags.

En mix av både glädjetårar för forskning som lyckats, och tysta, hulkningar för en förlust som tog eller kommer att ta ett liv.

16 400 nya månadsgivare blev det i går under galan, och det är fantastiskt.

IMG_9728

Så här glada blev jag och Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström när det stod klart att blev 16 400 nya månadsgivare under kvällen.

Tack alla som bidrog.

Här är lite bilder som jag utlovade från galan.

IMG_9668

Publiken anländer och börjar leta sina platser.

IMG_9655
IMG_9656

Med Staffan Olsson och Anna Benson.

IMG_9662

Skidhjälten Torgny Mogren tillsammans med sin son och sin före detta förbundskapten Christer Skog.

IMG_9667
IMG_9679

Carina Nilsson, Charlotta Lindgren och jag innan sändningen skulle starta.

IMG_9693

Min klänning kommer från Camilla Thulin.

IMG_9706
IMG_9713

Soraya Lavasani var lysande som programledare och hennes inledande ord om sin mamma som gått bort i cancer var oerhört berörande.

IMG_9727

Tre överlevare. Vi har alla drabbats av cancer, jag, Alexandra von Melen och Lotta Gray. Men vi lever fortfarande. Hurra!!!!

mth7cmjc15ocouzdxkb2

Lånade den här avslutningsbilden från Cancerfondens hemsida, tyckte den var maffig. Tack för lånet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..