Därför fick jag hjärntumör och cancer

hjärntumörblogg

Jag och min hjärntumör ska ut och gå.

Får ett mail som gör ont.

Ännu en läsare som drabbats av cancer.

Jag känner axlarna sjunka ihop och jag lutar mig bakåt i kontorsstolen.

Fan också.

Denna vidriga jävla sjukdom som bara breder ut sig. Jag har de senaste åren gråtit floder över de människor i min närhet som cancern tagit.

Människor som jag mött via min blogg eller när jag har varit och föreläst för Cancerfonden.

Plötsligt bara borta.

Min bästa barndomskamrat.

Vi stöttade varandra genom röntgen, cellgifter och diffusa symptom. Vi kallade cellgifterna våra Ninjas, krigarna som skulle besegra cancercellerna. Som skulle attackera dem när de minst anade. Som skulle slåss för våra liv.

Borta.

Min bonuspappa.

Den snällaste människa jag någonsin träffat, som aldrig var arg, aldrig irriterad, som älskade mina barn lika mycket som jag själv.

Han hann inte ens få sin diagnos på papperet innan det var för sent.

Borta.

Jag sörjer dem enormt, och det kommer över mig som en känslovåg av saknad när jag öppnar mailet och läser raderna om läsaren som drabbas.

Jag håller klumpen tillbaka i halsen, orkar inte gråta på jobbet.

Blinkar bort tårarna, stänger dörren till mitt kontor, och svär för mig själv.

Fuck cancer.

Fuck. Fuck. Fuck.

Så många lever med cancer

I dag lever 300 000 personer i Sverige med en cancerdiagnos som de fått de senaste tio åren.

Jag läser det i Cancerfondens rapport om cancer som kom ut förra veckan. Där står också att år 2040 beräknas den siffran vara uppe i 630 000 personer.

Den ljusnande framtid är vår. Not.

Dags för ny röntgen av hjärntumören

Själv ska jag snart in på röntgen av min hjärntumör igen.

Den 2 maj är det dags.

Kallelsen ligger hemma på köksbordet som en slags tickande bomb. Som om jag skulle kunna glömma bort tiden när jag ska röntgas? Som om jag någonsin kan få glömma att jag har cancer?

Ha.

Jag bläddrar i rapporten från Cancerfonden. Jodå, det finns hopp också. Bakom siffrorna döljer det sig också faktorer som bättre diagnostik och bättre behandlingsmetoder som leder till en längre överlevnad. Mellan åren 2005 till 2014 minskade till exempel dödligheten i cancer från 94 till 73 per 100 000 invånare.

Fysisk aktivitet tror jag ju själv mest på.

Att röra sig 30 minuter per dag minskar risken för att drabbas av cancer, och för mig som redan är otursgumma och dagligen kämpar mot min hjärntumör är det ett sätt att känna att jag gör något. Att jag kämpar emot. Att jag inte ger mig.

30 minuter om dan minskar risken att drabbas, det vet jag sedan gammalt och jag vänder på det eftersom jag redan är drabbad.

30 minuter om dan ÖKAR chansen att jag får leva.

Det står inte i någon rapport, men jag måste tänka så. För min egen skull.

Så fick jag min hjärntumör

Cancerfonden fick en himla massa skit för sin Nej till Cancer-kampanj för en tid sedan. Många tolkade budskapet som att man får cancer genom sitt sätt att leva, och så är det naturligtvis inte. Och det menade ju inte Cancerfonden heller.

Ta mig till exempel.

Min hjärntumör beror inte på att jag gillar champagne eller pratar mycket i mobiltelefon.

Enligt läkarna beror min cancer på, håll i er nu: Slumpen.

Japp.

Andra får sju rätt på lotto genom slumpen.

Jag fick en hjärntumör.

Nu hoppas jag bara på att tombolakulan landar på mitt lyckonummer den 2 maj.

Och jag håller tummarna för dig som skickade det fina mailet också.

Känn min osynliga hand i din. Tillsammans är vi starka.

hjärntumörblogg

Jaha. Det var slumpen som gjorde att jag fick cancer. Kul liksom.

hjärntumörblogg
hjärntumörblogg

Jag tycker om den här bilden på mig och en av mina bästa vänner Åsa innan hjärntumör, röntgen och cancer kom in i mitt liv.

 1. Hej Pamela, just idag…IDAG, ska jag leva extra mycket. Jag ska njuta sjukt mycket just idag. Jag är frisk. Jag är underbar, jag är kvinna, jag är mamma, jag är levande. Tack för att du påminde mig. jag älskar din blogg.
  Kram Eija

 2. Hej!
  Håller alla tummar och tår. Håller med, det är en vidrig sjukdom. Den har tagit både min yngre syster och min bror.
  Jag är så tacksam över att jag bara fick en hjärtinfarkt. Visserligen behövdes en bypass men så vad då. Det gick ju att fixa. Håller igång för att få må så bra som det.
  Jag tror på dig, du verkar vara en riktig fighter. All lycka. Kram
  Ingmarie

 3. Hittar inga ord för hur illa denna sjukdom är. Alla blir förr eller senare drabbade som sjuk eller ”medsjuk”.
  Önskar dig ALL lycka till och håller alla tummar så att den 2 maj blir en positiv dag. Tack för att du delar med dig också.
  Bamsekram till dig från mig

 4. Hjärntumörer är den vidrigaste av de vidriga cancerformerna enligt min mening. Har följt din blogg sedan min man blev diagnostiserad i december 2014. Era MRI:er har varit väldigt synkade, känner igen oron innan och i väntan på besked. Min man kämpade tappert men nu har han tyvärr lämnat mig och våra två döttrar. Önskar dig återigen ett positivt besked, må tumören sova sin Törnrosasömn i 100 år.

 5. Hej Pamela! Jag är helt säker på att du får positiva besked efter röntgen den 2 maj. Med den energin och positiva inställningen du har så är allt möjligt!! Jag har fått förmånen att träffa och höra dig i Portugal när vi varit på träningsresa. Det var mycket tårar under föreläsningen men också mycket värme i hjärtat❤️. Dina ord ger styrka och kraft. Min man har i vinter fått sin fjärde omgång cancer. Nu väntar vi på röntgen i maj månad som ska ge oss besked hur behandlingen har gått. Tänker på dig och hoppas att även min man får bra besked.
  Kramar Carola

 6. Hej

  Först vill jag bara säga heja dig och alla andra som kämpar.
  Cancerfondens kampanj var dock en riktigt, jag vet inte hur jag ska säga, men jag slutade stödja cancerfonden efter den kampanjen. Jag får hitta andra sätt att kämpa mot cancer.

  kram till alla

 7. Lycka till Pamela! Det är skrämmande hur många som drabbas … idag skall jag inte till Rikshospitalet som har min allra bästa barndomskompis där. Hon fick cancerbeskedet drygt en månad sedan och opererades i måndags. Nu skall dem bara fastställa vilken typ av cancer hon har innan dem påbörjar behandlingen. Den ligger i huvudet vid ena örat och redan nu är hon förlamad i halva ansiktet. En ensamstående mamma till en fantastisk kille som är bara 15 år.
  Denna sjukdomen är för jävlig. Den bara plockar sina offer helt galet och alla berörs då vi alla numera känner någon i vår närhet som har drabbats (om vi inte själv blivit drabbade).
  Skrämmande siffra du tog fram … 2040..

  Skall tänka på dig den 2/5.
  Kram Lise <3

 8. Tänker på dig och skickar en massa positiv energi den 2:a maj! Du är en fantastisk kämpe och förebild! Kramar till dig bästa Pamela 💟

 9. Hej!

  Känner med dig och är ledsen för din skull och hoppas att du blir frisk. Verkligen.
  Men att läkare säger att ingen får hjärntumör för att man pratar mycket i mobilen, det låter som en väldigt stor lögn. Det finns många sambandsbevis gällande strålning från mobilen och trådlösa telefoner och hjärntumörer, samt en hel del läkare världen över som hävdar att deras patienter fått hjärntumör av strålning från trådlös telefon. Dessutom har över 200 forskare skickat ett dokument till FN kring att vi måste minska strålningen från trådlös teknik på grund av att den stressar vår biologi och på så vis kan ge och utlösa många olika sjukdomar.

  Med värme & hopp om att du läker och blir frisk.
  /Camilla

 10. Hej medsyster! Lever precis som dig ett liv i 3 mån cykler av röntgen efter ett återfall med spridd bc till hjärna o lungor mm. Min omgivning,min envishet och min tro hjälper mig att leva medan jag lever, i hoppet om att bli frisk. mina tankar till dig den 2’a maj.
  Helene

 11. Du är en riktig kämpe och förebild för mig och många andra. Tror och hoppas att det går bra för dig den 2 maj😇

 12. Fantastiska vackra du! Du är en av de coolaste jag vet! Jag tänkte fråga om jag får ha dig som ”mental coach” (vi kan kalla det förebild) nu när jag efter graviditet ska ta upp löpningen igen? Jag ska klara en tjejmil i september och eftersom jag känner mig själv ganska väl så vet jag att jag är ”Drottningen av bortförklaringar”. Min tanke är att de gånger jag börjar bortförklara mig så ska jag tänka ”-Nej, Jenny, vet du vad att Pamela tränar, då kan du också!!” På det viset blir du min mentala coach. Funkar?

 13. Du otroliga fina..läser dina ledare med både kärlek skratt värme och hopp..tack vare dig dina ledare o din tidning började jag träna maj 2014 efter en stor operation av ett malignt melanom med efter infektioner..när jag tyckte som mest synd om mig själv läste jag ToppHälsa och bestämde mig att nu får det va nog!! från att aldrig ha sprungit mer än 2km o bara gått sporadiskt på Friskis började jag löpträna o sprang både 5 och 10 km lopp ifjol och lördagen den 11/6 cyklar jag tjejvättern och är färdig med tjejklassikern!! Då jag fyller 60 i sept planerar jag att åka med er på träningsresa..Tack för din inspiration och håller tummarna i maj för dig/kram Carina

 14. Dokumentären Forks over Knives är sevärd. Tar upp sambandet (?) mellan cancer och den kost vi äter. Mycket forskning och vetenskapliga studier presenteras. Finns på Netflix.
  Heja dig i din kamp!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..