Cancer är tsunami och jordbävning på samma gång

IMG_6256

Rosa, rosa, rosa överallt! Rosa tröjorna kommer från Lindex, såå sköna!

Att få ett cancerbesked är som att uppleva en tsunami och en jordbävning på samma gång. Jorden skakar, man vacklar till och kan inte stå upprätt och tårarna kommer som i våldsam jättevåg upp genom tårkanalen och hamnar på kinderna.

Det är chock, besinningslös skräck och förvåning på samma gång.

Händer det här mig?

Hörde jag rätt? Hur kan jorden fortsätta att snurra när jag med bestämdhet vet att domedagen är här?

Ordet cancer skrämmer de allra flesta av oss, och därför blev jag så ohyggligt glad när årets Nobelpristagare i medicin gick till två cancerforskare! Hurra!

Amerikanen James P. Allison och japanen Tasuku Honjos forskning kan leda till att flera botas tack vare deras upptäckt av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer.

Enkelt förklarat har duon tillsammans upptäckt ett sätt att förstärka immunförsvarets förmåga att angripa cancerceller, något som beskrivs som en milstolpe i kampen mot att besegra cancern. Kliniska studier har visat att behandlingsmetoden har gett fantastiska resultat och förbättrat prognoserna för många svårt sjuka cancerpatienter. Hurra igen!

Jag läser allt kan jag komma åt om dessa fantastiska forskare och hur terapin kan genomföras, och jag ryser när jag inser att priset också tillkännagavs under Rosa Bandet-månaden. Bra tajmning!

Du har väl köpt ditt band, förresten? 40 spänn och du bidrar till att ge forskningen mera pengar – samtidigt ger du flera en chans till överlevnad.

IMG_6274

Jag var starter på Rosa Bandet-lopper under Lidingölopps-helgen. Satsade lite på cowboy-stuk. Hehe

Det har varit mycket resor den senaste tiden och det är inte slut än. Jag kom hem från Mallorca och Kroatien för två veckor sedan och på söndag åker jag till Rhodos på ToppHälsas träningsresa. Där väntar bland annat cykel, moveoo, powerwalk i soluppgång och föreläsningar i solnedgång. Jag ska göra som vanligt, ge min kropp en dos träningsvärk och min hjärna en cocktail av dopamin, serotonin, noradrenalin och endorfin. Ni vet det där substanserna som kommer när träningen blir en vana och som hjärnan upplever som en drog av tillfredställelse och lycka.

Det är mitt eget Nobelpris – att jag kunde träna genom alla år trots alla cellgifter, skelettsmärtor och strålningssdagar.

Hurra, hurra, hurra för det också!

IMG_5485

Nu kör vi igen! Från Mallis till Rhodos och mitt eget Nobelpris!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..