Låt inte stressen komma in – var med i vår undersökning!

IMG_9577

Nähädu, här kommer inga stresstankar in! De kan nämligen vara livsfarliga och jag vill inte att min hjärna ska bli gammal. Foto: Kristian Pohl

Om jag hade hittat en formel på hur man får ner stressnivåerna i kroppen skulle jag ha varit miljonär. Det är jag inte. Dessutom är stress till viss del bra och viktigt. Att till exempel känna sig stressad inför ett prov, en presentation eller en föreläsning är nyttigt eftersom det hjälper oss att fokusera och att jobba lite extra hårt. Det vet jag eftersom jag föreläser en hel del. Dessutom är det bara en kort stund av stress,

Desto sämre är det när man låter stressen bli långvarig, över veckor, månader och kanske till och med år. Då blir den livsfarlig. Långvarig stress påverkar blodtryck, blodsocker och fettämnen i blodet, och ökar risken för både hjärtinfarkt och stroke.

Kaja Nordengen är en norsk läkare, specialist och postdoc-forskare i neurologi som doktorerade på hjärnan 2014. Hon har skrivit boken Hjärnan är stjärnan – ditt enda oersättliga organ (Norstedts), där hon bland annat skriver om hur långvarig stress kan skada. Hon beskriver en studie som visar att medicinstudenter hade 20 % större fettmängd i blodet före en tenta än efter. Ännu värre var det för en grupp som jobbar med redovisning, som både hade förhöjda fettmängder i blodet och förhöjd risk för blodpropp, dagarna innan bokföringen skulle lämnas. (Tur man inte blev revisor!)

Stresshormonet kortisol som frigörs när vi stressar kan skada hjärnan allvarligt, bland annat påverkas minnet negativt. Kortisol dödar de nervceller som har stor betydelse för minnet och Kaja Nordengen beskriver det som att hjärnan åldras snabbare.

Jag vill inte att min hjärna ska bli gammal och det är därför som jag frekvent skriver om stress och hur viktigt det är med återhämtning. I min bok Två hål i huvudet & ett mirakel har ett kapitel om stress och där skriver jag också om de undersökningar som ToppHälsa gör varje år där vi tar tempen på kvinnor och stress. Vill du vara med i årets undersökning skulle jag bli oerhört glad! Ämnet är så viktigt! Det tar bara nån minut, så gå in här så kommer du till undersökningen direkt.

Tack för hjälpen!

IMG_9575

En stressfri och glad redaktion med unga hjärnor! Foto: Kristian Pohl

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..