Att höra ordet cancer är ångest upphöjt till 100

f939e1ce-7f73-44bf-b21e-c0214a4253eb

Ingen byggnad, men jag tänker att en bild på mig från Playitas får gälla som en upplyst känsla på Världscancerdagen.

I dag, den 4 februari, är det Världscancerdagen. Flera välkända byggnader runt om i världen kommer att lysa upp i färgerna blått och orange för att påminna om vad det är för dag. I Stockholm kommer till exempel Kaknästornet och Globen att lysas upp.

Syftet är att uppmärksamma cancer, att visa stöd och att försöka påverka politiker och andra beslutsfattare att göra mera för oss alla som drabbas.

För vi är ju så många!

En av tre får cancer, men alla drabbas.

Jag får nästan dagligen mail från okända människor som tagit emot ett cancerbesked och är förtvivlade. Och jag förstår dem.

Att sitta där på sjukhuset och höra ordet cancer komma ur en läkarens mun är ångest, panik och skräck upphöjt till hundra. Minst. Och man kan inte nog försöka stötta forskare som envetet jobbar för att hitta nya vägar att lura cancercellerna på.

Därför är det så fantastiskt när vanliga människor tar olika initiativ för att hjälpa och stötta. Ingen kan göra allt, men alla göra nåt.

Jag var i helgen till Åland och föreläste för ett projekt som bland annat jobbar med ett välgörenhetslopp, Together4life – Race against cancer. På tre år har de samlat ihop 600 000 kronor till Ålands Cancerförening där pengarna går till hälsa och välmående för dem som drabbats. Helt fantastiskt tycker jag!

51177621_1973580792947269_9183775526467141632_n

Här är jag på Åland och föreläser.

Deras lopp går den 8 juni i år, så varför inte ta färja över (tar bara två timmar!) och spring för en god sak i Mariehamn.

Och på söndag den 10 februari kommer jag att vara med på AIK Handbolls första hemmamatch för våren mot Önnered – En match mot cancer, där hälften av entréintäkterna kommer att skänkas till Cancerfonden.

Jag var också med sist laget (som då hette Ricoh) gjorde en så här välgörenhetsmatch i Handbollsligan, och då skänktes drygt 30 000 kr till Cancerfonden. Så kom och stötta och få samtidigt en dos av världens roligaste sport (tycker jag som är handbollsfreak)!

IMG_2799

2017 såg det ut så här när Ricoh (som nu är AIK Handboll) gjorde En match mot cancer. Här är jag och dåvarande generalmanagern Magnus Idén.

IMG_2819

Jag fick äran att dela ut pris till matchens lirare.

Men i kväll ska jag lysa upp mitt eget hem med ljus och skänka en tanke till alla drabbade. Till alla som kämpar. Alla som precis fått ett besked.

Det finns hopp. Och tillsammans ska vi besegra cancer.

IMG_2816

… och så signerade jag en tröja!

  1. Maja skriver:

    Så sant skrivit. Vi kämpar på både privat och iföreningen Gynsam.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..