En blandning av mjölksyra och champagne

801991D7-480E-4FB4-8507-330342DE2FAD

Mjölksyra och champagne!

Vaknade i morse med en slags bubblande lyckokänsla i hela kroppen. Jag slog upp ögonen och först visste jag inte var jag var, sedan insåg jag att jag hade kommit hem från en förtrollande vistelse i Frankrike och låg hemma i lägenheten i Stockholm.

Cykelresan i Champagne är en annorlunda resa och kanske är det inte rättvist att kalla den för träningsresa – det är mera en njutningsresa (låter inte det superhärligt?!) även om man får träningsvärk.

E4E43AB0-C41E-41DE-85C6-47C0DAF7DAAF

Vi var 30 stycken som cyklade runt i Champagne på ToppHälsas resa.

Jag brukar alltid säga att våra resor är en blandning av mjölksyra och champagne, men då menar jag inte bokstavligen. Jag tänker mera att vi tränar musklerna trötta (det är mjölksyran) och så skrattar vi och tjoar mellan passen, vi liksom bubblar av allt vi vill förmedla till varandra, hur passen har gått, hur härligt allt är, att vi gjort något som vi aldrig vågat tidigare. Och det är liksom champagnen.

Men resan i Frankrike – där bubblar det på riktigt.

Under flera dagar besökte vi tre champagnehus och förutom att lära oss hela processen så fick vi chansen att uppleva landskapet och champagnekulturen på riktigt.

Visste ni till exempel att det under gatan med världens coolaste adress, Avenue de Champagne, i Èpernay förvaras cirka 300 miljoner (!) flaskor av olika märken i gamla grävda tunnlar?

IMG_1785

I de här tunnlarna under Taittinger finns det mååånga flaskor!

IMG_1774

Så är det. Vi gick faktiskt ner i ett av grottsystemen, det var under Taittinger där de fyra kilometer långa tunnlarna i tre etage, lagrade typ tre miljoner flaskor. Imponerande!

Det är tätt mellan byarna i Champagne, sammanlagt 319 stycken byar om jag ska vara korrekt, och vi cyklade genom slingrande landsvägar, blommande körsbärsträd, kyrkor, små stenhus och trånga gator som andas anrik fransk historia.

IMG_1097

Jag trivs bäst i öppna landskap…

IMG_1105

I byn Hautvillers högt upp på en kulle med en fantastisk utsikt besökte vi champagnehuset Dagonet & Fils och fick en rundtur bland rankorna och lärde oss om skörd och skillnaden på de olika druvorna. Det är också i den byn som självaste Dom Pérignon ligger begravd, munken som kallas Champagnens fader. Fast det är egentligen inte riktigt sant. Det var inte han som uppfann champagnen fick vi veta, men det var han som förfinade och utvecklade drycken som på den tiden mest bestod av stilla viner. I dag har han sitt namn på flaskan till en av de mest exklusiva och berömda champagnen som görs av Moet et Chandon. Till och med i Bond-filmerna förekommer ”Dompan”, James Bond gillar det bästa. Jag med. Jag köpte sex flaskor att ta med mig hem och spädde på med tre till på nästa lilla champagnehus. Priserna var långt ifrån de priser vi har här hemma i Sverige – det kändes som att jag fyndade champagne! Champagne-rea!

Kanske den bubblande lyckokänslan i morse hade nåt med det att göra också?

IMG_2196

Guld i glasen..

IMG_4673
IMG_4665

”Dompan” finns överallt i Hautvillers, han är till och med begravd i byns kyrka.

IMG_1201

Vi bubblar och provsmakar på kvällarna också! Och diskuterar hur mycket träningsvärk vi har!

IMG_1940

Nästa år åker vi igen – håll utkik! Platserna på den här resan tar snabbt slut!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..