Så stärker jag immunförsvaret i corona-tider

 

IMG_2509

Att sitta i karantän så här i Egypten vore ju guld, men så är det förstås inte. Jag är hemma igen efter resan till underbara Hurghada.

Karantän. Det kallas så där jag sitter. I mitt eget hem, med vackra rosor på bordet som jag fick av en god vän på min födelsedag och med rosa videung i en hög vas som jag köpte när jag smet ut en snabbis i går. Hela redaktionen jobbar hemifrån, och eftersom jag egentligen inte är sjuk så får jag förstås gå ut, men för att jag ska inte ska bli smittad av corona-viruset ska jag undvika offentliga miljöer.

Déjà vu till den i särklass tuffaste tiden i mitt liv. När cellgifterna gick till attack mot hjärntumören och min kropp var en sargad krigszon där smärta och frustation härjade vilt. Även då var orden att ”undvika offentliga miljöer” eftersom jag var så infektionskänslig. Men att bara sitta på sin kammare stärker inget immunförsvar. Det lärde jag mig direkt.

Det är utomhus, i friska luften och med långa powerwalks, löparrundor eller cykelturer som gör att kroppen blir starkare och stärker immunförsvaret.

För det är det som är grejen. Kroppen behöver ett skydd – ett slags pansar – mot sjukdomar, och jag tror stenhårt på att det skyddet är frisk luft och utomhusvistelser. All forskning visar på att skog och natur förbättrar vår hälsa och minskar risker för att drabbas av allvarliga sjukdomar. Visst låter det helt underbart i det här läget?

IMG_2401

Här står vi och stärker vårt immunförsvar!

Och det är förstås inte bara utomhusträning som stärker vårt immunförsvar, det vore lite väl enkelt. Både vårt yttre och inre pansar byggs av flera olika komponenter som samarbetar. Jag tänker på det när jag nu sitter inne och jobbar här hemma i köket. Det är så lätt att slarva med kosten bara för att man sitter ensam. Jag gör det själv; kastar i mig en macka eller fil dag efter dag i karantänsträsket bara för att jag inte orkar laga mat. Jag vet ju att kosten betyder mycket för att vi ska hålla allt skit ifrån oss, men det är sååå trist att äta ensam. Andra fällor för såna som jag är att vi smäller i oss en massa snabbmat med mycket socker, missar viktiga vitaminer och mineraler och kanske får svårt att sova på kvällen för att vi är sockerstinna och det är också dåligt för kroppen.

Usch, det är stressande att leva så här, tycker jag (och säkert ni också). Deprimerande.

Jag är orolig för Sverige. För alla som blir av med sina jobb, för vår ekonomi, för småföretagare som går omkull. För alla som drabbas av viruset som fick världen på knä.

Tänk att det inte var ett tredje världskrig som fick jorden att rubbas ur sin bana – det var ett virus!

Tur det, förresten. Det är lättare att skydda sig mot corona än bomber och vapen. Det måste vi komma ihåg att tänka på det i det kaoset som vi hamnat i.

IMG_2446

Vi fick avbryta och åka hem två dagar tidigare från Egypten, men vi har redan bestämt att åka igen 2021 (om corona tillåter förstås). Boka mars till Egypten – superhärligt ställe!!! Bokningen läggs upp inom kort.

Själv har jag tre saker i min karantänsvardag som jag försöker hålla mig till:

Att vara ute i minst en timme varje dag.

Att lägga energi på saker jag kan påverka.

Att försöka hitta andra saker som jag skjutit upp alltför länge. Typ att städa badrumsskåpet, rensa garderoberna eller läsa alla böcker som jag längtat efter att få läsa men inte hunnit.

Jag försöker att investera i mig själv i de här dystra tiderna. När allt är flyktigt, nyckfullt och ovisst måste jag själv vara trygg och lugn. Mota bort stress och orostankar, bevaka kreativitet och samtidigt hålla hårt på rutinerna. Äta bra, sova bra, träna bra, jobba bra. Dag efter dag.

Det vänder till slut.

Tillsammans klarar vi allt.

Vill du också stärka immunförsvaret på bästa möjliga sätt? Följ med oss till våra svenska destinationer (om corona tillåter) i höst!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!

 


Tärnaby---Överbild

FJÄLLVANDRA I BERÖMDA TÄRNABY

När: 13-16 augusti 2020
Var: Tärnaby, Hemavan
Pris: 4450 kr

Allt detta ingår:
– Boende (del i dubbelrum)
-Boende del i dubbelrum
– Bäddlinne och handduk
– Helpension (frukost, lunch och middag)
– Alla vandringar
– Föreläsning

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!


Cykelhelg

CYKELHELG I SÖRMLAND MED TOPPHÄLSA

När: 28-30 augusti 2020
Var: Kallfors Hotell,
utanför Stockholm
Pris: 4600kr/person (enkelrumstillägg 300 kr/natt)

Allt detta ingår:
– Boende (del i dubbelrum)
– 2 frukost, 1 lunch, 2 trerättersmiddagar
– Vinprovning
– Cykelträning och teknik
– Föreläsning

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!


hälsoresan webb

HÄLSORESA TILL TÄLLBERG 2020!

När: 26 sept – 2 okt 2020
Var: Villa Långbers, Tällberg
Pris: 14 999 kr

Allt detta ingår:
–Boende del i dubbelrum
– Alla måltider (frukost, lunch, middag)
– Inträde First Hotell relaxavdelning
– Personliga kost- och träningsprogram
– Träningsklocka från Fitbit (värde 1995 kr)
– Syre och laktattest
– All träning och föreläsningar

Begränsat antal platser!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Tillsammans – det är ordet när det krisar

IMG_2119

Det känns som att jag sitter i en bubbla på en annan planet. Då och då flyger ett flygplan över himlen, det ska landa på flygplatsen nära hotellet. Solen skiner. Gräsmattan är grön, och i poolen är det 27 grader.

Vänner mailar att de sitter i karantän på hotellrum i Spanien men här på hotellet i Egypten där jag befinner mig känns allt som vanligt. Skrämmande vanligt.

Jag läser nyheterna flera gånger om dagen i mobilen, jag har kontakt med maken i Sverige, med kolleger och vänner och för varje timme som går kommer nya påbud, nya restriktioner, länder som stänger sina gränser och jag tänker att lugnet som vilar över oss som är på plats i Egypten är bedrägligt.

Samtidigt … vad ska vi göra?

När vi åkte hit hade UD inte avrått utlandsresor. Gränserna var öppna. Det fanns inga restriktioner. Oron hade inte spritt sig över världen, och nu är vi här med en härlig grupp människor på träningsresa i Hurghada och försöker trots allt ha fina dagar i solen.

Det känns overkligt.

IMG_2029

Här tränar vi om dagarna, skrattar och peppar varandra – det finns toalettpapper och ingen bunkrar någonting annat än minnen.

Vi är friska och försöker att njuta utan oro. Fördelen är att all träning sker utomhus i solen, och det ska ju minska risken för att drabbas av corona-viruset enligt experterna. Vi vet inte hur hemresan eventuellt kommer att påverkas, men vi tar inte ut något dåligt i förskott. Vi kan inte påverka vad som sker härifrån, vi tvingar oss att lägga energi på burpees, core och uppercuts. Ut med oro och in med träningsvärk. Vi tvättar händerna och spritar, dansar, simmar och lyssnar på föreläsningar. Vi tar en drink före maten, berömmer det goda kaffet på hotellet men framför allt tränar och stöttar vi varandra.

Tillsammans.

Det är ordet när det krisar.

Tillsammans är vi starka. Tillsammans rider vi ut det mörka. Tillsammans hittar vi lösningar.

Tillsammans.

Glöm aldrig det.

IMG_2177
IMG_2183
3d0c0e16-ce03-49f5-9041-aac335514317
8da80cb6-2dad-40ee-b425-7ec4ce182b61
cc7b5f39-39f1-43aa-8f9b-276d87e9b591

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..

Vad är det här för idioti?

IMG_1786

Hela havet stormar i hjärnan. Precis så känns det när man får ett epileptiskt anfall. Jag vet.

Jag drabbades av epilepsi mitt i livet. Det var det anfallet som gjorde att man hittade min hjärntumör den där julikvällen 2012 när livet vändes upp och ner.

Jag låg där på ett toalettgolv på St Görans sjukhus och hörde allt, alla sköterskor som kom springande för att hjälpa till, en av mina bästa vänner som ropade på hjälp och försökte hålla mig upprätt, ljuset i min hjärna som blev nattsvart.

Jag var medvetslös i en timme och när jag vaknade upp var mitt liv som jag levt i 47 år förstört.

Inget var sig likt längre. Kommer aldrig att bli.

Tack och lov fick jag ett nytt liv, ett lite krångligare liv med mera tuffa utmaningar och hårdare villkor. Men ett liv. Som jag kan fylla med nästan vad jag vill.

Och jag vill fylla det med glädje. Ömhet. Kärlek.

Mitt nya liv ska trots olika begränsningar vara ett liv värt att leva, och det ska innehålla sommarkvällar på bryggan, varma kramar från barnen, makens trygga famn. Vänner som får en att skratta så att man viker sig. Spännande idrottsögonblick som får pulsen att stiga och segrar som får mig att gråta glädjetårar. Ärlighet, godhet och trygghet. Frihet och öppenhet.

Jag tänker på det när jag läser att en tredjedel av Polen, cirka 80 städer har deklarerat sig som hbtq-fritt. Det är 2020 och en tredjedel – nästan lika stort som Ungern – tycker inte att alla människor är lika mycket värda! Vad är det för idioti?

Det är 2020 och vi har en partiledare som står och delar ut flygblad till flyktingar som lämnat sina hem, sålt allt de har för att få chansen till ett bättre liv, med budskapet att de inte ska komma till Europa. Till Sverige. Att det är fullt här. Att folk blir skjutna, att barn drabbas av tårgas och kanske aldrig får chansen till självklarheter som att inte vara rädd, att våga sova, att få leva lyckliga… Det tycker inte partiledaren att alla har rätt till.

När dödens skugga har fallit över en, trots att man undkommit, blir man aldrig densamma.

Kanske på ytan, men inte i själen. Det vet alla som drabbats av cancer, eller andra sjukdomar som totalt förändrat deras liv. Ingen som inte fått en cancerdom kan förstå känslan av att ha blivit lurad på en framtid. Och vi som fortfarande finns kvar, vi som fortfarande lever, gör det med en ödmjukhet och tacksamhet för att det inte är vår tur än.

Varje gång jag får ett epileptiskt anfall tror jag att det är kört. Att nu dör jag. Hjärntumören har kommit tillbaka. Sedan går anfallet över och jag pustar ut, tack gode Gud för att det inte var dags än. Jag saknar tryggheten att veta att huvudvärk är just bara huvudvärk och inte en begynnande hjärntumördiagnos.

Å andra sidan kunde det vara värre. För några hundra år sedan trodde man att personer med epilepsi var besatt av demoner, och så sent som på 1970-talet kunde restauranger i USA komma undan med att neka personer med sjukdomen att komma in. Det var fullt.

För 52 år sedan avskaffade den svenska riksdagen epilepsi som hinder för att få gifta sig. 2020 har vi politiker utan empati för utsatta barn, och städer där alla måste vara stöpta i samma form. Är vi tillbaka på 1600-talet?

Man kan få ett epilepsianfall för mindre.

  1. Sara skriver:

    Så himla bra skrivet!! 👍🏼 Du är så klok! Dina tankar och texter berör!
    Stor kram 🤗❤️

  2. Simona skriver:

    Håller med till hundra procent – viktigt att vi som har en röst gör den hörd! Tack!

  3. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  4. Så sant, den bristande empatin som brederut sig i samhället är tragisk! Jag hoppas på en förändring men det tar nog tyvärr tid innan vi kommer dit.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..