Krönika: Att avstå från kärlek

Kuni-Takahashi-Baghdad-03-Lightbox

Jag fick slänga mig ner på golvet bakom mitt skrivbord. Jag hörde kraftiga ljud och det lät som fyrverkeri.  Jag hörde min kollega skrika ”ligg still!!”. Det tok endast några korta sekunder innan hela mitt liv passerade och jag tänkte ”är detta hur det skall sluta?” 

Det var ett attentat. Det var Bagdad.

Lillians ögon blev blanka när hon berättade detta och började gråta. Hon såg mig in i ögonen och sa ”förlåt Lise men jag blir lite emotionell ibland”.

Lillian är 75 år gammal. Hon hade bett om att få träffa mig utan att jag visste vem hon var. Jag kände igen denna kvinnan så väl men kunde ej placera henne. Alla bitar föll på plats när han berättade att hon hade varit på FRAM Helserehab tillsammans med min pappa förra året.

Lillian gick i pension 8 år sedan. Hon gav hela sitt liv åt den Norske Utenrikstjenesten.

Hon fångade upp intresset för språk då hon var 15 år och bodde i Paris som au-pair. Sedan gick resan vidare till England, USA, Afrika, Irak, Canada.

Lillian har inga barn och aldrig varit gift. Jag tror hon var gift med sitt jobb. Lillian arbetade som diplomat.

En middag hon deltog i gav henne jobb på den Pakistanska ambassaden. Där jobbade hon som redovisningsassistent. Några månader senare var hon och åt middag med Kungen av Pakistan. En middag ledde till en ny och hon har träffat den Norska Kungafamiljen, USA’s president, samt många andra högt uppsatta människor inom politik som kungafamiljer från olika länder.

Avstå från kärlek

Hur kommer det sig att hon valde att avstå från kärlek och familj?

Hennes längsta förhållande var 3 år tillsammans med en fransk greve. Han var 20 år äldre än henne och hon gjorde slut på grund av åldersskillnaden. Ett år senare gick han bort i cancer.

Lillian säger: ”Lise, slösa inte på kärleken. Ta inte så dumma beslut som jag gjorde. Det kan ångras resten av livet. Hade jag haft lite mer förnuft hade jag ej gjort slut. Då hade jag dessutom varit grevinna”.

Under tiden jag satt med Lillian hade jag glömt bort syftet med mötet och anledningen till varför vi skulle träffas. Det var henne berättelse som fångade all min uppmärksamhet.

Efter att Lillian hade avslutat sin tjänst för den norska stat valde hon att leva sitt liv med sig själv i centrum av det.

Då bröt hon benet som numera innehåller 12 skruvar, hon fick cancer och blodpropp två gånger.

Är det möjligt tänkte jag??!

Jag satt med tårar i ögonen och var mycket berörd över denna kvinnan och hennes historia.

Hon lutar sig mot mig och säger:

Lise, jag har rehabtränat sen augusti förra året och vill nu leva. Jag vill komma så långt bort från känslan jag hade i Bagdad när jag låg på golvet och trodde livet var över.

Jag vill lära mig spela tennis så vill du hjälpa mig träna upp lite styrka i armar och ben?Mitt svar var JA!

Hon tog min hand och sa ”vi kommer bli ett bra team du och jag!”

Lillian berör mig på många olika sätt. Från att ligga på golv under ett attentat och tro att livet är över. Från avstå från kärlek pga rädsla.

Lillian väljer att ta återproducera energi från den hon har kvar.

Lillian har precis bestämt sig för att leva.

/Lise

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..