480x

Johanna 15 år

Vad innebär det att vara sjukt perfekt? Skulle du vilja ingå i denna kategori och vara beredd att betala priset för det?

Jag har vid några tillfällen kollat på en norsk dokumentärserie som heter ”Sykt perfekt”. Första gången jag såg programmet började jag gråta.

TV serien kan verkligen öppna ögonen för många.

Detta gäller självklart inte bara unga tjejer men människor i alla åldrar. Många har så höga krav på sig själv att detta i sin tur leder till epilepsi och magsår. När min son gick i lågstadiet i Göteborg fick hans klasskamrat blödande magsår av press (i lågstadiet!!).

index

Leverera 60%

Jag har själv höga krav på mig själv och fått slita mycket med detta. Jag kunde verkligen se mig själv i några av dessa tjejer och det var nog därför jag också blev så berörd. Det är bättre nu men inom vissa områden får jag fortsätta jobba.

Min pojkvän är duktig på att påminna mig samt faktiskt plocka ner mig på jorden ibland. Han brukar säga: ”-presterar du 60% av vad du  ställer för krav på dig själv skall du vara mer än nöjd då detta kommer motsvara mer än vad som förväntas av dig”.

Jag försöker tänka så men det är inte alltid lätt.

Att känna sig ful

Igår handlade serien om två tjejer som är 15 och 25 år gamla. Johanna på 15 var inte alls nöjd med sig själv och mådde dåligt över sitt utseende. Johanna var lång och överviktigt. Hon var missnöjd med det mesta; lång panna, tunt hår, tjocka armar, för stor rumpa, tjocka lår, sin hy …och så mycket mer. Hon vågade inte duscha efter gymnastiken i skolan då hon inte ens ville visa sig naken inför sina kvinnliga klasskamrater.

569f2e9284ae16609bd40ef8-1465148526317

Hon la all sin energi på att lyckas i skolan och få bästa betyg. Hon sa själv att hon är ful och kommer inte kunna dra fördelar av sitt utseende och får därför satsa på bra betyg istället.

Det gjorde ont i hjärtat att höra.

Plugget gav epilepsi

Den andra tjejen vi fick träffa var 25 år. Hon pluggade och hade fått 6:or i alla ämnen förutom i ett ämne där hon fick en 5:a. Det var då världen rasade för henne. Av en 5:a!

Hur skulle hon försvara detta och vad skulle andra tro? Hon började plugga ännu hårdare, satte ännu större press på sig själv och fick till slut epilepsi av detta…

Vill man verkligen vara så sjukt perfekt?

I-m-sorry-I-can-t-be-perfect-beautiful-pictures-31164730-800-591

Vi är bara människor….

Fånga dagen!

/Lise

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..