Bästa sortens träning? Transportträning! (Funkar för alla!)

(Psst! Transportträning funkar precis lika bra för dig som inte vill springa.)

Hur hinner man springa alla de där timmarna som ju faktiskt behövs göras inför ett maratonlopp? Om man dessutom vill hinna umgås med familj och vänner och… ha ett liv? Ja, frågar du mig så transporttränar man! Det kanske inte funkar om du vill följa ett färdigt träningsschema väldigt, väldigt exakt… Men tänker du som jag ”hellre lite justeringar och kompromisser i passen, än att träningen inte blir av alls” så anpassar du helt enkelt dina veckopass efter veckans logistik. Själv gillar jag att springa till och/eller från jobbet. Att komma fram (till jobbet eller hemmet) hög på endorfiner och med dagens träning avklarad är en HÄRLIG känsla. Det går lika bra att springa intervallpass som vanliga långpass. Det enda som krävs är en del planering. Här kommer några tips för dig som vill komma igång!

(Psst nr 2! Är du inte en löpare går det förstås precis lika bra att med lite fantasi anpassa tipsen till gång, cykel eller valfritt transportmedel som kräver lite energiförbrukning!)

1. Veckoplanera. Gå igenom kommande vecka och fundera över när du lika gärna kan ta dig fram utan bil eller annat transportmedel. Du kanske inte alltid kan ta springskorna heeela vägen, men ta buss eller bil bara en bit? Har du tvärtom nära till jobbet – spring både dit och hem, det spelar ingen roll att du delar upp ett pass, räkna istället den totala tiden.

2. Ställ väckarklockan. Gå upp lite tidigare ett par morgnar i veckan, hoppa direkt i träningskläderna och ta dig till jobbet. Tänk på träningstiden du sparar in från något annat tillfälle och vad du kan använda den tiden till istället – det är värt en tidigare väckning.

3. Ladda rätt. Tänker du till exempel träna på morgonen, försök få i dig en lättare frukost (smoothie är ju mums) innan du drar iväg. Då har du energi att springa på, utan att behöva känna dig tung i magen. Njut sedan av en andra, kompletterande och rejälare, frukost i lugn och ro när du kommer fram. Ska du springa hem, tänk på att få i dig ett bra mellis i god tid innan du drar iväg.

4. Använd ditt nätverk. Om du bara vill springa en bit när ska någonstans, be om skjuts en bit eller hämtning på vägen. Behöver du få med dig grejer hem från jobbet så kanske du har en kollega som bor i närheten av dig som kan ta med dem? Våga be om hjälp från folk omkring dig helt enkelt.

5. Placera ut ombyten. Jag har till exempel alltid en uppsättning träningskläder och en uppsättning vanliga kläder i en låda på jobbet. (Och en handduk såklart.)

6. Investera i en bra väska. Satsa på en smidig ryggsäck för att få med ett ombyte eller viktiga prylar. Min superlätta löpar-ryggsäck som sitter både tajt och jättesäkert hittade jag på Lidl för 99 kronor (det behöver alltså inte vara den dyraste modellen).

7. Våga svettas. Måste du hoppa på svettig på en buss eller ett tåg för att ta dig fram sista biten – stå där och svettas med stolthet. Klappa dig själv på axeln för att du rör på dig istället för att oroa dig för vad andra ska tycka och tänka.

8. Använd helgerna också. Transportpass fungerar förstås minst lika bra på helgerna. Har du till exempel barn och ska hämta och lämna hos kompisar och på aktiviteter på helgerna, låt dem cykla dit ni ska och spring med bredvid. Planera i tid, och kom iväg i tid, var du än ska. 

Summa summarum:  Varje gång du ska någonstans – fundera på om det skulle funka att du tog springskorna istället för bilen… (Det är kanske inte alltid uppskattat att man kommer fram svettig, hungrig, med andan i halsen samt stort stretch- och duschbehov. Men ofta är folk väldigt stöttande!)

Heja dej! 🙂

Snöängel

Saker man kan få se på vägen när man transporttränar, del 1.

Körsbärsblom

Saker man kan få se på vägen när man transporttränar, del 2. (Läääängtar!!!)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..