Bäst klädd i spåret! Lager på lager på lager på lager…

Hur klär man sig bäst när man ska ut i löpspåret? I vinter har jag varit på ett gäng pressvisningar där man pratat om hur mycket tanke som ligger bakom alla plagg som tas fram. Jättespännande! Och visst är det skillnad att springa i funktionskläder jämfört med bomull och fleece. Vad man väljer att ta på sig kan göra stor skillnad. Blir jag till exempel varm och svettig så får jag svårt att tänka på något annat, jag tycker att man blir snabbare trött. Hellre frysa lite i början och springa sig varm än att svettas snabbt och sen bli kall! Jag gillar alltid lager på lager-principen, oavsett årstid. (Extra glad blir jag av snygga kläder i glada färger. Drar jag på mig kläder jag blir glad av så kommer jag lättare iväg på en löparrunda.)

Så här tänker jag om att klä sig rätt för löpning:

Underkläder. Alltså, utan en riktigt bra sportbehå – ingen löptur! (Skulle inte kunna koncentrera mig med så mycket skump. Aj.) Det har hänt galet mycket i utvecklingen av sportbehåar de senaste åren och just nu håller jag på att prova mig igenom ett gäng till ett jobb i ToppHälsa nr 4 (håll utkik – där kommer många bra nyheter och tips). Här är det viktigt att verkligen prova och välja ut en efter sin egen kropp. Och att välja en med maximalt support och ställbara band. (Psst! En sportbehå håller i ungefär ett år, sen är det dags att investera i en ny! Psst 2! En vadderad sportbehå kan vara skönt om du ska springa långt, det skyddar mot skav.) Sportstrumpor som sitter riktigt tajt och tar hand om fukten bra är också ett måste för att slippa skavsår, speciellt om man springer långt. Trosor utan sömmar absolut skönast.

Närmast kroppen. Nu på vintern är jag galen i underställ av marinoull. Det håller både värmen riktigt bra och tar hand om fukt. Helst ska det sitta riktigt tajt. Och gärna ha så lite sömmar som möjligt som känns. Vintertid är mössa och vantar i tunnare modeller skönt, då håller man värmen ordentligt. (Och blir det för varmt så svalkar man snabbt av sig genom att ta av dem.) När det inte är för kallt så gillar jag att springa med en buff, som lätt kan gå från mössa till pannband. Eller skydda halsen istället. När det inte är underställsväder längre så är fortfarande tajta kläder som tar hand om fukten absolut bäst, enligt mig. Springer helst i kompressionstights som håller rumpan på plats. 🙂

Mellanlagret. Är också skönt om det andas så att fukten som understället tar hand om släpps igenom. Risken är annars att fukten stängs inne och man blir både kall och få skav mot huden.

Ytterlagret. Får gärna vara vindtätt men fortfarande andas. Annars blir det väldigt instängt. När det inte är för många minus så gillar jag att springa i tunn dunväst. Det håller värmen på överkroppen (brösten blir ju lätt kalla, inte så skönt) samtidigt som armarna kan röra sig obehindrat. Är det riktigt kallt kör jag en extra vindjacka och sen väst på det. På underställ är det skönt med lösare byxor som andas bra.

Måsten:

Fickor! Jag tycker det är mycket skönare att ha mobil och nycklar i plaggen än att behöva ha något bälte eller extra armficka, så jag väljer ofta plagg efter hur bra fickorna är. 

Reflexer! Nu har i och för sig de flesta plagg någon typ av reflex men speciellt plaggen som sitter ytterst är ju bra att välja efter hur bra de syns.

Bra skor! Kräver ett eget inlägg. Återkommer om det. Men bra skor är såklart det viktigaste av allt i löpning.

Röhnischevent

Igår släppte Röhnisch sin nya löparkollektion. Emelie och jag var i deras butik på Norrlandsgatan och tjuvkikade redan förra veckan. Det blir mycket svart men lite rosa också!

Röhnisch nya löparjacka

Ett favoritplagg från nya kollektionen är löparjackan utan mudd nertill, slitsen bak är både snygg och ger bra ventilation.

Röhnisch löparshorts

Jag springer sällan i shorts (känner mig naken i dem) men de här med lite längre, tajta ben under kan jag tänka mig att testa!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..