Göra egna energibars – hur lätt som helst ju!

Men hallååå. Om jag hade vetat hur lätt det var att göra egna bars så hade jag kunnat spara en massa pengar. Jag köper bars ganska ofta, de är lätta att ha med i väskan och mättar bra före eller efter ett pass. Men jag köper inte vilka som helst – bara de som jag vet att de innehåller bra saker. Och de ligger oftast högre i pris. Hur som helst, provade att göra egna i dag och från och med nu är det jag som knåpar ihop egna bars. De håller dessutom länge i frysen, så när man väl gör en sats så är det bara att ta i ordentligt.

Allt man behöver göra är att blanda ihop antingen gryn (kan vara till exempel havre-, fiberhavre- eller råggryn) eller finhackade nötter (mandlar, jordnötter, pistage…) med frön (solrosfrön, chiafrön, pumpakärnor, sesamfrön…) och torkad frukt (fikon, russin, tranbär, blåbär, äpple). Och kanske lite banan och/eller äggvita, eller så använder man urkärnade dadlar för att binda ihop smeten. Och så lite flytande honung. Kokosflingor är gott att ha i också. Egentligen är det bara att prova sig fram här för att få till rätt kladd på smeten. Den ska vara tjock och grynig men hålla ihop och kunna formas till. Bra smaksättare är till exempel kanel, kardemumma, vaniljpulver, ingefära eller kaffe.

Gillar du din bar mjuk så blandar du bara ihop, formar till och sätter barsen, en och en, i plastfolie – i frysen. Och tar fram när du vill ha en. Vill du hellre ha en lite mer krispig bar så skär du till dem och sätter in i ugnen på cirka 180 grader i 15–20 minuter.

Här är ett exempel på bar, om du föredrar att följa recept (men prova att experimentera dig fram också, det är mycket roligare!):

  • 2 dl fiberhavregryn
  • 0.5 dl mandel
  • 0.5 dl blandning av solros-, sesam och pumpafrön
  • 1 dl torkad frukt
  • 1 äggvita
  • 50 gram smält smör
  • 2 msk flytande honung
  • Kardemumma
  • Lite vatten

Mixa alla torra ingredienser till små bitar. Blanda ihop tillsammans med äggvitan, smöret och honungen. Smaksätt med kardemumma. Smeten ska vara kladdig och hålla ihop som en massa. Är den för torr, häll i lite vatten eller ta i lite mer honung. Bred ut smeten i en rektangel på bakplåtspapper. Skär upp i lagom stora bitar (du väljer själv, stora eller små) och grädda i ugnen på 180 grader i ungefär 20 minuter. Ta ut, låt svalna och slå in i plastfolie, en och en, innan du fryser dem.

Lycka till!

Bars

Okej, kanske inte de vackraste barsen, men väldigt personliga! (Och goda!!)

 

 

bar mix

Vill man göra det ÄNNU lättare för sig så finns det färdig mix för att göra bars också. Smidigt – men då får man ju inte prova sig fram till sin favoritsmak förstås…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..