Grunden till stabil löpning – styrketräna fötterna

Vad är grunden i ett bra löpsteg? Stabila fötter förstås! Med starka fötter får du ett stabilare steg och minskar risken att skada knän, höfter och rygg. Fötterna hjälper till med bra balans och därmed ett bra löpsteg. DÄRFÖR är styrketräning för fötterna bra att lägga in i träningsschemat emellanåt. En annan bra sak att göra ibland är att massera fotvalvet, gärna genom att stå och rulla foten på en tennisboll eller liknande. Fotvalvet jobbar tillsammans med baksidan av benet när du springer och att massera under foten kan faktiskt göra dig mindre stel (och mer rörlig) i baksidan. Prova vettja! Ett tips är också att gå barfota ofta och gärna göra balansövningar då och då, som till exempel att stå på tå på en fot i taget. Lycka till!

Här är lite styrketräning för fötterna – för ett bättre löpsteg:

Styrketräna fötterna löpning

Värm upp fötterna genom att gå på tå, hälar, utsidan av fötterna och insidan av fötterna. Lägg gärna en stund på varje stil!

Styrketräna fötterna löpning

Gör knipövningar, ja med tårna alltså. Krama till exempel till en handduk med tårna, mata in handduken mot dig.

Styrketräna fötterna löpning

Massera fötterna genom att stå på en boll, lägga tyngd på foten och rulla foten fram och tillbaka över bollen i någon minut på varje fot. (Testa gärna att stå jämfota och böja dig framåt före och efter och se om du kommer ner längre efter du rullat boll.)

Styrketräna fötterna löpning

Här är en övning som ska vara bra för att stabilisera fotisättningen (speciellt bra för oss som pronerar). Lägg en krona under stortåleden och en penna där fotvalvet är som högst…

Styrketräna fötterna löpning

Stå på foten och försök att trycka till där kronan ligger, utan att trycka ner foten mot pennan, och utan att använda tårna. Tryck till några sekunder innan du släpper och upprepa tio gånger innan du byter fot.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..