Trendspaning: Bästa löparskorna 2016?

Vilka är de bästa löparskorna just nu? Och vad är det för trender som gäller? Praktikant-Emelie och jag håller som bäst på och testar oss igenom ett gäng löparskor… men även om vi har hyfsad koll på nyheter och vad som händer i löpsko-branschen så är vi inga experter. Det är däremot Jörgen Lindh på Löplabbet, som brukar hjälpa oss att rekommendera nyheter och hålla oss uppdaterade om senaste nytt. När vi pratade här om dagen var det här några trender vi kom fram till.

Trender för vårens löparskor 2016:

 • Nu vill vi ha ett par löparskor för varje tillfälle. (Beroende på hur mycket vi springer förstås.) Den som springer mycket har ett par lättare skor för snabbare och kortare pass samt ett par mer stabila för längre pass. Springer man även i terräng emellanåt så investerar man troligtvis även i ett par trailskor, som är tåligare och ger bättre grepp.
 • Vi väljer ännu mer med ögat än vad vi har gjort tidigare. Vi vill ha skor som vi tycker är snygga och passar vår stil. Skorna kommer i en mängd olika tyg och färger.
 • Tillverkarna går ifrån barfotaskor mer och mer men satsar på väldigt lätta skor, med barfotakänsla, men som ändå har både stöd och viss dämpning.
 • Vi är inte lika fixerade vid drop längre – alltså skillnaden i höjd mellan häl och tå (ju högre drop desto mer ”skjuts” framåt i stegen). Om skor hade 10–16 mm drop förut så är det snarare 0–12 mm idag.
 • Fler och fler skor kommer i så kallat engineered mesh, i olika modeller, det vill säga specialdesignat tyg som är lätt, starkt, tåligt, flexibelt och som andas bra. Skorna blir också sömlösa så långt det bara går, för att undvika skav.
 • Produktionen av skor har förenklats. Skorna görs ofta i ett stycke, då behöver inte olika delar limmas ihop – vilket kan göra skorna tåligare och produktionen blir mer miljövänlig. Många använder skumplast som dämpande material.

 

bästa löparskor vår 2016

Jag ÄLSKAR att träffa människor som är proffs på det de gör. Det Jörgen inte vet om löparskor är helt enkelt inte värt att veta. :-)

VARNING för ha-begär! <3 😉

bästa löparskor vår 2016

Jag tar helst ett par av varje, tack! (Förlåt alla män, den här gången blev det fokus på damernas.)

bästa löparskor vår 2016

Och det här är bara nååågra exempel på vad som finns att köpa idag, hur ska man kunna välja?

bästa löparskor vår 2016

Ursäkta att jag dreglar! (Torka, torka.)

bästa löparskor vår 2016

Har du också hittat någon favorit? (Eller kanske flera?)

bästa löparskor vår 2016

Trailskor att springa i terräng med verkar blir mer och mer poppis. Här är några av de modeller som finns att köpa idag…

 1. Jag är verkligen i stort behov av ett par nya löparskor. Har neutral pronation, springer kanske 8 km 2 gånger i veckan, mest på asfalt. Brukar sällan svettas om fötterna. Har du tips på någon bra och snygg sko? Ska ta mig iväg till löplabbet men bra att komma med några tankar i bakhuvudet!

  1. sandra skriver:

   Hej Jessica! En av mina favoriter nu i vår är New Balance nya modell Fresh Foam 1080. De är gjorda för neutralt löpsteg och har en något uppbyggd sula med rätt bra fjädring (som kan vara skönt om du springer på asfalt), men känns samtidigt väldigt lätta och smidiga att springa i. Om jag var du så skulle jag välja en bra allround-sko med bra dämpning – just för att du springer på asfalt. (Så att du inte sliter på knän och rygg i onödan!) Sen finns det ju verkligen huuuuuuuuuur mycket som helst att välja mellan, prova så många som möjligt för att känna vilka som sitter bäst på just dina fötter. Välj dem som sitter så bra att det känns som att du skulle kunna leva i dem för alltid! 🙂 Lycka till!! /Sandra

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..