Recept: Chiapudding (Jag hade svårt för chiapudding tills…)

När chiapudding-boomen kom hade jag svårt att få i mig det, både på grund av konsistensen och smaken. Men så upptäckte jag den magiska ingrediensen – frystorkade bär. Det vill säga helt naturligt pulver på, i mitt fall, blåbär eller hallon som man blandar i. Jag kom också på att det passade mig bättre att låta puddingen stå till sig, och bli lite fastare i konsistensen, istället för att äta den när den fortfarande kändes lite ”slemmig”. Och vips blev det en delikatess! (Plus ett väldigt bra frukostalternativ eller mellis.) Varför ville jag då så gärna haka på den här chia-hypen? Jo, för att fröna är ett bra, proteinrikt, glutenfritt alternativ fullt med kostfiber, kalcium, magnesium, järn, zink, omega-3, vitamin C … Dessutom mättar de snabbt och ger bra energi.

Chiapudding recept

Mums, smask och rackarns vad mätt jag blir av det här receptet på chiapudding!

Mitt favoritrecept på chiapudding:

1/2 dl chiafrön
2 dl mandelmjölk (gör egen, se recept nedan eller köp färdig osötad)
1 msk frystorkade hallon eller blåbär (ta i ännu mer om du vill!)
1 msk kokosolja
Lite vaniljpulver
Eventuellt lite kokosflingor (för en lyxigare variant)

Att servera till: färska eller tinade hallon, blåbär, fruktbitar …

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser och rör runt ordentligt. Ställ in i kylen, rör runt efter ytterligare 20 minuter och ställ sen tillbaka puddingen i kylen. Ät efter någon timme eller två (eller fler) med färska bär, frukt eller något annat gott.

Recept på mandelmjölk till chiapuddingen:

1,5 dl sötmandlar, blötlägg över natten
4 dl vatten

Gör så här: Låt mandlarna ligga i blöt över natten. Häll av vattnet och skala gärna mandlarna (jag brukar skålla dem med kokhett vatten för att kunna få av skalet, men vill man vara mer raw food-korrekt så låter man hellre bli att skala eller pillar bort det man kan). Mixa mandlarna med 4 dl, nytt, fräscht vatten. Häll i en nötmjölkspåse, eller genom ett väldigt finhåligt durkslag, och vips är mjölken klar.

Jag köper förresten frystorkat, ekologiskt bärpulver på rawpowder.se. Bra grejer som jag inte har hittat i vanlig matbutik ännu.

  1. Min favvo-chiapudding till mellis eller kvällis är när jag gör den på nypressad apelsin och blandar i frysta körsbär eller hallon! Det är bara så gott! 🙂

  2. Jag hade också svårt för chiapudding i början tills jag för några veckor sedan provade att göra det på äggmjölk som är mer neutral i smaken. (Undviker mejerier) då får jag dessutom i mig konosoljan och står mig bra på den. Sen kan man ju som du säger variera smaken i det oändliga. 🙂

    1. sandra skriver:

      Hej Jeanikee, kul att du har hittat något som funkar för dig också! Äggmjölk? Den var ny för mig. Jag måste kolla upp! 🙂 Kram Sandra

  3. Jag gillar chiapudding men står mig inte på det som många andra hävdar att de gör! Måste absolut komplettera med minst ett par goda smörgåsar!!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..