Prestera mera – rödbetor, juice och annat gott

Kan rödbetor förbättra prestationsförmågan? Jorå, studier visar faktiskt att rödbetor inte bara är bra för blodtrycket, kan skydda mot hjärt-kärlsjukdomar och stärker immunförsvaret… De ska dessutom kunna förbättra prestationsförmågan med upp till 15 procent, om du är elitidrottare. Men även vi vanliga motionärer kan dra en del nytta av rödbetans positiva effekter. Det är nitratet i rödbetan som när du får i dig det blir till nitrit och sedan kväveoxid – som får blodkärl att vidgas och blodflödet att öka. Man tror också att det kan göra kroppens mitokondrier effektivare och då leda till att celler gör av med mindre syre när de producerar energi. Det här gör att du kan hushålla bättre med syret, som då kommer att räcka längre. Du blir helt enkelt mer uthållig.

Bäst ska vara att dricka rödbetsjuice, pressad på rå rödbeta, ett par – tre timmar innan du springer. Men du kan också ladda upp med extra nitrat en sådär tre dagar före ett lopp. Förutom i rödbetor finns det mycket nitrat i mörkgröna grönsaker, ät gärna ruccola, spenat, fänkål, mangold och rabarber. Som vanligt gäller förstås att inte överdriva, ät och drick nitrat-rikt men med måtta.

Psst! Välj ekologiska rödbetor för att få maximalt med näring.

Psst 2! Kom ihåg att inte bli rädd när du kissar efter att ha ätit rödbeta…

Psst 3! Har du nedsatt funktion i njurar eller lever så ska du undvika nitratrika grönsaker.

Psst 4! Råa rödbetor är jättegott att riva ner i salladen också.

Psst 5! Det finns också rödbetspulver som du ännu lättare kan göra juice på om du vill.

Psst 6! Rödbeta är dessutom kalorisnålt, fiberrikt och innehåller både järn och B-vitaminet folat som behövs för att bilda nya blodkroppar.

öka prestation med rödbetor

Gör både smaklökar och kroppar glada!

3 x recept med rödbeta

SUPERJUICE

3 rödbetor 

2 äpplen 

2 apelsiner 

En liten bit ingefära

Kör allting i en juicepress och njut!

BORSJTJ (rödbetssoppa)

6 rödbetor (färska)

2 lökar (röda eller gula)

1/8 vitkål

2 morötter

1 stor palsternacka

2 liter osötad grönsaksbuljong

2 lagerblad

Lite smör (att steka grönsakerna i)

Salt, peppar och vinäger att smaka av med

Gräddfil eller crème fraîche att servera med

Skala och riv alla grönsaker. Fräs på dem i lite smör, i en kastrull. Häll över buljongen och lägg i lagerbladen. Låt koka 20-30 minuter med lock på svag värme. Smaka av med vinäger, salt och peppar.

SNABBT RÖDBETSMUMS

Skär upp några ugnsbakade eller kokta rödbetor. Blanda med ruccola, färsk babyspenat, chevre (eller fetaost) och snabbstekta pinjenötter. Ringla över lite flytande honung. Mumsa och säg mmmmm!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..