Baobab, chaga, oumph, teff – vaddå? Snabba mattrendskollen!

Med så mycket superfood och varianter på vegomat som dyker upp i butikerna just nu så är det inte lätt att hänga med i de senaste trenderna … Här är några varianter som jag har stött på en hel del på senaste tiden, och som jag gärna använder eller är sugen på att testa!

Trendig superfood och vegomat just nu:

Baobab är en frukt som du, i pulverform, kan boosta din smoothie, juice, gröt eller yoghurt med, eller blanda med vatten och dricka som en uppiggare. Den innehåller vitamin C, magnesium, kalcium, antioxidanter, magnesium, selen, järn, zink och kostfibrer. Smaken påminner om päron och grapefrukt.

Chaga kommer från sprängticka och används framförallt till te. Det innhåller vitaminer, mineraler, och en massa andra nyttigheter. Den används som medicinalsvamp och smakar vanilj. I Sverige hittar man den framförallt på björkar.

Lucuma är en söt frukt som funkar fint i desserter eller söta smoothies. Frukten innehåller mycket fiber, antioxidanter, vitamin C, B, mineraler, betakaroten, järn, kalcium och fosfor.

Maca är en rot som framförallt använd i pulverform till smoothies och juicer. Smaken är nötig och påminner om pepparrot och palsternacka. Roten kallas för en variant på ginseng och har använts för medicinska egenskaper och för att ge energi. Maca innehåller bland annat vitamin B, C och E, kalcium, järn, zink, magnesium med mera. Man ska inte äta för mycket av maca, det finns en rekommenderad dagsdos.

Moringa är ett träd och det är framförallt bladen från det som man använder i bland annat te och smoothies. Det är rikt på bland annat vitamin C, B6, A, liksom på kalcium och järn. Dessutom ger det protein.

Oumph är en vegoprodukt gjort på ett proteinkoncentrat av sojabönor och kan användas som protein i maten. Strukturen påminner om kött, det kan stekas, kokas eller grillas. Går att köpa i vissa livsmedelsaffärer. Oumph innehåller mycket protein, järn, folsyra och fibrer men är kalorisnål.

Teff är ett glutenfritt gryn som kan användas på samma sätt som till exempel bulgur eller quinoa. Det går också att göra gröt eller bröd på. Teff är rikt på protein, vitamin C och mineraler som magnesium, kalcium och järn. Dessutom innehåller det kostfibrer, zink och vitamin K.

Zoodles är zucchini formade som nudlar och kan användas som alternativ till pasta. Det kanske inte är riktigt lika närings- eller vitaminrikt som de andra produkterna här men det är glutenfritt och ett bra sätt att få in mer grönsaker i din måltid. Använd en grönsakssvarv, eller strimlare, och ät zucchinin rå eller lägg i varmt vatten ett par minuter.

trendig superfood

En av mina favorit-energiboostare. (Jag blandar pulvret i en smoothie eller juice.)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..