Svaren du behöver för att nå dina träningsmål

Jag vet inte hur många gånger jag har bestämt mig för att göra saker utan att tänka igenom vad de innebär först. Som det året jag glatt tackade ja till att göra en tjejklassiker – två veckor innan första etappen, Tjejvasan (30 km längskidor), utan att ha stapplat fram på skidor på en sådär 25-30 år. Efter att ha tagit mig igenom det första loppet på vilja (och tack vare en snabb teknikkurs helgen före start) så la jag mer tid än vad jag egentligen tyckte var kul på cykling, simning (jag som inte badar i vatten under 38 grader) och löpning. Motivationen var inte på topp, men det gick. Efteråt kändes det förstås jättehärligt att ha klarat det men det var på bekostnad av att lusten för att åka skidor, cykla, simma och springa försvann ett bra tag.

Det här är ganska typiskt för mig – att gå igång utmaningen. Att testa vad jag klarar av istället för att fundera på vad jag egentligen vill och tycker är roligt (med risk för att lusten försvinner längs med vägen). Något jag försöker ändra på i dag. Men här är vi ju alla olika. Det finns ju minst lika många som kanske underskattar sin förmåga och tänker ”nä, det där verkar svårt, det ger jag mig inte på”, istället för att jobba sig framåt, steg för steg. Och vad som driver oss att göra saker är ju helt individuellt. Men hur olika vi än tänker och fungerar så finns det en sak som vi alla har gemensamt när det kommer till träning. Och det är att för att vi ska tycka att det är värt att hålla på med så måste det ge oss någonting som vi vill ha. Vet vi bara vad det är så kan vi ju jobba på att sätta upp mål därefter.

Frågor som hjälper dig att nå dina träningsmål:

(Skriv gärna ner svaren så att det känns mer på riktigt. Gå igenom och justera dina svar regelbundet. Och du, börja smått och öka sedan på. Sätt bara upp mål som du är säker på att du vill och kan försöka genomföra.)

 1. Vad vill du ha ut av din träning?
 2. Vad blir du motiverad av?
 3. Vilka genomförbara mål kan du sätta upp som gynnar din träning? (Större långsiktiga och delmål på vägen.)
 4. Är målen du vill sätta upp genomförbara med det liv du lever?
 5. Hur lång tid behöver du på dig för att nå dina olika mål?
 6. Vad behöver du för att nå dina mål och vad behöver du göra?
 7. Vilka motgångar kan dyka upp på vägen och vad kan du göra för att ta dig förbi dem?
 8. Hur ska du komma igång?
 9. Hur ska du, konkret, gå tillväga tills ditt mål är uppnått? (Träningstillfällen – hur ofta, vad, när?)
 10. Vad behöver du justera i din plan? (Stäm av med dig själv regelbundet, du måste absolut inte hålla dig till ursprungsplanen!)

Ungefär såhär ser mina egna svar ut just nu:

 1. Jag vill känna mig hyfsat vältränad och jag vill att träningen ska vara en naturlig del av mitt liv, att den ska bli av minst tre gånger i veckan.
 2. Jag blir motiverad av att variera min träning, prova nya saker, ha roligt när jag rör på mig, av att utmana min kropp och att göra träningen till naturupplevelser.
 3. Mitt stora mål just nu är att ta mig runt ett maraton, inte på någon speciell tid, jag vill se om jag kan springa 4,2 mil. Ett annat mål är att löpningen ska kännas lustfylld hela vägen dit. Jag vill fokusera mer på träningen än på resultatet. Men mitt fokus ligger framför allt på mitt mål att träna minst tre gånger i veckan, varje vecka. För det är varje litet delmål som faktiskt räknas, (checkar jag inte av de små målen så kommer jag ju ingenstans).
 4. Genom att anpassa mina träningstillfällen efter hur varje vecka ser ut, och variera träningen, så får jag till det!
 5. För att ta mig igenom maraton har jag räknat med specifik träning inför det i cirka tolv veckor, för att fortsätta träna tre gånger i veckan även efter det så kommer jag att behöva hitta nya vägar och mål när maraton är klart. Tre gånger i veckan-träningen vill jag göra på livstid.
 6. Jag behöver bra löparskor, motivation, en del support från familjen och jag behöver se till att jag får träningen att bli av.
 7. Jag kan få skador, vilka jag i så fall får hantera om de uppstår. Jag kan få tidsbrist, som jag i så fall får se till att anpassa träningen efter utan att dra ner på de pass jag ska göra. Jag kan få motivationsdippar, som jag i så fall får hantera när de dyker upp och hitta botemedel mot.
 8. Genom ett konkret schema att följa.
 9. Jag ska springa ett kortintervall pass i veckan, ett långintervallpass och ett långpass. Och komplettera dem med styrkeövningar och yoga (efter ett konkret program jag har satt ihop).
 10. Jag justerar hela tiden, framför allt för att hålla motivationen på topp. Men träningen blir alltid av varje vecka, så på det stora hela funkar planen just nu.
nå dina träningsmål

Träningsmotivationen när det gällde att simma i kallt vatten inför Vansbro tjejsim var inte alls stor, men motivationen att genomföra hela Tjejklassikern räckte till som tur var! Plums.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..