Tough Viking, Ninja Warrior, Gladiatorerna… Träna hinderbana (och spring hinderbanelopp, OCR, 2016)

Jag vet inte vad som hände – om det är teveprogrammen Gladiatorerna och Ninja Warrior som har inspirerat oss att börja gå armgång och klättra över väggar – men helt plötsligt verkar alla vilja klättra, springa, svinga och kräla sig igenom hinderbanor. (Eller?) Fler och fler hinderlopp dyker upp och dessutom platser att träna hinderbana på. Och visst är det roligt! Galet kul. Att klättra upp för eller svinga sig i lianer, springa upp för väggar, klättra i nät… Det får i alla fall mig att känna mig som ett nyfiket barn igen. När jag har provat så har jag känt att jag verkligen fått testa mina gränser, kämpa, se vad kroppen klarar av. Jag har kommit på att jag rör mig – helt utan att tänka på att jag faktiskt tränar samtidigt. Underbart!

Träna inför hinderbanelopp:

Hur ska man träna då – om man vill springa hinderbanelopp? Allsidigt! I de flesta loppen springer du mycket så löpning är ett säkert kort att satsa på. Styrketräning är alltid bra, och dessutom behöver du träna grepp och lägga lite extra kärlek på överkroppen. Crossfit är utmärkt träning. Klättring är jättebra. Och att lägga till några övningar när du ändå kör på gymmet. Till exempel chins (där du drar dig upp hängandes i en stång) och armgång. (Aouch, jag behöver verkligen öva på det om jag ska ge mig på något hinderbanelopp!)

Beroende på vilken typ av hinder du satsar på så kan du också behöva lära dig teknik. Det märkte jag tydligt när några av oss från ToppHälsaredaktionen blev coachade av Mårten Nylén (som lär dig träna som en ninja i ToppHälsa nr 5). Det kan handla knep som att böja på armar, lyfta blicken eller göra ett ordentligt avstamp för att lyckas med ett hinder. Så att lägga tid och pengar på en personlig tränare för att få de rätta knepen kan vara en bra idé om hinderbana är något du vill satsa på.

Några hinderbanelopp 2016:

Källa: Löparkalendern.se

Bilder från Extremfabriken, där vi plåtade ninjaträning med Mårten Nylén:

hinderbana, hinderbanelopp 2016

Åååååhej! (Finns det ett rep som bara ligger och väntar så är det svårt att låta bli att dra i det!)

hinderbana, hinderbanelopp 2016

Sjukt nöjd att jag lyckades hoppa och fånga de här rackarna. Och dessutom hänga kvar. Hur man sen kan svinga sig vidare direkt in i ett annat hinder (som i Ninja Warrior) förstår jag däremot inte. :-)

hinderbana, hinderbanelopp 2016

Ouuuiiiiii!

hinderbana, hinderbanelopp 2016

Här finns lite av varje…

hinderbana, hinderbanelopp 2016

… bland annat den här väggen som man kan öva på att springa upp för innan man ger sig på ännu högre väggar.

hinderbana, hinderbanelopp 2016

Japp, vi tog oss upp.

hinderbana, hinderbanelopp 2016

Emelie, Catharina och jag. Mårten ( i bakgrunden) tog den högsta väggen strax efter det här. Måste öva lite till innan jag ger mig på den…

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..