Spring dig stressfri – här hittar du lugn, glädje & fokus

Det finns så många anledningar att springa – lyckoruset som kommer efteråt, frihetskänslan det ger, att det är en enkel träningsform som du kan göra nästan var som helst, när som helst… Men ska jag välja en favoritanledning så är det att det ger mig möjlighet att komma ut i naturen. Det är där jag tankar energi, kommer ner i varv, hittar lösningar på problem, fattar viktiga beslut, njuter av lugnet, läker och börjar andas lättare. Springer jag asfaltsvägar så är det fortfarande naturen omkring mig jag fokuserar på – träd, vatten, blommor, parker eller en bit blå himmel för den delen. Men vad är det då som händer i mig när jag kommer ut i naturen? Varför känns det så bra? Det finns faktiskt en del forskning kring det. Här är några saker som forskarna har kommit fram till. 

8 anledningar att springa ut i naturen:

1 I naturen har vi lättare att fokusera

Det är svårare att bli distraherad än i stadsmiljö där det händer mycket mer, i ett högre tempo. Det gör att vi laddar batterierna snabbare i naturen än i stressad miljö. Studier visar att om vi tillbringar tre dagar i vildmark kan klara kreativt problemlösande upp till 50 procent bättre. Och man har sett att skolelever med utsikt mot grönområden har fått bättre resultat i skolan.

2 Naturen får oss i både psykisk och fysisk balans

Människor som bor i närheten av gröna områden upplever att de är i bättre psykisk balans än andra. Något som även vetenskapliga studier stödjer. En studie från 2009 visar också att flera sjukdomar – som depression, ångest, hjärtsjukdomar, diabetes, astma och migrän inte är lika vanligt bland människor som bor inom en kilometers avstånd från ett grönområde.

3 Vi återhämtar oss snabbare i naturen 

Eller faktiskt också av att bara se natur. Man har till och med sett att människor som har legat på sjukhus och haft fönster med utsikt mot grönområden har återhämtat sig snabbare och fått färre komplikationer under sin vistelse, jämfört med patienter med annan utsikt. 

4 Naturen gör oss lugn

Det har visat sig i medicinska studier. Till exempel har man i undersökningar av centrala nervsystemet, stresshormoner, andning, hjärtfrekvens och svettningar sett att natur kan lugna oss och dessutom få oss att prestera bättre. Hela 94 procent av svenska folket svarar också att de blir harmoniska när de vistas i naturen, i en studie gjord på Institutet för framtidsstudier.

5 Naturen hjälper mot ilska

På studier i våldsamma kvarter har man sett att människor visat mindre våldsamt beteende om de har haft grönområden i närheten. Studier i fängelsemiljö har också visat att fångar som motionerar i rum där man visat videor med naturmotiv har upplevts som lugnare än fångar som motionerat utan naturupplevelser.

6 Naturen sänker blodtrycket

En promenad i skogen kan minska vårt stresshormon kortisol med 16 procent, sänka blodtrycket med 2 procent och hjärtfrekvensen med fyra. Det visar en japansk studie där man har jämfört människor som gått i stadsmiljö med andra som gått i natur.

7 Vi blir glada i naturen 

Något som man bland annat har sett i Finland där det forskas på hur naturmiljö kan påverka humör och stressnivåer. Forskningsansvariga professorn rekommenderar att man tillbringar minst fem timmar i naturen per månad. Gärna uppdelat på kortare stunder under veckan. För att höja både humör och koncentrationsförmåga.

8 Att vara i naturen gör oss empatiska 

I Korea har forskare mätt hjärnaktiviteten hos personer som tittat på bilder av stadsmiljö och av naturbilder. Stadsbilderna fick mer blod att strömma genom amygdala, som hanterar rädsla och ångest medan naturbilderna påverkade de områden i hjärnan som har med empati och osjälviskhet att göra.

Varför vi kopplar av i naturen finns det olika teorier om, en är att det är för att det var den miljön vi utvecklades i och att kroppen automatiskt kopplar av i miljöer med växter och vattendrag. Två miljöpsykologer, Stephen och Rachel Kaplan menar att det är genom att se naturfenomen som solnedgångar, vattendrag, fjärilar … som vi återhämtar oss och minskar risken för stress och mental utbrändhet. Att vi genom att se det här stimuleras lagom mycket, och spontant, utan att det blir krävande. Att det främjar ett behagligt och mjukt fokus. Tankarna kan vandra fritt och hjärnan får vila, till skillnad från i vardagen då vår riktade uppmärksamhet kräver mycket energi. Miljöpsykologernas studier har visat att naturvistelser kan ge mental avkoppling, ny kraft och skön återhämtning. De menar att vi när vi vistas i natur får vaken vila.

Läs också: 14 anledningar att träna utomhus

Källor: natgeo.se (National Geographics), Naturvardsverket.se

stress natur

Bergspasset i Portugal i torsdags, 10 km backträning i skön miljö gav mig ny energi och fyllde på lyckokontot!

stress natur

Att vara i naturen kan ge nya perspektiv också. Jag kanske inte hittade just lugnet på den här klippan i Bad Gastein, men känslan var härlig!

stress natur

Gårdagens löprunda. Lövskog ska tydligen vara den optimala platsen att koppla av på – ännu större effekt kan man se när man vistas nära vatten. (Barr är inte så pjåkigt det heller.)

 

  1. Vilken fantastisk blogg du har! Älskar inläggen/artiklarna du gör för topphälsa, det var nu när jag läste denna så kopplade jag att du har skrivit de tidigare jag gillat med! Så härligt med fokus på välmående och individanpassat då de flesta har fokus på utseende/prestation. Keep up the good work!

    1. Men åååhh, vad glad jag blir. Och vad gullig du är som tar dig tid att skriva till mig. Älskar pepp! 😀 Tack Annie, stor kram!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..