6 sätt att använda din stegräknare på

Jag lever oftast med en stegräknare på armen. (Inte bara en stegräknare just nu om man ska vara noggrann. Klockan jag har visar även tid, mäter aktiviteter och sömn, spelar musik och har en massa andra roliga finesser också.) Vissa dagar tycker jag bara att det är skönt att stämma av att jag har rört på mig överhuvudtaget (dagar då det känns som att jag inte gjort annat än att hoppa mellan möten och ätit lunch vid skrivbordet). Andra dagar använder jag den för att mäta på ett ungefär hur långt jag sprungit.

stegräknare

Efter en löparrunda på 30 km så har jag rört mig ungefär 40 000 steg. :-)

6 sätt att använda din stegräknare på:

1 Räkna upp till 10 000

En rekommenderad siffra att sträva efter varje dag på sin stegräknare är 10 000 steg. Det är vad vi som minst bör röra på oss varje dag. Ett alternativ är alltså att använda stegräknaren för att se att du rör dig så mycket som du behöver varje dag. En del går att ställa in så att de signalerar när de når 10 000. Annars är det bara att stämma av emellanåt. Ett tips är att sätta delmål och att under dagen kolla hur mycket du kommit upp i (och hur mycket du tror att du kommer att samla ihop under resten av dagen), så du kan hinna slänga in en promenad på lunchen eller efter jobbet, istället för att upptäcka att du borde ha gått några tusen steg till vid läggdags. Psst! Att gå över 10 000 steg är förstås bonus och bara bra. Du måste verkligen inte sluta vid 10 000! 🙂

2 Stäm av vardagssträckor

Om du nu vet att du bör gå ungefär 10 000 steg om dagen – mät upp en ungefärlig dag och se vad du eventuellt behöver göra för justeringar för att komma upp i det. Jag har till exempel delat upp mina steg i att 1: strunta i tunnelbana till och från jobbet och istället ta en kvarts promenad åt vardera håll. Det ger mig cirka 3 000 steg på väg till jobbet, och 3 000 steg från jobbet. 2: Försöka komma iväg på lunchpromenad varje dag, för att samla in cirka 3 000 steg där. 3: De sista 1 000 kommer lite på köpet under dagen. Jag tar trappor istället för hiss. Jag går gärna över och pratar med en kollega istället för att ringa eller mejla. Och jag går nästan alltid om jag har möten någonstans i stan, hela vägen eller en bit av den, även om det kan ta något längre tid. Bara för att det är så skönt att röra på sig. (Speciellt om man sitter på kontor annars.) Så – kolla var du kan plocka in dina steg. Då behöver du ju inte ens ha stegräknare med dig sen, om du inte vill förstås, eftersom du vet vilka sträckor som ger vad.

3 Stäm av sträckor i efterhand

När du tar nya vägar kan du ju kolla hur långt det blev efteråt istället för att ha koll i förväg. För mig funkar det jättebra när jag är ute och springer, och väljer nya vägar som jag inte riktigt vet var de bär. Det tar bort pressen på att jaga någon viss tid eller sträcka på mina träningspass. Istället kan jag springa så länge det känns bra i benen helt enkelt. Och istället för att ha någon spring-app som mäter upp sträckor så vet jag att för mig så betyder en mil ungefär 13 000 steg. Alltså vet jag ungefär hur många kilometer jag fick ihop genom att kolla av stegräknaren efter passet.

4 Veckoträna

Blir du mest bara stressad av att stämma av steg varje dag så välj en stegräknare där du kan sätta upp ett mål för hela veckan istället. (I min Tomtom cardio-klocka som jag använder just nu till exempel så får jag steg både per dag och hittills samlade under veckan.) Vet du till exempel att det är svårt att få ihop mer än 5 000 steg en dag men att du lätt kan kompensera det med 15 000 en annan dag – kör på det! (Även om det är bäst för kroppen att man rör sig varje dag så är det ändå bättre att röra sig det man kan, och se möjligheterna, än att låsa sig vid att man inte kommer att komma upp i sina steg och ge upp helt.) Sikta på 70 000, eller mer, på en sjudagarsperiod istället.

5 Slå dina egna rekord

Triggas du av att tävla mot dig själv och av att slå dina egna rekord, göra lite mer hela tiden… Använd stegräknaren för att mäta din utveckling och för statistik över din utveckling om du tycker det är roligt. Du kan alltid gå liiiite längre! 🙂

6 Tävla med andra

Kanske har du redan provat stegräknings-tävlingar på jobbet? Om inte – försök få med dig ett gäng på det! Det är både kul och ni får en snackis att samlas kring. Du kan förstås lika gärna tävla med ett kompisgäng. Och förresten, vill man inte tävla mot varandra så kan man ju jobba tillsammans mot ett gemensamt mål istället. Kanske bestämma sig för att tillsammans samla steg tills man har gått jorden runt, till exempel. Och sätta upp en belöning för att fira framgångarna efteråt!

Tips på stegräknare att testa:

stegräknare

Fitnessband med stegräknare från Denver kan du köpa här.

stegräknare

Stegräknare från Fitbit kan du köpa här.

 

 

stegräknare

Stegräknare från Silva kan du köpa här.

stegräknare

Musikspelare med stegräknare från Transcend kan du köpa här.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..