Dags att snöra på kängorna och åka på vandringsresa?

Har du också snörat på dig vanringskängorna och bokat vandringsresa? Plötsligt vill alla vandra, i alla fall enligt tv 4 som här om morgonen flaggade för en vandringsboom. Jag provade på det för första gången förra sommaren när jag och min man åkte till Bad Gastein, Österrike, och besteg alptoppar, typ. Om du missade mitt reportage från det i ToppHälsa nummer fem så får du en ny chans här och nu. 🙂 Vi åkte med STS och bodde på Hotel Salzburger Hof och gick nya turer i grupp, med guide, varje dag. Så här såg min nybörjarvecka i vandringskängor ut på ett ungefär. (Här hittar du mina bästa vandringstips!)

En veckas vandring i alperna:

Dag 1: Går in nya vandringskängorna

Klockan ringer sju för frukost och packning. Nio börjar dagens vandring. Jag snörar på mig sprillans nya vandringskängor (neeej, jag hann faktiskt inte gå in dem, men jag provade att ta på mig dem en gång lite snabbt …) och tar på den lika nya ryggsäcken och går till uppsamlingsplatsen.  Vi går i röd grupp som, till skillnad mot grön och blå, kommer att gå hela vägen upp till toppen på bergen. Vi börjar dock med en rundtur i stan, dels för att vänja oss vid höjden (ca 1  000 m över havet), dels för att guiderna ska se att vi hamnat i rätt grupp.
U
nderlaget varierar – vi går över forsande åar, genom trolska skogar, på asfalt och grus. En fin promenad på 1,5 mil före dagens stora prövning – 250 meter rakt uppför före lunch (betydligt senare än vad jag är van vid och mitt humör styrs rätt mycket efter blodsockernivån). Solen får svetten att rinna, brännnässlor och bromsar attackerar och väl uppe är jag glad att jag lytt rådet att ta med mycket vatten. Men shit, vad nöjd jag känner mig! Väl värd en bondsallad i en äkta österrikisk mathytte. Tackar dock vänligt men bestämt nej till grumlig ”schnaps” gjord på tallkottar.

Dagens lärdomar: Den som behöver kisspaus på vandring får gå bakom närmsta dunge eller sten. Bromsbett gör jätteont. Att äta äpple och gå i uppförsbacke samtidigt är inte helt smart. Nödproviant som nötter, frukt och smörgås är däremot ett måste att ha med – alpluft gör en hungrig.

Vandringskängor vandringsresor vandring

Jag hade superlätta kängor från Merrell, sköna var de. Och färgglada dessutom! :-)

Dag 2: Vandrar i Sportgastein

”Gå med korta steg och i ett jämnt, lugnt tempo” tipsar guiden när vi ska ta oss upp för berget i Sportgastein, eller Nassfeldalm som de säger här. Vi tar oss dit med buss en kvart från hotellet.
Vi börjar på 1 589 meters höjd och ska ta oss upp till 1 900. Ett strilande regn gör vägen hal och det gäller att se var man sätter fötterna när vi kliver över grova trädrötter och stenar. Men den tuffa klättringen är mödan värd! Även om grå moln suddar utsikten får vi njuta av blommande edelweiss, vattenfall och en pampig, konstgjord sjö. När det plötsligt står stora kossor på stigen blir det till att klättra och sicksacka förbi. Trots att jag proppar i mig nötter och frukt är jag vrålhungrig långt före lunch, känner mig ofokuserad och snubblar flera gånger. En gång är det nära att jag glider ner för en brant och jag slår i knät rejält. Lite skakig når jag (ÄNTLIGEN!) lunchhytten.

Dagens lärdomar: Att gå i jämnt tempo utan stopp, och inte ta för långa kliv gör vandringen lättare. I nerförsbacke är tipset att gå framåt-
lutad för att inte dratta på rumpan om man ramlar. Före
 nerförsbackar kan man också snöra om skorna (mer spända framtill/lösare upptill) för att slippa få ont i tårna. Av murmeldjur görs salva som ska hjälpa ömma muskler och leder.

Vandringskängor vandringsresor vandring

Det finns inget dåligt väder …

Vandringskängor vandringsresor vandring

Blir det mat snart? ;-)

Vandringskängor vandringsresor vandring

Man får lätt nya vänner på vandringar också. ;-)

Dag 3: Leker Sound of music

Jodelatihohoooo, vad det känns i vaderna! Vaknar stel i kroppen och öm i benmusklerna. Vi tar bussen till en tåglift i Bad Hofgastein. Jag har både macka och nötbar i ryggsäcken i dag, för att försöööka överleva fram till lunch! I ryggan finns också regnkläder och ett ombyte. Linbaneturen tar oss en bra bit upp. Efter det ska vi ytterligare 900 meter uppför – en dryg mils vandring. Halvvägs hörs ett skrik, en i gruppen har tappat sin mobil i en damm. Samma kille blir en timme senare nafsad i foten av en gris på ett rastställe – inte riktigt hans dag!
På raststället dricker vi kaffe – underbart! – och njuter av utsikten över gröna dalar och snöklädda alptoppar. Vi går vidare på vackra, blomsterprydda stigar, försöker möta andra utan att skicka dem nerför kullarna med våra ryggsäckar. Vardagsdramatik för oss, vardagsmat för de österrikiska familjerna vi möter! På en del passager tar vi hjälp av vajrar och trappsteg som satts fast i berget. På andra sidan berget väntar en Sound of music-äng där jag springer och skuttar av mig. Avslutar lunchpytten med en gigantisk apfelstrudel – alpluft gör en väldigt, väldigt hungrig! Hem blir det linbana hela vägen ner. Skönt, för vaderna krampar.

Dagens lärdomar: Vandring ger starka ben – och after walk-stretch är ett måste!

Vandringskängor vandringsresor vandring

The hills are alive, with the sound of music…

Vandringskängor vandringsresor vandring

Grisen tar igen sig efter sin fotattack. :-)

Dag 4: Pausar från vandringen, hej poolen!

Åhh, vilken välförtjänt vilodag. Gör så lite som möjligt, solar på ett spa, Felsentherme Gastein, och vilar vader, och rumpa, lår … På  kvällen får jag höra om äventyr som andra ägnat sig åt – cykling, forspaddling, paragliding, trampbilsrally nerför berget och linbaneåkning över vattenfall. Puh, det får bli nästa gång!

Dagens lärdomar: Vila är också nyttigt! Solen tar lika bra här som vid Medelhavet, hög solskyddsfaktor är ett måste.

Vandringskängor vandringsresor vandring

Vila är också viktigt!!

Dag 5: Vandring med 14-gradigt dopp, ehh what?

Vi promenerar till tvåsits-lift och njuter av en tur rakt upp i det blå. Efter ytterligare en lift är vi uppe på 1 950 meter men har ändå inte nått toppen. Resten blir till att gå. Dagens runda är åtta kilometer, 550 meter uppför. Vi går förbi Zirbenweg, ett härligt område med roliga trämöbler. Vi går genom lummig skog,  klättrar över vassa stenar, på vissa ställen riktigt brant och varning för svindel. Vid sjön Palfnersee på 2 074 m föreslår guiden ett dopp i det 14-gradiga vattnet. NEJ TACK! Några antar utmaningen – medan vi andra (klokare?) äter matsäck och njuter av vyerna.
Ett åskväder är på väg in så vår guide väljer att ta oss samma väg tillbaka. På vägen berättar han hur vi ska göra om det börjar blixtra; sätta oss på huk, en bit ifrån varandra så blixten inte kan hoppa emellan. Kryper vi in i en grotta ska vi inte vara för nära väggarna, och det är bättre att springa in i skog än vara på öppna fält. (Tack för info men HJÄÄÄÄÄLP!) När vi sätter oss i liften säger guiden ”jag tror vi hinner ner” – och hela vägen sitter jag och tittar på de mörka molnen som snabbt drar in och undrar vad fasen man gör i en sittlift när blixten slår till?!

Dagens lärdomar: Var inte i bergen om det finns risk för åskväder! Det kan komma rejäla hagelskurar här även mitt i sommaren (med hagel stora som isbollar!). Fästingar finns i regel inte över 1 400 m.ö.h. Och det är inte säkert att man måste gå in nya vandringskängor – jag har efter fyra dagar inte en endaste liten känning. (Yeayh!)

Vandringskängor vandringsresor vandring

Lugnet före stormen…

Vandringskängor vandringsresor vandring

Peeek – på berget vi ska till dagen efter.

Dag 6: Får svindel på alptoppen!

Berget vi har kikat på hela veckan ska nu äntligen bestigas! Vi tar kabinliften upp på Stubnerkogel, berget mitt i centrala Bad Gastein. Solen skiner och det är skönt att komma upp i lite svalare luft på mittstationen. Härifrån går vi på smala skogsvägar till toppen. Det är veckans mest utmanande vandring med värme, svindel, rullgrus, sten och smala språng där vi får ta vajrar till hjälp. Vi promenerar längs med bergskammen till liftens toppstation där vi tar apelsinpaus och kikar ner på skärmflygarna som svävar – under oss! Sedan går vi över Europas högst belägna hängbro på 2 300 meter innan vi börjar ta oss nerför serpentinvägar och branta raksträckor. Utsikten över alptoppar, lummiga sommarängar, skogar och gröna fält är enastående. Måste stanna upp ett tag för att försöka ta in allting.

Dagens lärdomar: Det är skillnad på att vara uppvuxen i alperna och att vara turist! På branta stigar möter vi damer och farbröder i 90-årsåldern som går med käpp, familjer med småbarn … – och alla tar de sig smidigt och lätt fram!

Vandringskängor vandringsresor vandring

Utsikten är det verkligen inget fel på. Men hallå, hur tänkte jag när jag gick ut här? (Jag har lovat familjen att aldrig göra om det.)

Dag 7: Åker hem och vilar upp mig

Packar och åker hemåt. Puh, äntligen lite semester …!

Veckans lärdomar: Vandring är faktiskt roligt! Man får utmana kroppen och samtidigt ta det ganska lugnt, njuta av naturen och uppleva mycket. Och man blir trött – på ett skönt sätt. Jag borde vandra oftare!

11 Tips för en skönare vandringsupplevelse:

Hejdå alperna – vi ses igen!!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..