11 tips för en lyckad vandringsresa

Igår skrev jag om min vandringsresa (i sprillans nya kängor) till Österrikiska alperna. Nu tänkte jag dela med mig om lite tips till dig som ska ut och göra dagsvandringar i alperna eller liknande områden.

11 tips till dig som ska ut och vandra:

1 Välj rätt vandringskängor

Ska du gå där det är lite brantare så bör du ha skor så når över ankeln, för att få bra stöd och minska risken för stukningar. Men du – minst lika viktigt som det är att ha rätt skor är det att ha rätt strumpor. Här är det inte bomull som gäller utan strumpor som transporterar bort fukt. Kolla med sporthandeln vad som blir bäst för dig!

2 Packa smart

Du behöver en riktigt sjysst ryggsäck för att lätt och smidigt bära med dig vad du behöver. Du kommer behöv en hel del vatten till exempel, om det inte finns ställen att fylla på med längs vägen. Är du i alperna så skiftar vädret snabbt – packa alltid med regnöverdrag till väskan och regnkläder till dig själv. Kanske behöver du ett ombyte också – beroende på hur hårt du kör på och hur svettig du blir. 

3 Gå med guide

Dels är det säkrare, både för att du inte kommer att få vilse och för att en guide känner till vilka ställen som är säkrare att gå på. Dessutom kan du får lära dig mer om området och naturen. Och det är ju alltid roligt med bonusinformation! Kolla med turistbyrån, de brukar ha tips på bra guider. 

4 Välj väg efter din nivå

Visst kan det vara kul att utmana sig själv, men vill du ha en trevlig vandringsupplevelse så välj rätt nivå för just dig. Och välj väg efter vad du vill ha ut av din tur. Vad är viktigt för dig? Att se häftiga vyer, få tuffa utmaningar eller att i lugn och ro njuta av härlig natur? Fundera på vad som passar dig och välj rutt efter det. 

5 Kolla väderleksrapporten

I alperna kan det plötsligt slå om till åskoväder och börjar det hagla så är du högt upp och kan bli rejält utsatt för stora hagelbollar. Det är direkt farligt att vara ute i bergen vid oväder. Stäm av väderleksrapporten varje dag innan du ger dig ut för att undvika otrevliga överraskningar. 

6 Tänk på säkerheten!

Även om det kan vara frestande att beundra utsikter – gå inte för nära stup. Det räcker med att du halkar till och … Håll koll på fötterna och ta det försiktigt när underlaget är utmanande.

7 Ta pauser med jämna mellanrum

Även om du kanske helst vill ösa och och hålla tempot uppe – tänk på att pausa med jämna mellanrum så att du orkar hålla fokus! Olyckor händer så mycket lättare när man blir trött och ofokuserad.

8 Gå med korta steg i jämnt tempo

Om du håller ett jämnt tempo så orkar du längre, korta av stegen när du går uppför eller nerför och fortsätt i jämn takt.

9 Stava om du har vana

Är du van att gå med stavar så använd dem gärna men inte där det är som brantast. Är du ovan att gå med stavar – skippa dem på branta ställen så du inte snubblar över dem. Eller så inte någon annan snubblar över dem.

10 Ta med nödproviant

Eller alltså – matsäck. Dels är det mysigt att stanna och picknicks då och då, dels så behöver du energi för att kunna koncentrera dig.

11 Sola säkert

Kom ihåg att smörja in dig med solskydd och ta på keps och solbrillor om det är fint väder. Solen tar rejält på fjället!

Psst! Om olyckan är framme …

• Ramlar någon neråt, hjälp personen från sidan. Tar du dig ner ovanfrån riskerar du att ösa stenar eller liknande på den som ramlat.
• Ha gärna med en visselpipa, det finns inbyggt i en del ryggsäckar.
• Ha alltid med mobiltelefon. Har du ingen täckning, slå av mobilen och sätt på igen utan att slå in SIM-koden, då söker mobilen på alla nätverk och du kan ringa 112. Lägg inte på när du fått kontakt, då kan du inte spåras.
• Markera med något färgglatt för att synas från luften.

vandring vandringsresa vandringskängor

Tjohoo från en alptopp!

vandring vandringsresa vandringskängor

Kepsen är på!

vandring vandringsresa vandringskängor

Benträning deluxe i Bad Gastein.

vandring vandringsresa vandringskängor

Kom ihåg att chilla emellanåt (men går ni i grupp så håll ihop)!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..