Från efter lopp-depp till mot nya mål-pepp!

Jahapp. Så var maratonresan över, förutom den där lilla tröttheten i kroppen då som jag gissar kommer att hänga med ett tag till. Jag brukar, precis som många andra jag pratat med, bli lite låg ett tag efter något större lopp. Det som livet till stor del har kretsat kring är helt plötsligt över och det är dags att gå vidare. Bara sådär. Målet är uppnått – och nu då? Inte så konstigt egentligen att vi behöver tid till att samla ihop oss och ladda om. Det känns ju helt naturligt. Men viktigaste frågorna här är kanske hur man hanterar bäst och hur länge man vill ge sig själv tid att deppa? (Obs – säger inte att det finns något lätt ”funkar för alla”-svar här!)

efter lopp-blues

Efter lyckoruset kommer ofta tomheten. Vad var det som hände?

Den här gången har min ”efter lopp-blues” dröjt lite, och varit ganska lindrig. Troligtvis tack vare att jag har haft så fullt upp med annat i några dygn. Morgonen efter maraton var det uppstigning klockan fyra på morgonen för att åka till Arlanda och ta flyget till Barcelona på jobbresa. I Barcelona väntade världens största kryssningsfartyg, Harmony of the seas, som jag sedan försökte se så mycket som möjligt av under en och en halv dag (jag vet inte ens om jag hann se hälften, skeppet var stoooort!). Väl hemma så var det dags att ta tag i allt det där ”det får bli efter maraton”-fixet som har fått vänta. Kanske har det också hjälpt att jag redan har nya mål att jobba mot. (Även om jag tänker landa lite nu först innan jag ger mig på specifik träning.)

efter lopp-blues

Var ju i alla fall tvungen att prova löparbanan på båten när jag hade chansen. Mer om det, och kryssarlivet, i en ToppHälsatidning framöver.

Nu börjar jag med en svensk klassiker, tillsammans med ett gäng (vi får se hur många som fortfarande är på) som jag träffade på en av våra träningsresor i Portugal i våras. Först ut är Lidingöloppet 24 september. Det ska bli kul att fokusera lite mer på backträning och terränglöpning. Uppvärmning till det blir ToppLoppet i Hagaparken 17 september, där jag också kommer att hänga i ToppHälsas tält hela dagen – kom och hälsa på!! Jag och Tompa ska försöka ge oss på något swimrun-lopp här i sommar också (min man alltså, som har ägnat halva livet åt simning, och så jag som inte kan lära mig crawla hur gärna jag än vill och hur mycket jag än försöker – för att jag avskyr kallt vatten… det blir spännande!). Brorsan som bröt nu när vi sprang Stockholm marathon är sugen på en ny mara … Så troligtvis springer vi den i Helsingfors 2017. 🙂 Mycket roligheter att se fram emot alltså! Puh. Slutsnackat. Nu kommer tips kring depp och pepp.

5 tips för att komma över efter lopp-blues:

1 Ge dig själv tid

Herregud, vi är ju bara människor. Att känna sig låg emellanåt är helt naturligt och så måste det ju få vara ett tag. Men vill du försäkra dig om att inte fastna för länge i det låga – sätt en tidsgräns som du själv tycker låter rimlig för hur länge du ska få känna så. När tiden är ute – börja jobba på att göra något åt det. Tänk verkligen på att låta kroppen vila också, den behöver det! Ät, drick och sov ordentligt även veckorna efter ett långlopp.

2 Få ur dig det och få perspektiv

Tänk igenom allt du har gjort inför och under loppet och njut av det du har åstadkommit. Är du inte helt nöjd med din prestation så försök att fokusera på det som faktiskt var bra och ta med dig lärdomarna från resten. Prata av dig med människor som orkar lyssna eller skriv ner det du känner. Stänger du inne känslorna så kan det vara lättare att fortsätta älta. Sätt det du går igenom nu i perspektiv till annat du gått igenom. Hitta saker att vara tacksam för och lägg fokus på det.

3 Vänd dig till naturen

Är det någon man alltid kan lita på så är det naturen. Naturen finns alltid där för att hela, lyssna och få dig på bättre tankar. Prova i all fall! Även om du kanske inte kan träna lika hårt som du brukar precis efter långlopp så kan du ändå tillbringa tid i skog och mark. Eller vid vatten – själv älskar jag att sitta och titta ut över sjöar och lugnas av vågskvalpet. Spring lugnt utan tidtagning eller prestationskrav, gå, cykla, njuuut. Och tacka kroppen för att du kan njuta av det!

4 Gör upp nya planer

Det här kan vara allt ifrån att boka in roliga saker i kalendern, sådant som du inte har hunnit med under hårdträningen, till att planera in nya mål och lopp. Träffa vänner som har fått vänta, gör galna saker som du har tackat nej till på grund av formtoppning eller skaderisk och njut av livet. Är det nya lopp du har i sikte – analysera ditt senaste och fundera på vad du skulle vilja göra annorlunda nästa gång. Välj lopp utifrån vad du kommer fram till.

5 Förebygg till nästa gång

När du gör upp planer för nästa lopp – gör upp en efterplan också. Fundera på hur du tror att just du skulle må bra av att hantera tiden efter loppet. Vad som skulle få dig att snabbast komma tillbaka på banan igen.

efter lopp-blues

Naturen kan man alltid lita på och vända sig till! Den gör mig alltid lika lycklig.

efter lopp-blues

Det jag har kämpat mest med själv den här gången är en inre konflikt i längtan efter att träna med en kropp som behöver återhämtning. Men mer om det en annan dag. Kram!

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..