En nyckel till viktnedgång: att sätta både kort- och långsiktiga mål

Dagar när man är uppe i varv, lite stressad och kanske inte har möjlighet att styra vad man äter känner jag ofta att allt har gått åt &@&)/!. Idag har varit en sådan dag. Jag hade visserligen mina skyr i kylen till frukost (och det satt fint, kan jag lova) men sen kom lunchen. Som finnarna äter kl. 11, dvs. kl. 10 svensk tid. Fatta att rutinerna blir satta ur spel? 🙂

Hur som, jag har ju inte så bra koll på matställen i Finland och får därmed bara hänga på mina kollegor. Idag blev det Mexikanskt. Jag tog en ”Naked burrito”, en burrito utan bröd kort och gott. Lite mer än jag normalt äter till lunch, inte i mättnad alltså, utan i smartpoints/kalorier. När jag äter ”snabbmat” är det som att min kropp direkt bara ”Oh! Är det helg? Jag vill ha godis!”. Tankens ”Det är ju ändå kört” slog mig men idag fanns tack och lov styrkan att stå emot. Triggern fanns där. Godiset fanns där. Men mitt huvud fanns där med tillräcklig beslutsamhet för att stå över. Jag tog en Cola Zero och var nöjd.

 

Vad har detta med kort- och långsiktiga mål att göra, undrar kanske du? Jo, jag tänker som så att om jag resonerat som jag gjorde förr, till och med en bit in i Viktväktarna, så hade jag tänkt ”Jaha! Då var den här dagen redan körd, då kan jag ju äta lite choklad när jag ändå är igång.” Någon som känner igen sig?

När jag pratar med mina vänner verkar detta ganska vanligt. Jag har därför börjat sätta upp lite kortare mål. Om det är tuffa dagar kan det vara ”Räkna Smartpoints, bara till lunch.” och efter lunch sätter jag upp ett nytt mål ”Ät nyttigt fram till middag” och efter middagen säger jag ”Nej, du behöver ingen choklad – du vill ha ett äpple”.

När allt känns lite lättare kan det vara läge för att lite längre mål som ”En perfekt vecka”. Och när allt är riktigt bra så kan det stora målet vara tillräckligt motiverande. Mixen av målen gör att du kan ta dig igenom alla dagar. 

Plötsligt tar du även död på argumentet ”det är ändå kört idag/denna vecka/denna månad”. Det finns möjlighet för omtag varenda dag/timma/minut som passerar. Bara för att du gjort ett dåligt val behöver inte alla andra val därefter vara lika dåliga. 

Med detta i åtanke tänker jag nu på dagen med stolthet och ska säkerställa att resten av dagen blir riktigt bra. Så nu tar jag ett äpple innan jag hoppar på planet tillbaka till Sverige!

  1. Vad smart att sätta upp kortare mål, så har jag aldrig tänkt. Tack för bra tips, det kommer till användning när det känns lite tuffare.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..