Recept: Nyttig blomkålspizza

Jag har i flera inlägg utlovat ett recept på min favorit nyttig blomkålspizza. Efter att ha blivit bjuden på en magisk kväll med massa blomkålspizza i fredags så kom inspirationen till mig. Så här är det: recept på en nyttig pizza gjord på blomkål!

Den ljuvliga blomkålspizzan från i fredags!

Den ljuvliga blomkålspizzan från i fredags!

Pizza är ju generellt sätt inte förknippat med hälsosam mat, men det finns sätt att göra pizzan mer nyttig. Ett fantastiskt sätt är att gör pizzabotten med hjälp av blomkål. Det är inte bara supergott, det är enkelt också. Det passar dig som vill äta en lågenergikost, dig som äter enligt lchf eller dig som bara vill vara lite hälsosam.

Blomkålspizza – botten

1 Blomkålshuvud
2 Ägg
50 g Riven ost 10%
2 msk Fiberhusk
1 msk Oregano
1 msk Basilika

Gör blomkålspizzabotten såhär:

Sätt ugnen på 200°. Riv blomkålen fint och blanda med ägg, ost, fiberhusk, oregano och basilika. Platta ut degen med hjälp av en slev på en bakplåtspappersklädd plåt och förgrädda i ugn i ca 20-25 minuter. Botten ska bli lite krispig. Nu är det dags att lägga på allt göttigt.

Hemmagjord tomatsås

2 dl Passerade tomater
1 tsk Salt
2 krm Peppar
1 msk oregano
1 näve Färsk basilika

Koka upp passerade tomater och krydda med salt, socker, svartpeppar, oregano och basilika. Låt svalna innan du brer ut den på blomkålspizzan.

Topping på blomkålspizzan

Du kan egentligen lägga på vad som helst på en blomkålspizza. Som vanligt i mina recept är det bara fantasin som sätter gränser. Du kan göra den precis hur nyttig och hur onyttig du vill beroende på vad du väljer. Jag gillar att ha en massa grönsaker på för att sedan toppa med 10% ost – då känns pizzan riktigt matig och god. Här är mina favoriter:

Riven ost 10% (125 g är lagom till 4 pers)
Skivad zucchini
Champinjoner
Skinka
Färsk basilika
Färska tomater
Ruccola
Spenat
Soltorkade tomater
Oliver

Lägg ihop allt och grädda blomkålspizzan!

Bred ut den svalna tomatsåsen på pizzan och lägg på önskad topping. Strö över lite ost och kör in i ugnen i ca. 15 min eller tills osten fått fin färg.

Smartpoints och kalorier

Botten är totalt 8 sp eller 320 kcal (2 sp per ägg, 3 sp för osten och 1 sp för fiberhusk). Utöver detta är det pizzatoppingen som avgör hur mycket pizzan är. Den föreslagna mängden ost är totalt 7 sp eller 330 kcal. Det innebär att, om du i övrigt bara har grönsaker på pizzan, så blir det totalt 4 sp/portion eller 162 kcal/portion.

Ät och njut!

_________________________________

Vill du vara säker på att du får koll på nya inlägg? Följ mig på Facebook!
Vill du se fler foton? Kika in på @sundarejennie på Instagram!

  1. Kajsa skriver:

    Hello,
    Tack för recept! Jag är smått beroende av Holy Greens sallader. Hur vet man pointsen på dem? Kanske har du insede info från någon på WW? 😉 På Salads and Smoothies så finns det ju i appen, även om jag ställer mig högst tveksam till att en sallad där inkl dressing blir hela 17 points… Låter väldigt mycket när jag försöker räkna ut själv.

    1. Hej hallå! Det är jag också – älskar Holy Greens! Det är dessvärre bara att räkna ut var och en. Jag har räknat på ”Asiatisk räka” som är min favorit. Den är 15 sp inkl. dressing och 10 sp utan. Så det är inte helt orimligt att Salads & smoothies är 17 sp. Det är väldigt lätt att underskata dressingen i dessa sallader, tyvärr 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..