När motivationen inte finns…

En ljuspunkt: advent!

En ljuspunkt: advent!

Detta är ett ganska jobbigt inlägg att skriva… Och jag är ledsen att ni inte hört av mig sedan i torsdags, men jag har behövt lite tid att tänka.

Den vanliga, peppade Jennie har inte riktigt varit här det senaste. Jag har inte orkat med att vara riktigt så motiverad och duktig som jag brukar. Inte i helgen, inte den senaste veckan och, om jag ska vara helt ärlig, inte den senaste månaden.

Kanske har det inte riktigt märkts på mina blogginlägg och foton på Instagram. Det beror på att jag gör mycket som är bra också. Jag har aldrig tränat så mycket som de senaste veckorna och aldrig varit så vältränad. Jag älskar att träna och normalt brukar det även innebära att jag äter bra, men just nu finns inte motivationen för maten alls. Jag vet inte riktigt när jag tappade den, men det suger. Jag har inte vågat ställa mig på vågen sedan gåsfesten, och jag skäms över det.

Det jobbigaste av allt är att jag borde vara mer motiverad än någonsin. Det händer SÅ mycket roliga grejer runt omkring mig, allt från artiklar hos ViktVäktarna, att jag ska bli BodyPump-instruktör och att jag ska åka med på ViktVäktarnas träningsresa i april. Så vad är det som händer? Varför försöker jag förstöra för mig själv?

Med ett konstant dåligt samvete vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till och jag tänker ”Kom igen nu Jennie! Du vet ju hur man gör!”. Med tack vare något som hände i helgen, så har jag bestämt mig. Nu får det vara nog med elakheter mot mig själv.

I fredags kväll hände något som fick mig att tänka till och inse att jag inte är ensam med dessa hjärnspöken. Under Lundalogiks julfest hade restaurangen dukat upp julgodis vid sidan av dansgolvet. Efter att ha lyckats hålla mig borta från skumtomtarna hela kvällen så hade jag bestämt mig – jag skulle ha några stycken (kanske var det vinet som talade)! När jag kom fram var bordet borta och likaså allt godis. Då hör jag en annan kollega säga ”Men vafan! Har de dukat undan godiset?!” och en tredje ”Ja! Jag såg det precis – vilken besvikelse!”. Jag vet att båda dessa fantastiska tjejer fightas med precis samma utmaningar som jag, och det roliga var att vi alla var på väg att göra precis samma sak. Jag noterade deras samtal då, men sa inget, och har burit med mig det hela helgen. Det visade så tydligt hur svårt det här med matberoende är…. Det är ett jäkla beroende av något som ingen människa i världen kan vara utan. Något du behöver för att överleva, men som i för stora mängder är skadligt.

Jag har nu själv läst igenom bloggen och kollat igenom mitt eget Instagramkonto för motivation och har bevisat för mig själv att jag kan. Jag har bestämt mig och satt upp ett långsiktigt mål: från och med NU till nyår så är det ALL IN. Jag ska använda appen varje dag, hålla mig till mina smartpoints  och för att underlätta tänker jag heller inte dricka alkohol. Jag ska fortsätta träna och göra sådant jag mår bra av.

Och hörrni, har jag egentligen något val?. Om jag fortsätter såhär kommer jag inte orka. Vi har mycket på jobbet, jag reser mycket och vi har fullt upp på helgerna. Så, nu jäklar! Nu ska jag unna mig själv att ge mig själv chansen att må bra. Bryta denna negativa trend och satsa på mig själv. Någon som hänger på? Hela vägen fram till nyår? All in!

 1. Glöm inte att du bara är en människa och ingen maskin. Viktigt att få ha sina dagar då allt bara känns jobbigt el vad det nu än kan vara.

  Du inspirerar även när du har dåliga dagar tro mig för det visar att du är levande och gör en stark grej för många av oss här ute.

  Har läst din blogg lite och tycker mycket du skriver är intressant, sunda och härliga tips och råd du vill förmedla. Kommer lätt att lägga din blogg som en flik i min mobil och läsa flitigt dag för dag.

  Heja dig!!!

  1. Tack för dina fina ord Åsa – de värmer och peppar! Och visst har du rätt. Man är ju inte mer än människa 🙂 Men nu kör vi!

   STOR KRAM och TACK!
   /Jennie

 2. Svackor har vi alla… Det är vad man gör med sin svacka som är avgörande.
  Å du verkar ha gjort rätt; accepterat svackan & nu valt att gå tillbaka till ditt vanliga hälsosamma jag.
  Hejja Hejja dig!!

  Styrkekram från en som har svårt att ta sig ur sin…

  //Pernilla

  1. Tack för peppen Pernilla! Uppskattar det mycket 🙂 Låt oss hitta tillbaka dit tillsamman! Kul med din blogg 🙂 Kämpa på, kompis!

   Styrkekram tillbaka!
   /Jennie

 3. Åh, känner helt igen mig i det du går igenom. Befinner mig i en svacka sedan ca 10 dagar, jag är på ..ju fler så är med, desto lättare att hålla kursen 🌷😊

 4. Jag har det precis dom du!
  Så skönt att höra att det inte bara är jag som hamnar snett. Jag ska också ta tag i det nu!
  Vi mår så mycket bättre.
  Nu kör vi! Älskar din blogg

  1. Visst är det skönt att inte vara ensam? Nu kör vi Berith – starkare tillsammans! 🙂
   Och tack snälla för de fina orden om bloggen, det är kommentarer som dina som gör det roligt att skriva varje dag.
   Ha en fantastisk och BRA tisdag!
   /Jennie

 5. Jag har också haft en JÄTTESVACKA. Usch och fy. Men precis samma dag som du så kände jag att det var nog (innan jag läste ditt inlägg). Nu har jag så mycket motivation! Heja oss alla!

 6. Heja dig! Jag har också ett lite snett förhållande till mat, har svårt att sluta när jag börjat äta och älskar att baka! Dock är min mat väldigt nyttig, men unnar mig lite för ofta bakverk, choklad och glass. Jag har haft en November-månad då jag varit väldigt strikt, har gått lättare än jag trott men nu i december vill jag kunna äta lussebullar och julgodis eftersom jag tycker det är livskvalitet. Och så kör jag igång igen i januari, så då är jag helt med dig! (och de få dagar som är kvar av november :))

  1. Har precis samma – jag har ganska sund inställning till mat-mat, men när det kommer till allt det där andra göttiga i livet så blir det lite svårare… Unna dig under november och kanske utmana dig själv genom att unna dig lagom, så att du fortfarande mår bra. Heja heja!

 7. Tack för det! Visst känns det bättre att veta att vi är fler om det här och det blir lättare i en gemenskap. På instagram (bbg_lainda)har jag hittat en jättebra sådan gemenskap som hjälper mig hålla mig motiverad. Nu är vi inne på andra dagen av december och jag håller fast i min november-anda. Många på jobbet sa igår att nu är det ju december då kan du äta av det godis som finns i fikarummet. Nope! svarade jag, jag tänker försöka hålla mig ifrån det och bara äta om jag verkligen är sugen. det var lite det som var målet med min strikta november, att komma ifrån det här slentrian-ätandet och jag känner att jag vill behålla den kontrollen jag nu fått, den känns jättehärlig. Nu blev detta väldigt långt, men det är så intressant när man hittar den där gemensamma plattformen. Tack för en bra blogg!!

 8. Känner verkligen igen mig i det du skriver. Har just nu en rejäl svacka som kom sig av att vi hade kalas. När man väl börjat ”unna” sig så finns det liksom inget stopp. Blir lätt att kalaset sträcker sig över flera veckor och just nu är lusten och orken borta till att både regga i appen och att träna. Går runt och är trött hela tiden.
  Vill verkligen få tillbaka fokus och motivationen men vet inte hur.

 9. Känner verkligen igen mig. Befinner mig i en enorm svacka just nu som kom sig av ett kalas för ett par veckor sedan. Blir lätt så att kalaset sträcker sig över flera veckor när jag väl börjat. Har ingen motivation, ork eller fokus och är trött konstant. Registerar inte i appen och hoppat över träningen flera dagar i rad.
  Vet inte riktigt hur jag ska ta mig ur detta just nu.

  /Malin

  1. Hej Malin! Åh, jag känner igen mig SÅ mycket. Med kalaset och trötthetskänslan utan ork att ta tag i något. Har du läst inläggen om matberoende och hetsätning? För mig har de insikterna varit avgörande för att hålla uppe motivationen under lång tid. För när du erkänner för dig själv att det finns ett problem så är det enklare att förstå varför det uppkommer och hur du kan förebygga det. Och kanske även ta tag i det grundläggande problemet (det finns ofta något bakom ”kalasandet”). Läs även detta: http://blogg.topphalsa.se/sundarejennie/2016/12/01/allintill17-dag-3-hitta-motivation/ där jag pratar om motivation – och att man inte alltid kan räkna med att den finns till hands när man behöver den.
   När du väl startar, bara sätter igång, så kommer motivationen så fort du ser och känner resultaten – det vet både du och jag 🙂 Stor kram på dig – du grejar detta!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..