Lucka 17: Lyckan i rörelse!

Jag tror inte att någon har missat hur välgörande motion är för både vår kropp och hjärna. Det finns många böcker och studier som vittnar om de fina effekterna rörelse ger.

Det är också konstaterat att regelbunden träning – minst 2-3 gånger i veckan – gör oss lyckligare. Efter ett träningspass frigörs lyckoämnen som endorfiner och endocannabinoider i hjärnan. Studier visar också att människor som tränar tycker bättre om sig själva och sina kroppar än folk som inte tränar vilket också såklart påverkar vårt välbefinnande. Eftersom när vi trivs i oss själva har vi också lättare att ta för oss av livet.

När det gäller träning så tror jag att det är viktigt att lägga ner kraven en del. För idag har det blivit väldigt mycket hets kring hur mycket och hur länge man skall träna för att det räknas. När det gäller det som vi har fokus på nu, det vill säga att öka sin känsla av lycka och välbefinnande så är tricket att hitta något som du tycker om att göra och sedan utföra detta 2-3 gånger i veckan. Det kan vara en härlig promenad på 20 minuter och ett roligt jympapass. Eller att gå och simma en dag i veckan och komplettera det med ett skönt flödande yogapass. Eller kanske unna sig att dansa och köra crossfit. Det spelar inte så stor roll vad du gör. Bara du gör något och ser till att det sker regelbundet. Och för att det skall vara hållbart behöver du hitta sådant du tycker om. Och finna tillfällen när det blir av. Lever man ett intensivt liv så kanske man kan bestämma sig för att ta två promenader på lunchen varje vecka plus att boka in sig på en kurs en kväll i veckan så man vet att det verkligen blir av. Många tycker att det är bra att ha en träningskompis så att man kan peppa varandra när motståndet knackar på dörren.

79607A86-B059-4519-9EF5-C97894140224

Din uppgift idag blir därför att vara sann mot dig själv. Och finna hur du kan få in rörelse och motion i ditt liv. Vad är rimligt? Vad fungerar? Vad tycker du är kul? Och vad behövs för att det skall bli av. Bestäm dig för att göra något redan i dag som ger dig skön rörelse och planera sedan för fler tillfällen under veckan.

Eftersom vistelse utomhus gör oss på bättre humör och förbättrar vårt arbetsminne och tänkande är det suveränt om någon träning sker utomhus. För då slår du ju två flugor i en smäll. Vi har tidigare pratat om vikten av vila och återhämtning. Att ge sig själv rast och pauser. Enligt forskning så är ett riktigt bra sätt att återhämta sig snabbt – att ta en kort promenad utomhus. Mest lycklig blir man av att gå i skogar, parker och vid vatten långt från stadens monotona ljudmatta.

Ha en underbar dag  och njut av glädjen av att ge din kropp härlig rörelse! Allra helt utomhus för att slå två lyckoflugor i en smäll!

Instagram: @asanyvall #lyckokalendern
Hemsida: www.regnsken.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lucka 16: En dag i glädjens tecken!

Jajemän, det är precis som det låter. Idag skall du få ge dig själv en dag i glädjens tecken. Och med det menar jag att du i allt du gör låter glädje, bus och upptåg få vara en ingrediens.

Kanske är det så att dagen är fulltecknad med olika saker du skall hinna med vilket gör att din första tanke är att det inte går. Eftersom allt redan är bokat och klart. Men det är det som är tricket. Att lägga in glädje i det som är. Om du tex har på agendan att du idag skall städa huset – sätt på gladmusik och ta en sväng om med dammsugaren. Om du skall träffa vänner över en fika, sätt på dig kläder som du blir glad av och bestäm dig för att under fikan ha fokus på det som är bra. Överraska dig själv med något du normalt sätt inte brukar välja på fiket. Titta på utbudet med lustfyllda glada ögon och välj det som tilltalar dig mest. Inte det som är vettigast. Utan det som känns härligast. Jag tror du förstår hur jag menar. I allt du gör idag – lägg in glädje. Och gärna bus och upptåg. Middagen kanske kan ätas bakifrån idag. Med desserten först – bara för att den är godast. Släpp det allvarliga och bjud in det lättsamma. En hel dag. Visst låter det härligt!

C85B72AA-5E89-4D10-8C74-A7645BC74F58

Har du inga planer idag. Grattis! Då kan du ägna tid nu åt att verkligen fundera över och lägga in bara sådant som känns härligt och glatt. Välja en rolig film att titta på. Gå på ett glädjefyllt danspass. Att få fylla din dag med bara sådant som är härligt, glatt och kanske lite oväntat.

Jag tänker att vi medvetet behöver lägga in betydligt mycket mer av glädje i våra liv. För livet i sig är rätt allvarligt och många gånger tufft. Då behöver vi balansera det med lätthet och glädje. Inte mer av tungsinthet och allvar.

Så min vän! Var uppfinningsrik och njut av din dag av glädje, bus och upptåg! Berätta gärna vad du väljer att göra och hur det blir för dig i en kommentar här eller genom ett inlägg där du sätter #lyckokalendern. Härligt när vi kan inspirerar varandra!

Instagram: @asanyvall #lyckokalendern
Hemsida: www.regnsken.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Lucka 15: Skänk det du inte behöver!

Det är konstaterat att vi mår bra av att rensa och slänga sådant som vi har samlat på oss, men egentligen inte behöver. Att det skapar en känsla av lättnad inom oss.

Idag blir det din uppgift att rensa ur dina garderober och förråd. Och sedan skänka allt som är funktionellt till välgörenhet.

776986FE-3518-49D9-92FB-54F4D51DDA75

 

Kanske känns det överväldigande att göra allt på en och samma gång. Att gå igenom alla skåp och lådor. Börja i så fall med att ta en byrå eller en garderob idag. Att göra något vinner alltid över att göra ingenting. Och en varm tröja som inte längre passar dig kan göra den stora skillnaden för någon som är frusen och har det svårt.

Så, ägna en stund av dagen åt att rensa ur och skänka till välgörenhet. Du kommer känna glädje i att rensa och få ordning. Sen kommer det infinna sig en go känsla när du överlämnar sakerna till de som behöver detta bättre än du. Och till sist kommer de som erhåller dina saker känna värme och omtanke. En riktig win-win!

Lycka till med utrensningen!

Instagram: @asanyvall #lyckokalendern
Hemsida: www.regnsken.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..