Varför blir man förälskad?

Kommer du ihåg hur det var när du blev förälskad? Kanske är du just nu nyförälskad och flyter runt på små rosa moln? För det är det som händer. När man träffar någon och blixten slår ner går man in i förälskelsefasen. Och i den fasen går man inte bara runt på små rosa moln. Man får också lite rosa ludd i hjärnan.

Världens bästa!

Produktionen av dopamin ökar nämligen och det gör att man förlorar förmågan till kritiskt tänkande. Under den här perioden ser man egentligen bara det hos sin partner som man tycker är bra och det som man noterar inte är så bra, det sopar man under mattan. Man sätter på sätt och vis in den man möter i drömmen man har om det man längtar efter. Lite som att måla upp en saga där den man träffar får agera prins eller prinsessa. Så som du förstår är man inte så klarsynt när man är förälskad.

images-1

Skapa ett VI

Syftet med allt det här är att ”knyta ihop” – vi skapar ett beroende av varandra. Vi ser bara allt som är bra hos varandra och vill tillbringa så mycket tid vi bara kan ihop. Att vara ifrån varandra kan skapa en enorm frustration och längtan.

Man orkar mer. Sömnbehovet blir mindre. Man kan få mindre aptit och ibland uppleva att man får hjärtklappning.

Under förälskelsefasen vill man som sagt var tillbringa så mycket tid som möjligt tillsammans. Den fysiska närheten är viktig och man får inte nog av varandra. Vi idealiserar varandra. Man skapar ett starkt VI.

Bebisspråk

En sak som jag tycker är lite roligt är att vi under förälskelsens fas använder samma ”teknik” som vi gjorde som nyfödda. Vi kuttrar och jollrar och det är även konstaterat att röstläget/tonen ändras i samtal med den som man är förälskad i. Detta gör vi för att anknyta – vi speglar varandra – precis som vi gjorde med de viktigaste personerna när vi var bebisar.

Kanske känner du igen dig i det här? Om inte så har du säkert tänkt på att röstläget ändras när din vän ringer till sin nya kärlek. Du behöver inte fråga vem han eller hon pratar med. För det hörs direkt.

elite-dialy-lesbians

Glädje

När vi möts efter att ha varit ifrån varandra visar vi väldigt mycket glädje. I botten ligger ett behov under den här fasen av bekräftelse. Vi vill bekräfta och bekräftas och även det här stärker våra band. Vårt VI.

Så, det vi egentligen gör under den här perioden är att knyta an till varandra. Och då är det viktigt att inte leta fel, utan att få vara i känslan av att man har mött sin ”perfekta” match.

Biologi

Det är många saker som påverkar vem vi blir förälskad i. Och många saker är individuella. Vad man tilltalas av vad gäller utseende och personlighet. Men vi sänder också ut kemiska signaler till den vi är förälskad i, så kallade feromoner, för att påverka den andre. Det är faktiskt så att vi under den här fasen frigör massor av kemiska ämnen som har stark påverkan på oss. Signalämnen som påverkar känslor av lycka och njutning tilltar. Bland annat dopamin och fenyletylain. Kortisol och adrenalin ger energi medans oxytocin främjar närhet och testosteron stimulerar sexlusten hos både män och kvinnor.

Njut av den här tiden och av varandra, men fatta inga stora omvälvande beslut! Detta med tanke på att du inte under den här perioden har förmåga att tänka riktigt klart och se saker och ting helt klarsynt… Givetvis kan tiden för den här fasen variera, och kraftigast är förälskelsens passion den första tiden. Därefter mattas den av successivt, men om man vill generalisera så tar det knappt två år innan man går vidare till nästa fas (tveksamhetens fas).

Så för att vara på den säkra sidan är det alltså bäst att inte fatta några livsavgörande beslut i er relation under den här perioden. Utan bara njuta och har roligt tillsammans. Att verkligen ta tillvara på förälskelsen härliga fas!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..