Låt ditt barn ha tråkigt!

Jag har tänkt en hel del på det här med att våra barn numera nästan aldrig får ha tråkigt. Så fort ett barn uttrycker tristess sätts något i händerna på dem eller så sätter man på en film eller något annat som stimulerar dem. Vi serverar en rad råd om vad de kan hitta på och åker kors och tvärs för att fylla kvällar och dagar med aktiviteter för våra barn. Allt av kärlek såklart! För att våra barn skall må bra och vara glada.

Stunder av tristess

Men jag tror att det är enormt viktigt att barn får ha stunder av tristess. För det är då fantasin triggas. Om man tillåter dem att ha tråkigt ibland. För ingen, verkligen ingen sitter kvar i tristess för länge. När det blir tråkigt och man har fått gnälla av sig en stund börjar tankarna istället snurra kring vad man kan göra. Fantasin får utrymme och våra barn kommer på en massa bus och roliga upptåg. Eller bara kan få njuta av att tristessen kan få övergå i lugn och ro. Att bara vara. Läsa en bok eller kika ut genom ett fönster och drömma sig bort.

_66559102_childbored

Bara vara

Barn behöver ha tid att bara vara. De behöver ha tid utan aktiviteter eller en padda eller mobil i handen. Det utvecklar dem på så många vis och stimulerar deras upptäckarlust. Och kanske viktigast av allt – det skapar en mer stressfri miljö. Att lära sig att då och då bara vara. Utan yttre stimuli. Utan att bli serverad en färdig lösning. Det är faktiskt en av de finaste gåvor vi kan ge våra barn förutom massor av kärlek och närvaro såklart.

Orka lyssna till gnället

Så, om möjligt. Orka lyssna till gnället. Orka låta ditt barn ha tråkigt. Med visshet om att det går över och att något annat händer inuti ditt barn. Är din son eller dotter ovan vid det här. Om du, handen på hjärtat har varit snabb på att erbjuda stimulans i olika former så kommer det bli tufft under en period. Ditt barn kommer inte få det som han eller hon är van vid. En mobil i handen, en film på TV, en biltur till simhallen eller ett lekland. Det kommer skapa frustration, vilket är helt normalt. Och det blir besvärligt för dig. Men tänk då att det är det finaste du kan ge ditt barn på sikt om du härdar ut – du erbjuder en stund som skapar lugn och ro, en stund som väcker fantasin och upptäckarlusten.

Minska ner på aktiviteterna

Låt inte heller kalendern vara fulltecknad med aktiviteter för barnen. Det skapar väldigt mycket stress. Barn har full rulle hela dagen på dagis eller i skolan. När de kommer därifrån behöver de lugn och ro. Inte åka iväg till aktiviteter i nya miljöer med massor av intryck. Inte varje dag på helgen ha tider att passa. Ge dem utrymme att varva ner. Läs en bok tillsammans. Prata om hur dagen har varit. Ta en promenad ihop. Låt dem ha tråkigt.

Hijos-4

Att få somna i trygghet

Och när de skall somna. Söv dem inte med en ljudbok, en film på paddan eller något annat tekniskt hjälpmedel. Låt dem få somna med rösten av dig som det sista de hör innan lampan släcks och John Blund knackar på dörren. Låt dem få känna tryggheten med din omfamning och din röst. Något som är bekant och som skapar lugn och trygghet. Prioritera den tiden. För den betyder så otroligt mycket mer än du anar.

Du behöver samma sak

Precis allt det som ditt barn behöver. Det behöver även du. Så gör resan tillsammans. Resan in i tristessens värld. En stressfri, fantasieggande och harmonisk värld. Det tycker jag verkligen att ni är värda!

Mother and daughter relaxing on sofa

”Imagination and creativity can change the world!”

LOADING..