Viktiga signaler för en harmonisk relation!

När man efter förälskelsen fas lyckats ta sig igenom tveksamhetens fas har man gått vidare in i mognaders fas. Den här fasen handlar om fördjupning och trygghet i relationen. Här har vi funnit en acceptans för hur vi vill leva tillsammans i vår relation. Hur vi vill ha det och vad som är accepterat hos båda. Vi är två starka JAG med ett starkt VI.

Frid och fröjd, eller?

Så nu är det mesta frid och fröjd. Men för att ha en bra relation behöver man alltid jobba på den. Få den att fyllas på med energi och kärlek. Så det inte blir för mycket slentrian. Det är viktigt att våga prata om vad man behöver för att må bra i sin relation. Och ha som vana att göra det regelbundet så det inte bara sker när man är irriterad eller besviken. Det är lättare att uttrycka vad man längtar efter när man inte är i affekt, och framför allt är det lättare att ta emot och vilja hitta en lösning om man inte blir attackerad.

20151006130532-couple-love-romance-girl-guy-people-piggy-back-field

Utgångar…

Något som man kan vara observant på är när man kommit till mognaders fas är perioder där man vet med sig att man vill vara kvar i relationen, men av olika skäl tycker att det kan vara slitsamt att befinna sig i den. Det sker då och då. Det är helt naturligt. Det som man gör då, medvetet eller omedvetet är att man börjar nyttja olika strategier för att ”slippa” vara i relationen. Något som man kallar för olika utgångar.

Exempel på detta kan vara att man blir allt mer försjunken i internets värld, att man ägnar allt mer tid åt att träna, umgås med kompisar, jobba över, lägga all tid på barnen etc. (Det kan även ta allvarligare former som att man blir sjuk eller startar ett missbruk av något slag även om det är mer ovanligt). Alla har utgångar och använder sig av dem någon gång i livet. Fundera en liten stund på vad du använder dig av för utgångar när du inte riktigt orkar vara i relationen och ta tag i det som behöver tas tag i.

En gåva

Se det som en gåva att ha medvetande om utgångar. För med den kunskapen kan du nästa gång du märker att du vill ta eller tar en utgång eller ser att din partner gör det. Att det då är dags att fånga upp relationen och se vad som behövs för att ni båda skall må bra och vilja stanna kvar i den. För utgångar är en signal till er att ni behöver ta tag i något i er relation. Men kom ihåg att inte anklaga – för anklagelser bemöts nästan alltid med motangrepp eller förnekelse. Och det du vill är ju att få ett öppet, fint och varmt samtal som kan leda till något gott.

Så, även i den fas som skall vara lugn och harmonisk, finns det saker att vara observant på. Signaler som finns där för att skydda er relation och hjälpa er att komma tillbaka till det som ni trivs med tillsammans. Det är fint, om man vet om det. Man kan också så klart vara svårt att se och acceptera.

Kärleken är inte alltid enkel, men den är otroligt vacker om vi bara är lyhörda för våra egna och varandras behov. Och alltid, verkligen alltid vill varandras bästa!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..