Känner du dig nedstämd?

Nu har vi lämnat sommaren bakom oss och får istället välkomna den sköna hösten. Njuta av de vackra höstfärgerna, tända ljus och mysa. Härligt! Men inte för alla. För det är inte alla förunnat att få njuta av årstidsväxlingarna. För en del innebär övergången från en årstid till en annan att de blir nedstämda och kan insjukna i en depression.

Årstidsbunden depression

Jag tror att många kan känna igen sig i att man blir tröttare och lite hängigare när det blir höst och mörkare utomhus. Att man blir lite nedstämd och har svårare att ta tag i saker. Det är inte konstigt alls. Utan istället väldigt vanligt. Visst kan det vara besvärligt och man längtar efter den pigga känslan i kroppen. Men det skall inte förväxlas med det som man kallar för årstidsbunden depression. Eller höstdepression som kanske är ett mer använt uttryck. Det är ca 5% av den vuxna befolkningen som får så starka symptom att det klassas som årstidsbunden depression. Och fler kvinnor än män drabbas.

Årstidsbunden depression klassas inte som en sjukdom utan specificerar att depressionsepisoden med tydlig koppling till årstiden har funnits i minst två år i följd. Så symptomen är samma som för depression, det som är skillnaden är att det infaller just i samband med årstidsskiftningar och att man inte får det i andra perioder.

tumblr_m9san71gNi1rnqzdjo8_r1_500

Symptomer

Några saker som man brukar uppleva när man har drabbats av årstidsbunden depression är:

1. Du är ständigt trött

Oavsett hur mycket du sover blir du aldrig piggare. Behovet av sömn ökar och du sover mer och mer trots att det inte ”hjälper”.

2. Sötsuget ökar

Du vill ha mer kolhydrater. Det i sin tur kan resultera i viktuppgång vid dessa årstidsskiften.

3. Immunförsvaret försämras

Du blir sjukare oftare och kan nästan uppleva att det räcker med att vistas bland andra människor för att du skall bli sjuk.

4. Du känner dig konstant nedstämd

Alla kan ha en dålig dag. Alla kan ha en dag eller två när man känner sig låg. Men skillnaden här är att det känslan av nedstämdhet är i stort sätt konstant.

5. Du har svårt att koncentrera dig

Tankarna flyger iväg och det tar längre tid att genomföra saker eller komma ihåg vad någon har sagt.

6. Du känner likgiltighet

Det som du normalt sätt tycker om att göra skänker ingen glädje. Du blir ganska likgiltig inför sådant som du annars tycker om.

Må bättre i mörkare perioder

Om du upplever att du påverkas av årstidsskiftningar så finns det några saker du kan göra för att må så bra som möjligt under denna period, nämligen:

1. Dagsljus

Försök att tillbringa så mycket tid som möjligt ute i dagsljus.

2. Motion

Rör på dig. All rörelse är bra. Men lyckas du få till motion minst en timme tre gånger i veckan är det väldigt bra. Kan du dessutom göra det utomhus slår du flera flugor i en smäll; träning, frisk luft och ljus.

3. Undvik stress

Skala av och minska ner dina måsten. Undvik stress. Planera dina dagar och skapa en struktur som fungerar och som också ger dig luft både till rörelse och till att bara få vara.

4. Bra mat

Ät mat som ger bra bränsle som din kropp mår bra av. Försök att få i dig extra D-vitamin. Det finns mycket D-vitamin i fisk, men även i mjölk eftersom den berikas med D-vitamin. Äter du ägg och kött får du också i dig det. Kanske behöver du extra D-vitamin i form av kosttillskott för att säkert få i dig det som din kropp behöver extra av under de mörkare perioderna.

5. Sömn
Slarva inte med sömnen. Ha en regelbundenhet som bygger på att du lägger dig ungefär samma tid och går upp ungefär vid samma tid. Det mår kroppen bra av och sömnen är något av det allra bästa för att vi skall uppleva välbefinnande.

6. Undvik alkohol

Är du i riskzonen för depression, så undvik alkohol eftersom det kan förstärka depressionen.

Misstänker du att du lider av depression av något slag så sök läkarhjälp direkt. Ingen skall behöva gå och må så dåligt. Det finns hjälp att få på olika sätt. Så vänta inte, sök hjälp nu. Du är verkligen värd att få må så bra som möjligt!

Var riktigt rädd om dig! Å

Instagram: @asanyvall

LOADING..