Den nya trenden – att skala av!

Jag läste en intressant artikel häromdagen som berättade om vad som just nu är en trend i USA som troligtvis kommer att färdas i vår riktning. Och det är en trend som jag verkligen välkomnar. Det handlar om att skala av och minska ner för att skapa mer utrymme åt sådant man tycker om att göra. Att skapa ett friare liv.

IMG_3865

Skala av och rensa ut

Trenden går ut på att göra sig av med sitt överflöd. Att skala av och rensa ut. Sälja, skänka och slänga det som inte behövs. Och inte konsumera sådant som inte är nödvändigt. Det kan låta enkelt, men det är allt annat än enkelt. För vi samlar på oss saker och vi köper nytt för att tillfredsställa någon form av behov av bekräftelse för oss själva.

Att tex bestämma sig för att inte köpa nya kläder på ett år, förutom om det är något som går sönder eller verkligen behöver bytas ut. Känns det enkelt? De flesta av oss har garderoben full med kläder och behöver inte köpa nya kläder på många år. Men ändå gör vi det. Så det handlar inte om att vi behöver det för att ha kläder på vår kropp. Det fyller ett annat behov. Kanske ha det senaste. Att inte sticka ut som någon som inte har koll. Att tillhöra. Eller något helt annat.

Eller det här med inredning. Handen på hjärtat, hur ofta köper du nya saker till hemmet? Ganska ofta skulle jag tro. Vi byter ut väl fungerande soffor mot en trevligare modell. Köper ett större matsalsbord även om vi alltid äter i köket. Vi skaffar dyra fina kastruller och tallrikar, fast att det redan finns i hemmet. Om vi tittar på generationerna bakåt såg det ganska annorlunda ut. Hemma hos min mormor och morfar såg det tex alltid likadant ut. Och man lagade det man hade. Var rädd om det man hade. Där var det inget slit och släng. Så något har hänt under dessa år, där konsumtionen har ökat samtidigt som sjukskrivningarna ökar för att vi är helt slutkörda.

IMG_3864

Överflöd = stress ?

Finns det ett samband. Jag vet inte. Men jag tänker att det liv vi tänker att vi måste skapa för att bli lyckliga istället stressar oss. Och gör oss ofria. Vi skaffar liv som gör att vi blir fångar av våra prylar. Vi kan inte andas ut och varva ner, för pengarna behöver dras in och när de dras in skall vi genomföra projekt för att skapa det perfekta livet. Med det perfekta huset. Den perfekta inredningen. Den perfekta bilen. Den perfekta kroppen, med de perfekta kläderna. Och givetvis skall vi ha en rik fritid och åka på de perfekta resorna. Nu hårdrar jag det. Så är det såklart inte för alla, men det blir tydligt när man gör så. Att många av oss drömmer om ett liv som sedan visar sig göra oss till fångar.

Så, om det stämmer att den nya trenden går ut på att skala ner. Då är jag riktigt glad för den trenden. För varje dag som går blir min övertygelse starkare i att vi mår bäst när vi lyckas att förenkla våra liv. Känna glädje i det lilla. Uppskatta de små gesterna. Ta tillvara på enkelheten. Skala av. Stressa ner. Och njuta er av livet. Av friheten.

IMG_3866

Jag har börjat min resa i den riktningen. Mycket i tanke, men mer och mer i handling. Och det är läskigt. Men samtidigt väldigt härligt! Jag hoppas att jag kommer att vara modig att gå mer och mer i den enkla riktningen i livet. För att få utrymme att andas och se allt fint jag har runt omkring mig. Att klara av att inte mäta framgång i de traditionella termerna, utan i livskvalitet. Som givetvis är olika för var och en av oss.

Vad tänker du om det här? Härligt om du vill dela med dig av dina tankar!

 1. Takk for en fin story… Før ca 2år sedan började jag skala av… Har också börjat kalla mig för en nomad… Det känns befriande skønt att ha få saker att släpa på… Har idag några kartonger står på en vind, fotografier og dyl. Har 2 resväskor idag med det jag verkligen behöver.

 2. Vispop skriver:

  Låter underbart i mina öron och jag har stött på andra som gör likadant. Jag gjorde också av med allt jag ägde med målet att bo i husbil på heltid, utan onödiga ägodelar. För att finansiera har jag bott i min gamla husvagn i nio månader. Nu för en vecka sedan hämtade jag min lilla husbil och håller som bäst på att bo in mig.

 3. Anki skriver:

  Vilket sammanträffande!!! Jag har just i dessa dagar funderat just på detta. Min mamma sa till mig för någon dag sedan ” att du orkar hålla på. Hos mig har det sett lika ut jämt nästan ”. Å då började jag tänka på just detta, varför hela tiden sträva efter förändring i hemnet. Å denna inrednings hysteri? Varför inte bara inreda och sedan är det liksom hemma? Vad är det som driver mig? Klart att man kanske vill måla , tapetsera och fräscha upp efter några år. Men vi gör det mest hela tiden och alla dessa inredningsdetsljer som hela tiden ändrar sig och inrednings modet ska följas. Varför inte bara skapa ett hem med saker som är vi och som vi älskar och mår bra av? Jag ska verkligen försöka göra annorlunda. Blir nog tufft men skulle vara så skönt 😘

 4. Cindy skriver:

  För några år sedan sa jag upp mig från mitt fantastiska jobb, sålde och gav bort i princip allt jag ägde (tre flyttkartonger blev kvar med saker jag ville spara) och flyttade till en ö i Medelhavet. Det har varit och är fortfarande, en lärorik resa i mitt liv. Jag har lärt mig mycket om mig själv och om andra människor. Och resan fortsätter.

 5. Carola skriver:

  År 2015 tog jag min man och vår dotter på då 11 år en thaimout på 3 månader i Thailand. Då upptäckte vi att man nästan inte behöver äga någonting. Vårt liv var underbart då och vi kände att vi måste göra en förändring i vårt liv.så när vi kom hem igen så sålde, skänkte, slängde vi massor av saker. Och jag köper numer inte grejor för köpandets skull utan endast om jag verkligen behöver något. Man blir inte lyckligare av saker men däremot blev vi lyckligare av vår frihet och tiden vi fick med varandra. Vi sparar våra pengar för att kunna resa mer och få mer frihet och tid tillsammans det är värt allt statusprylar som finns här i världen är inget vi eftersträvar längre.

  1. Vilken fantastiskt livsresa med så fina insikter! Låter underbart! ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..