Självkänsla!

Tror du att det är möjligt att se på en person om han eller hon har en bra självkänsla? Svaret på den frågan är att det faktiskt är väldigt svårt. För någon som verkar lyckad, har många vänner, ett fördelaktigt yttre och ett rikt liv kan i själva verket känna sig svag och uppleva att han eller hon inte duger. Medan sen som är blyg och helst vill hålla sig i bakgrunden kan ha en väldigt trygg och stabil självkänsla.

Vad handlar det om?

Självkänsla handlar om hur du känner och tänker om dig själv. Om du har en bra självkänsla så känner du dig trygg och värdefull genom att bara vara du. Det spelar ingen roll om du presterar bra eller dåligt – för du är trygg i vem du är.

När man har en bra självkänsla har man lättare för att ta för sig av sådant i livet som man tycker om eller som man tycker verkar vara spännande att prova. Man är inte rädd för att göra bort sig på samma sätt, eftersom det inte påverkar synen på vem du är. Det hjälper dig också att våga säga nej till sådant som inte känns bra för dig. Eftersom du inte värderar dig själv utifrån vad du tänker att andra människor tänker om dig. Du vet att du är bra, bara genom att vara du. Du står upp för dig själv och du vågar göra nya saker i livet.

Om man har en låg självkänsla kan det leda till att man låter bli att göra sådant som man kanske egentligen längtar efter att göra. Man är rädd för att misslyckas och avstår därför hellre. För det påverkar välbefinnandet allt för mycket om man inte klarar av det som man bestämt sig för. Oron för vad andra skall tycka och tänka tar över. I stället gör du kanske saker som du egentligen inte vill, för att vara till lags och inte sticka ut, eller så gör du det för att du tror att andra människor tycker att det är bra eller viktigt.

Växlar det?

Självkänslan är för de allra flesta inte konstant. Den kan vara olika stark i olika situationer. Den kan också vara starkare eller svagare i olika perioder i livet. Du kan själv ta tempen på din självkänsla genom att bli medveten om hur mycket du påverkas av vad andra säger eller vad du tror att andra tänker om dig. Har du en stark självkänsla spelar det inte så stor roll vad andra tycker och tänker om dig, utan du kan vara dig själv och bortse från det. Men när den är svagare blir du starkt påverkad och agerar utifrån det du tror eller hör från andra snarare än med trygghet i vad som är viktigt för dig.

En av nycklarna när man har stark självkänsla är att man vågar fatta beslut grundade i vad du upplever blir bra för dig. Det ger dig en större kontroll och makt över ditt eget liv. Så för att bibehålla en god självkänsla behöver man kunna bestämma och påverka det som sker i sitt liv. För det motsatta kan hända om man förlorar möjligheten att påverka sitt liv. Om man t.ex. söker in till en massa olika utbildningar men inte kommer in på någon, eller om man söker jobb men aldrig får något svar eller om man lever med en väldigt dominant familjemedlem – då kan självkänslan försvagas på grund av att det inte går att påverka sina val. Andra har kontrollen.

Olika orsaker till låg självkänsla

Det finns många olika anledningar till varför självkänslan kan sjunka. Några nämnde jag precis här ovan. Men det finns fler.

Vi behöver alla få känna oss uppskattade, omtyckta och sedda för den vi är. Uppleva att vi möts av respekt. Är det så att man inte upplever det här. Utan istället ofta har fått höra att man är till besvär eller att man inte duger. Ja, då är det svårt att bygga upp en stark självkänsla.

Har man vuxit upp i ett hem där man upplever att man inte har blivit sedd och älskad för den man är, av olika orsaker, så påverkar det din självkänsla. Det som man som barn ofta gör, för att få det man längtar efter i sådana här fall, är att börja prestera. Göra saker för att få känna sig duktiga på olika sätt. Man ökar sitt självförtroende, men på bekostnad av sin självkänsla. Man växer upp och det som händer är att man inte vågar bara vara. Man måste hela tiden prestera och vara duktig för att vara berättigad. Istället för att bli glad för klappen på axeln när man gör något, är man rädd för att misslyckas. Rädd för att inte duga. Rädd för vad andra tycker och tänker. Man börjar känna in sin omgivning och ge det som man tror att andra önskar. Man blir ofta en väldigt omtyckt person, men man känner sig ändå tom. För det som andra uppskattar är det som man gör – inte den man är – eftersom man aldrig vågar bara vara. Här höjer jag en varningens flagg – det här är en vanlig orsak till att man kör slut sig både fysiskt, emotionellt och själsligt. Det kan leda till ångest, depressioner, utmattningssyndrom och även fysiska obalanser.

ladda ned (1)

Det kan också vara så att man är en väldigt känslig person från början. Att man har det i sin genetik. Då blir man mer känslig för omgivningen. Många människor som är högkänsliga (HSP) vittnar om just detta. Att de är extra påverkbara av intryck man får från andra och att det i sin tur kan leda till att självkänslan vissa perioder blir lägre.

Sedan kan som sagt var yttre omständighet påverka och göra att din självkänsla sjunker under en period. Saker som kan bidra till detta är:

* Om du ställs utanför det normativa samhället

* Om du inte klarar av dina studier

* Om du inte kommer in i yrkeslivet

* Om du blir arbetslös

* Om du blir sjukskriven under en längre period

* Om du drabbas av depression eller ångest

* Om du har mycket stress i livet

* Om du har gått igenom ett trauma

* Om du blir utsatt för kränkningar

* Om du upplever dig själv väldigt olik dem du har runt omkring dig

* Om du inte får känna tillhörighet

* Om du blir lämnad i en relation

* Om du växer upp i ett missbrukshem

* Om du har en livssituation där missbruk förekommer

* Om du inte blir sedd i din relation – om andra saker är viktigare än du

* Osv.

Hur märks svag självkänsla?

När självkänslan är svagare kan det kännas enormt jobbig med minsta kommentar om hur du ser ut, vad du säger eller hur du uttrycker dig. Du blir förmodligen orolig vid blotta tanken på vad andra skall tycka om dig.

unsure-thinking-pensive-woman

Här är några fler exempel på hur det kan kännas:

* Du upplever att andra människor är bättre än dig.

* Du tar inte plats i sammanhang utan väljer att stå tillbaka och ge utrymmet till någon annan.

* Du ser inte ditt eget värde.

* Du känner in din omgivning och agerar så som du tror att de önskar.

* Du blir enormt påverkad av vad andra tycker om dig – du behöver bekräftelse på att du är bra och därför presterar du och gör mycket för andra.

* Du känner dig ofta tom och ensam. Framförallt efter möten och tillställningar med andra människor.

* Du har väldigt svårt för att misslyckas och undviker till nästan vilket pris som helst.

* För att dölja att du inte duger kanske du skryter om dig själv eller strävar efter att vara bäst på allt – för att inte bli påkommen.

* Du kan vara svartsjuk och/eller avundsjuk på andra.

* Du gör saker som inte är bra för dig.

* Du vågar inte säga nej till saker.

* Du är rädd för att be om hjälp.

* Du skyller gärna ifrån dig på omständigheter och annat om något går fel.

* Du lägger över skulden på någon annan om den upplever att du har gjort den personen illa. Du har svårt att ta ansvar och säga förlåt.

* Du vågar inte prova nya saker.

* Du tror inte att andra tycker om dig för den du är.

* Du ser inte ditt eget värde.

* Osv

Hur märks stark självkänsla?

När du har en stabil och trygg självkänsla blir du inte så påverkad av vad andra kan tycka och tänka om dig. Du förstår att ditt värde inte sitter i din prestation utan att det räcker med att vara precis den du är.

proud-business-woman-horiz_vfa0sf

Här är några fler exempel på hur det kan kännas:

* Du är observant på dina egna behov.

* Du ser att du har ett värde genom att vara du och tillåter dig att göra sådant som du mår bra av.

* Du vågar prova nya saker.

* Du är inte rädd för att misslyckas.

* Du kan göra bort dig, bjuda på det och även skratta åt dina fadäser.

* Allt behöver inte vara perfekt.

* Du förstår och accepterar att inte alla kan och behöver gilla dig.

* Du kan sätta gränser.

* Du vågar säga både nej och ja till saker.

* Om något går fel så står du för misstaget. Du tar ansvar.

* Du kan be om förlåtelse om du har gjort någon illa.

* Du kan be om hjälp.

* Du vågar sticka ut.

* Du står för dina åsikter och för den du är.

* Du kan lyfta andra människor och se att det inte är på bekostnad av dig.

* Du inspireras av andras välgång och välbefinnande.

* Osv

Idag har jag skrivit och försökt förklara vad självkänsla innebär och hur skillnaden kan upplevas mellan en god och en mindre god självkänsla. Om några dagar återkommer jag med mina tankar om vad du kan göra, om du upplever att du vill stärka din självkänsla. Då delar jag med mig av mina tips på hur du kan tänka och agera för att successivt få en starkare självkänsla och därmed blir tryggare i den du är och därmed också tycka om dig själv för precis den du är. Det kan ta lite tid. Men det är det värt. För du är värd det allra bästa! Och det är att se ditt unika jag och hur värdefull du är – bara genom att vara du!

Var rädd om dig!

Åsa

Instagram: @asanyvall

 1. Hej Åsa

  Allt du säger om dålig självkänsla stämmer på mig.
  Jag växte upp i ett missbrukarhem och jag lever i en dålig relation (2 barn 20 och 24)Har dessutom blivit arbetslös. Jag är 51 år och hela mitt liv har varit en kamp. Inga riktiga vänner och dem jag har är få. Fick inte ha kompisar när jag växte upp. Och sambon är svartsjuk så ingen vill umgås med oss. Jag är egentligen en glad social person, men nu är orken slut. Känner att jag drunknar.

  Vore väldigt tacksam för råd.

  Mvh
  Christina

  1. Hej Christina! Bor du i närheten av Göteborg, så kan jag frigöra tid om du vill ha samtalsstöd för att reda ut vad du behöver för att få läka och må gott framåt. Skicka mig ett mail till info@regnsken.se så ser vi vad vi kan finna för lösning för dig. Var rädd om dig! ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..