Gör saker du är bra på!

Om man ägnar sig åt det man är bra på trivs man bättre. Då känns saker enklare. Och man kan uppleva en högre livskvalitet och känsla av lycka.

Det låter kanske förenklat att ägna sig åt sådant som man är bra på, men faktum är att de allra flesta av oss gör precis tvärtom. Vi lägger oerhört mycket tid på att fundera över sådant som vi inte är bra på. När vi gör det lägger vi på oss en känsla av att vi inte duger och att andra är bättre än oss. Så för att känna oss kapabla lägger vi upp mål och strategier på att bli bättre på det vi upplever att vi inte är så bra på.

Det börjar tidigt

Det börjar redan när man är liten. På utvecklingssamtalen på dagis och skolan får man reda på vilka svagheter man har och vad man behöver göra för att utvecklas inom de områden som man inte är så stark. Man sätter mål utifrån sådant som behöver förbättras. Med fokus på det som inte är bra.

Samma sak följer med oss in i yrkeslivet. Där har vi medarbetarsamtal med fokus att reda ut vilka kompetenser man behöver förbättra och hur man bör agera för att anses lite bättre.

Så de allra flesta av oss kämpar med att försöka bli bra på sådant som vi kanske inte har en fallenhet för eller ens något intresse av. Utan att egentligen tänka på det.

Gör tvärtom

Tänk om vi gjorde precis tvärtom. Tänk om vi fokuserade på vad vi tycker om och på vad vi är bra på och utvecklar oss inom dessa områden i stället. Gissa om vi skulle känna en större grad av tillfredställelse i livet. Att få känna sig bra på något. Och att få göra sådant som man gillar att göra. Det gör stor skillnad på så många plan.

Så, mitt råd till dig är att avsätta tid för dig själv för att reflektera kring detta:

* Börja med att identifiera och skriv ner saker du är bra på. Fundera sedan över vad av dessa saker kan du göra mer av?

* När du blir medveten om vad du är bra på, som du vill göra mer av, kan du lättare påverka dina val i livet – t.ex. vilket jobb du vill ha framåt. Eller vad du vill göra mer av på det jobb du har idag. Reflektera kring detta och skriv ner dina tankar utifrån dina styrkor och din vilja framåt.

* Skriv också ner allt som skulle vara möjligt om du bara tillåter dig själv att leva och agera på toppen av din förmåga. Vad tror du då skulle inträffa i ditt liv? Skulle det bli skillnad mot hur du lever och mår idag?

Njut av att fokusera på vad du är bra på och vad du tycker om och se om du med hjälp av det kan justera något i livet för att på så vis må lite bättre och känna en större grad av tillfredställelse. Ett litet steg i den riktningen kan göra stor skillnad!

Lycka till!

Instagram: @asanyvall

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..