Belöna inte barn för att de hjälper till hemma!

Blir glad när jag läser det här ur boken ”Drivkraft -Den överraskande sanningen om vad som motiverar oss” av Daniel H Pink.

IMG_3997

Rusta dina barn

Jag har alltid hävdat att man inte skall belöna barn för att de hjälper till med hushållssysslor hemma. Att inkludera dem gör dem rustade framåt i livet och de får också känna sig kapabla och som en del av det som ingår i att vara en familj.

Ser allt för ofta föräldrar som springer sina barns ärenden och så fort barnet ropar står i giv akt. Redo att lösa allt. Allt från att lösa tristess eller sug efter godsaker till att hämta eller fixa något. Det är allt annat än bra!

Sluta curla!

Sluta lyda barnets minsta vink eller humörsvängning. Låt de inte växa upp och tro att hela universum snurrar runt dem. Ge dem massor av kärlek. Se dem. Tillbringa tid ihop – massor av tid – även tid ihop som är långsam, händelselös och kanske till och med tråkig. Lär dem empati, omtanke och godhet. Lär dem att en god handling görs utifrån en fin tanke. Inte för att belönas. Vare sig med pengar, godsaker eller annat. Låt dem få en summa pengar varje vecka eller varje månad så att de lär sig pengars värde och så smått kan börja göra egna aktiva val. Köpa nu, eller kanske spara till något.

Barn behöver kärlek, närhet och närvaro!

Blanda inte ihop det med curlande eller belöningar med sådant som ingår i vardagliga sysslor. Döva inte ditt eget dåliga samvete genom att följa minsta vink eller humörsvängning från ditt barn. Ett bättre tips är att istället lägga undan mobilen, logga ut och stänga av TV:n. Och istället tillbringa tid med ditt barn. Laga mat ihop, vik tvätt ihop, ha tråkigt ihop eller läs en bok ihop. Vad som helst som är vardagligt! Och har du små barn som skall nattas. Avsätt tid till det. Läs en bok. Småprata. Låt din röst vara det som barnet hör innan det somnar. Låt aldrig ditt barn somna med en film, lyssnarbok eller annat från mobil eller platta. Det är rent av skadligt. Vad hade du själv valt att somna till; värmen och närheten av din förälder med dennes bekanta röst, eller en actionfylld film med massor av obekanta röster och intryck från en kall elektronikpryl?

Njut av dina barn. Se dem som en gåva. Som du har till låns. Där din uppgift som förälder är att med en varm och kärleksfull hand guida dem och göra dem redo för att bli självständiga, fina vuxna med bra värderingar och omtanke om både sig själv och andra.

Kärlek, respekt och omtanke! ❤️

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

 1. Instämmer, men tyckte inte att artikel gav något konkret tips på hur man får sina barn att plocka undan efter sig? Försöker med min 3-åring men det går sådär.. 🙈

  1. Det där kan vara knepigt. Vissa barn tycker om att ha ett papper där man får sätta ett klistermärke när man har plockat undan. Inte som en belöning utan mer för att se att man kan bocka av det som skall göras. Det kanske kan vara något att prova? ❤️

 2. Exakt, så känner jag med!! Att ha tid att både prata med och lyssna på våra barn, men som våra BARN och inte som prinsar och prinsessor som härskar över familjen, är viktigt. Att barnen är en i familjen och flyter med i livet i övrigt, men som så klart prioriteras före en massa ”viktiga” vuxensaker. Klurig ekvation för många känns det som, men en frisk och sund sådan egentligen. Vi får ju som du skrev bara låna dom en liten stund och dom åren går väldigt fort vet jag av erfarenhet. Och dom där första viktiga förskoleåren kan vi väl i alla fall ge dom kärlek och närhet.
  Tycker många gör det så svårt för sig! Dom har gjort sina barn så jobbiga att vara tillsammans med att dom inte själva riktigt orkar med dom i många fall.
  Skulle kunna skriva och prata mycket om det här som är min vardag.
  Barnen är så goa att vara med och hitta på saker tillsammans med, så duktiga när dom är tillsammans med mig och vet vad som gäller och var vi har varandra, men som tillsammans med föräldrar ofta flippar totalt. Jag tycker ofta synd om barnen som inte har någon chans att få lära sig hur människor beter sig tillsammans och som inte riktigt får prova ”sina vingar”. Oj, det blev visst mycket och kanske lite rörigt skrivet men det är viktigt att alla börjar tänka till lite.
  Tycker att din text var superbra och så viktig!! 🙂

  1. Du beskriver det så bra! Tack för att du delar med dig så fint! ❤️

 3. Blev lite rysig och berörd av din text idag, så klockren!!
  Jag jobbar som dagbarnvårdare och ser allt för mycket av det där andra . . . allt för lite tid till barn, allt för mycket val som läggs på små barn, allt för många barn som styr och bestämmer och allt för många vuxna som inte är ”här”, splittrade på något vis, känns som tanken alltid är någon annanstans typ i mobilen.
  Det ska hända sååå mycket runt barnen hela tiden och det verkar vara lättare att köpa saker och nöjen än att ge dom tid, närhet och riktig kärlek!
  Jag hoppas att det snart vänder igen!!
  Försöker så gott jag kan att skicka med dom lugnet, omtanken om sina nära, empati, närhet och värme, men det gäller ju att det kommer även från deras föräldrar!
  Bra att du påminner om viktiga saker!! TACK <3

  1. Fint du skriver! Tror att det är det viktigaste vi kan göra för våra barn idag. Att ta tillbaka vårt föräldraansvar och inte lägga besluten ängsligt i barnens händer. Att lägga bort brus och teknik för att vara nära på alla plan. Att skapa lugn och ro. ❤️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..