Fördomar! Vilka är dina?

Sitter just nu på tåget upp mot Stockholm. För imorgon har jag inte mindre än två föreläsningar i vår vackra huvudstad. På morgonen skall jag föreläsa för ett företag och på kvällen har jag en öppen föreläsning i Wimabs regi. Har du inget för dig imorgon kväll, kom förbi vetja. Det finns lite biljetter kvar som du kan boka på Wimabs hemsida.

Gofika på tåget!

Har passat på att fixa en del administrativa göromål, men har också haft tid att kika ut genom fönstret och låta tankarna få fara fritt. Och jag märker att jag hela tiden hamnar tillbaka till det tema som jag pratade om på gårdagskvällens yogaklass. Då hade jag fokus på ”Compassion” där jag la mest tyngdvikt vid våra olika fördomar. Både dem vi har gentemot andra, men också de fördomar vi har om oss själva.

Så vackert när tåget rullar in till Stockholm!

Det är ett ganska svårt ämne. Tror att de allra flesta vill se sig själva som fördomsfria. Men jag tror faktiskt inte att någon av oss är helt fördomsfri. Eftersom jag tänker att fördomar handlar om rädslor. Och det bär vi nog alla mer eller mindre på i våra liv. Rädsla för det okända. Rädsla för det vi inte känner till eller förstår.

Tänker man så behöver inte fördomar vara så förskräckliga. Utan vi kan istället kärleksfullt se och förstå att vårt agerande kommer från rädslor. För att vi blir osäkra och inte vet vad det som vi har fördomar mot egentligen är. Och rädda, det är vi alla då och då.

Men hur gör man då om man vill jobba med de fördomar man har. Ja, först och främst behöver vi vara sanna mot oss själva. Våga se vad vi bär på för fördomar. När vi har hittat dem är enda sättet att vara modig och möta dem. Fördomarna. Ge oss in i situationer med människor vi har fördomar om eller sammanhang som är för oss okända. För det är när vi har mött våra fördomar och lärt känna dessa människor eller sammanhang som vi kan bli fria från dem. När vi märker att det inte är något konstigt eller farligt. För de allra flesta människor är i grund och botten ganska lika. Och även de sammanhang vi inte känner till, kan likna sammanhang vi rör oss i till vardags.

Nästan alltid när man vågar möta sig fördom för att lära sig och för att förstå, försvinner den. Det vi behöver göra är att möta våra fördomar med öppenhet och kärlek. Aldrig med rädsla eller avsky. Vi behöver ha en varm och kärleksfull nyfikenhet på det som är nytt för oss. För när fördomar försvinner blir vi rikare som människor. Lättare i våra kroppar. Och mår så mycket bättre.

Jag skrev tidigare att vi även har fördomar om oss själva. De kanske är ännu svårare att våga ta tag i. Men om det är något som får oss att blomstra och känna oss tillfreds så är det att jobba bort våra fördomar om oss själva. Hur kan då en sådan fördom se ut? Ja nästan hur som helst. Det som är enklast att fundera över är vilka etiketter du har satt på dig själv utifrån ”jag är en person som aldrig…” jag är en person som inte kan…” Det vill säga de där osanningarna som på ett eller annat sätt har blivit din sanning. Kanske för att någon i ditt liv har uttryckt sig kränkande eller nedlåtande om det du gjort. Eller för att du har skämts i en situation som inte blev som du hoppats på. Jag kan ge några exempel för att det skall bli tydligare.

Jag kan möta människor som säger till mig ”jag är en person som inte kan springa”. Det är en fördom som den här personen har skapat om sig själv som givetvis inte är sann. För är det något vi kan (om vi inte är sjuka eller skadade) så är det att springa. När vi har lärt oss krypa, lär vi oss att gå och därefter börjar vi helt naturligt att springa.

Eller någon som säger ”jag är en person som inte kan prata inför folk”. Det är också en fördom skapad av den personen. För visst kan han eller hon prata inför andra människor. Men förmodligen har något hänt eller sagts som har gjort att detta har blivit den personen sanning.

Vill vi bli fria från våra fördomar om oss själva behöver vi modigt utmana oss och börja göra det vi inte tror oss kunna. Det kan vara små steg. Springa i en minut. Eller ställa sig framför spegeln och berätta något spännande. Sedan lägger vi på lite mer allt eftersom. För att träna oss på att se att vi faktiskt kan.

Orsaken till varför det är så värdefullt att ta tag i sina fördomar och på så vis bli av med dem är att fördomar alltid på ett eller annat sätt begränsar oss. Men när vi möter dem och blir fria från dem får vi ett rikare liv. Där vi inte längre behöver begränsa oss, utan istället våga kasta oss ut i livet och kanske istället höra oss själva säga ”det där har jag aldrig provat, så det är jag säkert bra på och alldeles oavsett så blir det säkert kul” eller ”i ett sådant sammanhang har jag aldrig varit, det blir spännande och säker både roligt och lärorikt”

Stor skillnad eller hur.

Så vill du unna dig att skapa dig ett rikare liv är mitt förslag att du blir nyfiken på vilka fördomar du bär på och sedan börjar ta tag i ett i taget. Och minns att ett steg framåt, fortfarande är ett steg framåt oavsett hur litet det är.

Krispigt vita sneakers! Nu är det sommar!

Lycka till! Lovar att det både blir spännande och skapar en härlig känsla inombords när du kan lägga undan de fördomar du just nu bär på.

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..