Vad är egentligen skillnaden mellan en coach och en terapeut?

Jag har fått frågan många gånger den senaste tiden, så därför tänkte jag att jag skall försöka hjälpa till att reda ut begreppen här. Förstår att det kan vara som en djungel för många som söker hjälp eftersom det finns så många begrepp och olika grenar inom detta område.

Om man vill förenkla det kan man säga att en coach kan hjälpa dig med en målsättning du har. Det vill säga du vet vart du vill, men behöver hjälp med hur du kan ta dig dit. Det handlar om här, nu och framåt. Som coach skall du aldrig gå tillbaka i tiden. Man jobbar inte med barndom eller händelser bakåt i livet. Utan har fokus på att blicka framåt. En terapeut däremot har utbildning som gör det möjligt att tryggt få färdas tillbaka i ditt liv. Undersöka hur din barndom har påverkat dig. Hur olika relationer har satt spår i dig samt hur olika situationer och händelser lever kvar i dig. Man tar helt enkelt reda på vad som ligger till grund för det beteende man har idag. Blir nyfiken på hur man präglats och hur det påverkar det liv man lever nu. Det handlar mycket om att läka sår bakåt i tiden, med fokus på att få må gott framåt. Att inte hamna i liknande mönster utan förstå sig själv bättre för att kunna fatta sunda, vuxna beslut här och nu. En terapeut jobbar alltså bakåt, här och nu, men även framåt. Medan en coach inte kan jobba bakåt.

Jag började med att utbilda mig till coach men kände ganska snart att jag längtade efter fördjupningen. För nästan vem som än kom till mig med ett mål framåt, insåg jag att det fanns saker bakåt som ”låg i vägen” för att komma dit. Och ibland kanske det målet inte ens var förankrat i klientens jag. Utan var något som denne tänkte sig behövde göras för att duga. Jag upplevde också att det blev svårt att rekommendera en klient vidare när något dök upp kring barndom och händelser bakåt, eftersom man då hade jobbat upp ett förtroende. Kände många gånger att klienten blev ledsen och besviken när jag sa att vi inte kunde gå i den riktningen utan att det är något en terapeut kan jobba med. Viktigt att etiskt och moraliskt vara där och inte tumma på att gå in i saker som man inte har utbildning för. Men det var tufft och jag insåg att jag behövde fördjupa min kunskap och läste därför vidare till terapeut. För mig blev det en så stor rikedom att både vara coach och terapeut. För idag kan jag jobba med mina klienter i olika riktningar beroende på klientens behov. Klienten som kommer till mig behöver inte veta om det är coaching eller terapi den söker. För det reder vi ut tillsammans och skapar en väg framåt som blir bra för klienten.

För det handlar alltid om klienten. Alltid! Kommer du till en coach eller terapeut som hellre pratar om sig själv eller som ger dig sina sanningar så skulle jag bli väldigt vaksam. En terapeut och coach skall finnas där för dig och få dig att hitta svaren inuti dig. Genom guidning, frågeställningar och andra tekniker. Men du skall inte gå därifrån med terapeuten eller coachens sanning, du skall gå därifrån med din. Det är viktigt.

Så, står i ett vägskäl i livet där du vet med dig att du tex vill byta karriär – då kan en coach vara perfekt. Eller om du vill komma igång med din träning. Är det däremot så att du bär på ett skav inuti som du inte vet vad det beror på eller om du känner dig nedstämd och ledsen. Då är det en terapeut. För att få en diagnos ställd och eventuella mediciner utskrivna utifrån ditt mående, då är det till läkarvården du söker dig. Där kan man få hjälp av en psykolog eller psykiater.

Det råd jag brukar ge när något undrar vad man skall gå på när man söker någon för att få hjälp på vägen, så är det att först ta reda på vilken utbildning personen ifråga har. Att jobba med människor och guida på ett fint sätt kräver en gedigen utbildning. Jag skulle själv inte gå till någon som har gått en kurs på ett par veckor. Man väljer såklart själv, men för egen del kikar jag på utbildningens längd och brukar också ställa frågor om hur terapeuten/coachen har jobbat med sig själv. För att vara säker på att den jag går till har gjort arbetet med sig själv, så att dennes problem inte projiceras in i min värld. (Den utbildning jag har gått, där studerar man först ett helt år med fokus bara på en själv. Ett år som handlar om att bli trygg i sig själv och förstå sig själv bättre. Att bli klar. Därefter blir man förhoppningsvis godkänd att få påbörja år två som är coachning-året. Under hela utbildningen går man dessutom i egenterapi. Det tycker jag har varit otroligt bra. Det tryggar både mig och klienten i arbetet)

Därefter handlar det otroligt mycket om personkemi och förtroende. Känns det inte rätt hos den första du besöker, boka in dig någon annan stans. Fortsätt tills dess att det känns bra för dig. En coach eller terapeut blir inte besviken om du säger att du vill gå någon annan stans. I alla fall inte om han eller hon är seriös. Utan kommer istället tycka att det är bra att du söker efter det som känns rätt för dig. För egen del säger jag till alla mina nya klienter att landa i sina intryck och sedan återkoppla om de önskar fortsätta hos mig, eller om de vill fortsätta men hos någon annan eller om de kommer fram till att kraften och orken inte finns just nu att påbörja resan. Vad klienten än kommer fram till så är det bra. Igen, det handlar bara om klienten. Inget annat.

Att gå i samtal och möta sig själv är bland det finaste man kan unna sig. Det är otroligt utvecklande. Men också tufft eftersom man gör sig sårbar och kan finna saker som gör ont. Därför är det så viktigt att det blir rätt. Att man kan vara trygg i att den jag vänder mig till kan finnas där på ett etiskt och bra sätt. Ge mig en trygg guidning utifrån var jag är och vad jag behöver. Utifrån hur mitt liv och mina omständigheter ser ut. Så var noga när du väljer. Och njut sedan av din resa.

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

 1. Tack för alla dina bra inlägg! Du är verkligen så bra!
  Jag har en fråga om man egentligen mår bra men har ”låst sig i tankar” som man är väl medveten om men ändå inte riktigt har verktygen att ta sig ur, vem ska man prata med då?
  Jag har varit hos några olika men alla har sagt att du är för bra för att vara här, du är så klok och fin du vet ju redan svaren lyssna inåt, du behöver inte komma hit mer du är fullt medveten om dina ”fel” och vet exakt hur du ska tänka.
  Men om man inte klarar av att ändra sitt sätt utan behöver verktyg för att verkligen se på ett annat sätt….vad gör man då? Tusen tack!

  1. Tack för dina fina ord! Jag tänker att det antingen är så att du verkligen vet vad du behöver och vill, men kan behöva verktyg och stöttning att ta dig dit. Då är en duktig coach perfekt för dig. Eller så kan det vara så att man behöver kika på om det verkligen är din sanning, det du bestämt dig för är rätt för dig, eller om det är ett mönster du tagit med dig eller en omedveten ide om att det skulle vara rätt för dig. Men att det kanske egentligen är något helt annat du i grund och botten längtar efter. Då är en duktig terapeut spännande att få reda ut det tillsammans med. Det låter också som du inte blivit mött i det du behöver, eftersom längtan finns kvar. Så ge inte upp. Sök dig vidare tills dess att du finner en coach eller terapeut beroende på vad du tänker blir bra för dig (eller någon som har båda kompetenserna) som verkligen kan hjälpa dig och som du känner förtroende för. Ge inte upp! Det är verkligen värt att söka tills du finner rätt. Varmt lycka till!

   1. Tack för svaret och peppande ord! ❤️
    Det ligger nog mycket i vad jag bestämt är min sanning. Jag har nog sugit åt mig för mycket av andras tillrättavisande, andras åsikter om hur jag är och vad jag behöver jobba med, gamla mönster mm Tack igen! Ha en fin dag! ☀️

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..