Att ändra en vana – hur lång tid tar det egentligen?

Ja det är frågan – hur lång tid tar det att ändra ett beteende?  Att ändra en vana?

Svaret är att det varierar. Det beror givetvis på vad det är man vill förändra. Hur svårt det är och hur mycket det påverkar ens liv. Hur länge man har haft vanan. Och vilken person man är; hur stark vilja och driv man har.

21 dagar

Men många har försökt komma fram till en exakt siffra på hur lång tid det tar att ändra en vana. Österländska läror, psykologer och författare till självhjälpsböcker har många gånger landat mellan 21-28 dagar. Och den vanligaste siffran som nämns är 21 dagar.

Just 21 dagar kommer troligtvis från en bok som publicerades 1960 av en plastkirurg vid namn Maxwell Malz. Han la märke till att det tog i genomsnitt 21 dagar för de som genomgått en amputation att anpassa sig till förlusten av en kroppsdel och drog därför slutsatsen att det tar 21 dagar för människor att anpassa sig till alla former av livsförändringar. Hans vetenskapliga metodik är givetvis tveksam!

66 dagar

I en intressant studie som publicerades i European Journal of Social Psychology för några år sedan fann Philippa Lally och hennes kollegor att det tog i genomsnitt 66 dagar att lära sig en ny vana. 96 personer som var intresserade av att skaffa nya vanor som t.ex. att motionera 15 minuter om dagen eller äta en frukt efter lunchen ingick i studien. När man sedan letade efter mönster i undersökningen märkte man just att det tar i genomsnitt 66 dagar för ett nytt beteendemönster att hamna på en platå och därmed bli en naturlig del i livet.

Så att forma en vana tar tid. Genomsnittet är som sagt var 66 dagar men för vissa går det lite snabbare och för andra tar det längre tid.

e2f69251cb244a16a0c1f7d6f87aba1e

Måste man börja om?

En annan sak som är intressant i studien, är att den krossar myten om att man måste börja om från början om man missar en dag i sitt förändringsarbete. Det kan vara skönt att höra att förändringsarbete inte bryts. MEN, det bygger också på att man direkt, så fort man kan, tar sig tillbaka där du var tvungen att hålla upp. Så, ge inte dig själv en ursäkt till att dra ut på det för då är risken att du trillar för långt tillbaka in din gamla vana som du bestämt dig för att lämna. Upp igen! På det igen!

Vi är till stor del våra vanor

Det mesta man gör under en dag är vanemässigt. Man sätter sig på samma stol vid köksbordet, kör samma väg till jobbet, dricker sitt kaffe på ett visst sätt och har sin kvällsrutin i badrummet på ett visst sätt. Eller hur?! Känner du igen dig? Vanor skapar i mångt och mycket trygghet.

Syftet med vanor är att spara energi. När man gör saker av ren vana används en del i hjärnan som kallas basala ganglierna. Den är omedveten och kräver väldigt lite energi från dig. När du däremot lär dig nya saker, skapar nya vanor är den medvetna delen av hjärnan som kallas prefrontala barken aktiv. Den kräver mycket energi från dig.

Så då förstår du att det är krävande att förändra och skapa en ny god vana. Det krävs viljekraft och det krävs en stark motivation.  Det kräver fokus och du behöver en plan som du också följer.

dragonfly

Verkligen vilja förändra

Det är därför det är viktigt när man vill genomföra en förändring att man finner sitt starka varför. Något att gå tillbaka till när motivationen tryter. För det gör den för oss alla då och då. Vi har alla svackor ibland och då gäller det att ha ett starkt varför samt stimulerande mål som ger dig riktning framåt. Och att man även har lagt upp en strategi för hur man skall hantera de ursäkter man ger sig själv eller de hinder man kan råka ut för. Och när inget annat hjälper är det bra att vara med i jag-gör-det-ändå-klubben!

När du genomför en förändring och ändrar dina vanor så glöm inte att ha hylla dina framsteg och fokusera på allt du gör rätt. Allt bra du åstadkommer.

”Your life does not get better by chance. It gets better by change.”

Instagram: @asanyvall

Hemsida: www.regnsken.se

  1. Alltid spännande med de mentala stegen som måste tas innan de fysiska stegen. Fint att du lyfter upp vad som händer i hjärnan

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..